οδηγός υγείας και ομορφιάς

 

Οδηγός υγείας και ομορφιάς

Πόσο ασφαλή είναι τα laser

Είναι γενικά αποδεκτό ότι, τα τελευταία χρόνια, τα λέιζερ έχουν γίνει το πιο πολλά υποσχόμενο όπλο υψηλής τεχνολογίας στα χέρια των χειρούργων και των δερματολόγων. Χρησιμοποιούνται, ευρέως, σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή απλά αποκαθιστούν τη γηρασμένη επιδερμίδα μας.

Δυστυχώς όμως, το ΚΕ.Π.ΚΑ. δέχεται συχνά, καταγγελίες για προβλήματα, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια αισθητικών επεμβάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν οι Καταναλωτές, με χρήση λέιζερ. Προσπαθήσαμε να βρούμε στοιχεία για τη νέα αυτή μέθοδο. Οι Καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν τι είναι τα λέιζερ, πως και από ποιούς πρέπει να χρησιμοποιούνται, πότε είναι χρήσιμη και ασφαλής η εφαρμογή αυτής της μεθόδου, πριν αποφασίσουν να υποβληθούν σε μια τέτοιου είδους θεραπεία.

Δεν μπορούμε όλοι να υποβληθούμε σε θεραπεία με λέιζερ. Όσοι έχουμε κάποια ευαισθησία στο δέρμα δεν αντέχουμε σε αυτές τις αγωγές. Πολλές φορές τα λιπαντικά, που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκειά τους, ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι οι θεραπείες με λέιζερ δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε μέλη σκουρόχρωμων φυλών, γιατί μπορεί να αλλάξουν το χρώμα.  Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά για μια επέμβαση με λέιζερ ή αν περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την απόφασή μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμς ότι θα υπάρχουν μελανιές και πρηξίματα και θα χρειαστεί να παραμείνουμε κλινήρεις στο σπίτι μας για τουλάχιστον 7 έως και 10 μέρες μετά την επέμβαση, γιατί το πρόσωπό μας θα είναι μελανιασμένο και γεμάτο κρούστες τραύματος (κακάδια). Επιπλέον δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα αψεγάδιαστο δέρμα.  Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται η χρήση προϊόντων μακιγιάζ για τουλάχιστον 10 μέρες μετά τη θεραπεία. Απαιτείται σχολαστική καθαριότητα του δέρματός μας και συχνή αλλαγή ρούχων για την αποφυγή μολύνσεων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Όπως και σε κάθε άλλη ιατρική διαδικασία, μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες παρενέργειες άλλες προσωρινές, όπως το παρατεταμένο κοκκίνισμα, η ευαισθησία, το ξεφλούδισμα και ο υπερχρωματισμός (όταν το δέρμα εμφανίζεται πιο σκούρο από το κανονικό), και άλλες πιο μόνιμες, όπως ο υποχρωματισμός του δέρματος, ή τα ανοιχτόχρωμα σημάδια στην επιδερμίδα.

Από ελλειπή μετεγχειρητική φροντίδα, από την οποία ίσως προκληθεί μόλυνση, μπορεί να εμφανιστούν ουλές (σε ποσοστό 2%). Μπορεί ακόμα ο χειρούργος να προχωρήσει σε κατώτερα, από το επιτρεπτό, στρώματα του δέρματος, κατά την διάρκεια της επέμβασης, δημιουργώντας πληγές, που δύσκολα επουλώνονται.

Οι Καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χώρος της αισθητικής έχει γεμίσει από θεραπευτές που χρησιμοποιούν τη μέθοδο λέιζερ. Ωστόσο, επειδή δεν είναι όλοι επαρκώς ειδικευμένοι, οι καταναλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν πραγματικούς κινδύνους. Όσοι πραγματοποιούν επεμβάσεις με την χρήση λέιζερ πρέπει να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες της φυσικής ώστε να καταλαβαίνουν τον τρόπο που η ενέργεια του λέιζερ απορροφάται από τους ιστούς και το πως αντιδρούν οι ιστοί. Πρέπει, επίσης, να παρακολουθήσουν αρκετές επεμβάσεις με λέιζερ, ώστε να μάθουν πως ένας έμπειρος χειρούργος χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό. Οι μόνοι κατάλληλοι άνθρωποι να κάνουν επεμβάσεις με λέιζερ στο δέρμα, είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα το δέρμα, δηλαδή οι πλαστικοί χειρούργοι και οι δερματολόγοι.

Μερικές φορές, οι λεγόμενοι θεραπευτές επιλέγουν λάθος τύπο λέιζερ ή θεωρούν πως όσο μεγαλύτερη είναι η επέμβαση, τόσο και καλύτερη. Αυτές όμως οι επιλογές, μη ειδικών, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να καθαρίζουν προσεκτικά τα τμήματα της ξηρής επιδερμίδας κατά την επέμβαση ή ότι πρέπει να κινούν διαρκώς το χέρι, που χειρίζεται το εργαλείο του λέιζερ κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Η αισθητική επέμβαση με λέιζερ αποτελεί χειρουργική επέμβαση και συνεπάγεται κινδύνους και παρενέργειες. Ενώ θεωρείται εύκολη και απλή υπόθεση, δεν είναι. Η θεραπεία του δέρματος είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι αυτή των ματιών.  Προσοχή, λοιπόν, στην επιλογή αυτού, που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση με λέιζερ. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με τα ίδια κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγουμε τον γιατρό στον οποίο θα εμπιστευτούμε την υγεία μας.

Οι Καταναλωτές, πριν συμφωνήσουν για την επέμβαση, πρέπει να ρωτούν το γιατρό τους σχετικά με τις σπουδές του(που και πόσο διάστημα σπούδασε και εκπαιδεύτηκε). Πρέπει να ζητήσουν να δουν φωτογραφίες ατόμων, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από το συγκεκριμμένο γιατρό (φωτογραφίες πριν και μετά από τηνεπέμβαση). Πρέπει να ενημερωθούν πόσα διαφορετικά είδη λέιζερ χρησιμοποιεί ο γιατρός και πόσο συχνά χρησιμοποιεί κάθε ένα. Δεν υπάρχει ένα λέιζερ κατάλληλο για όλες τις θεραπείες.

Φυσικά η τελική απόφαση είναι δύσκολη αφού κανένας γιατρός δεν μπορεί να εγγυηθεί την τελειότητα ή την πλήρη ασφάλεια, αλλά οι ενημερωμένοι ασθενείς με λογικές απαιτήσεις είναι ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς βλαβερές συνέπειες.

Πηγή : ΚΕΡΚΑ