οδηγός υγείας και ομορφιάς

 

Οδηγός υγείας και ομορφιάς

Πόσο ασφαλές είναι το σολάριουμ

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να ελεξει, σε 10 κράτη – μέλη, τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος , τα γνωστά μας σολάριουμ. Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν απογοητευτικά:

 • 1 στα 7 σολάριουμ παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας.
 • Δεν ενημερώνονταν οι καταναλωτές, για το ποια είναι η σωστή χρήση του σολάριουμ.
 • Δεν προειδοποιούνταν οι καταναλωτές, για τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν, από τη χρήση του σολάριουμ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, από τα κράτη - μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, οι οποίες παρέχονται, από ινστιτούτα ομορφιάς,  αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Ζήτησε επίσης , από τη βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2011, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό, για τους χειριστές των σολάριουμ, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις  καθώς και συμβουλές και προειδοποιήσεις, για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.

Οι καταναλωτές καλό είναι να ενημερωθούν για τα εξής:

 • Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας, ο κανονισμός για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Ο κανονισμός επιτρέπει, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται, από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.
 • Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη - μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.
 • Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:
  • από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα
  • από ανθρώπους, με κρεατοελιές
  • από ανθρώπους, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  • από ανθρώπους, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.

Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματός μας, δεν πρέπει όμως, να ξεπερνά τα 10 λεπτά.

 • Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη,
 • Οποιαδήποτε αντίδραση του δέρματος πρέπει να ελέγχεται, από ειδικό ιατρό, για τη συνέχιση ή όχι της εφαρμογής του τεχνητού μαυρίσματος.
 • Πρέπει να ενημερωνόμαστε, σαφώς και ενυπογράφως, για τους κινδύνους της εφαρμογής του τεχνητού μαυρίσματος.

Η Επιστημονική Επιτροπή, για τα καταναλωτικά προϊόντα, της Ε.Ε. επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για τις επιπτωσεις και τα αποτελέσματά της, στην υγεία μας. Θα χρειαστούν πολλά χρονια ακομη, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος ή οχι. Όμως, η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., στο δελτίο τύπου του, συνέστησε, στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα.

Το δελτίο τύπου του ΚΕ.Π.ΚΑ. δημοσιεύτηκε, σε πολλά έντυπα Μ.Μ.Ε. και πολλά τηλεοπτικά κανάλια καθώς και συνεντευξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ώστε να ενημερωθούν οι καταναλωτές.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας πρόσθεσε :
"Τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος είναι εγκατεστημένα και χρησιμοποιούνται συνήθως σε επαγγελματικά εργαστήρια αισθητικής που αδειοδοτούνται από τις Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες μεταξύ άλλων ζητούν έγγραφη βεβαίωση του προμηθευτή ότι τα εν λόγω μηχανήματα πληρούν τις παραπάνω απαιτήσεις των οδηγιών αυτών. Η Γ.Γ.Β. είναι αρμόδια για τον έλεγχο των μηχανημάτων αυτών, στην αγορά, πριν τη θέση σε λειτουργία, ενώ κατά τη διάρκεια της χρήσης τους στα εργαστήρια αισθητικής οι αρμόδιες Δ/νσεις Υγείας. Λόγω της μη ευρείας χρήσης των προϊόντων αυτών στην αγορά και την διάθεσή τους μόνον κατόπιν παραγγελίας, η Γ.Γ.Β. δεν έχει, ως σήμερα, ελέγξει τέτοια μηχανήματα, στους χώρους διάθεσής τους, ούτε έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για επί τόπου έλεγχο και μετρήσεις, που άλλωστε δεν είναι αρμοδιότητάς της. Κατόπιν αυτών προκύπτει ότι το πρόβλημα που, ενδεχομένως, να υφίσταται, στη χώρα μας, στα εν λόγω εργαστήρια είναι κυρίως κατά τη χρήση και λειτουργία τους, που είναι αρμοδιότητα των Δ/νσεων Υγείας των Νομαρχιών. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σε συνεργασία, με τον Οργανισμό Stitching PROSAFE, που έχει αναλάβει το συντονισμό και την εκτέλεση του Κοινού Προγράμματος Εποπτείας της αγοράς για τα κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος, με το αρμόδιο εργαστήριο στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, προγραμματίζει έλεγχο των κρεβατιών μαυρίσματος, στη χώρα μας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί, εντός του επόμενου μηνός, με μετρήσεις της ακτινοβολίας όπως και με έλεγχο, για την τήρηση των σχετικών προφυλάξεων, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών. Σε συνέχεια της πραγματοποίησης των ελέγχων των κρεβατιών μαυρίσματος στη χώρα μας τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν και θα ακολουθήσει και εκστρατεία γενικής αναλυτικής ενημέρωσης των καταναλωτών, για τις προφυλάξεις και τις προειδοποιήσεις κινδύνου και τους εν γένει κινδύνους, που ενέχει η χρήση των κρεβατιών τεχνητού μαυρίσματος, όταν δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το εναρμονισμένο ευρωπαϊκό ΕΛΟΤ-EN πρότυπο ασφαλείας απαιτήσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν μετά την έναρξη του κοινού προγράμματος".

Οι καταναλωτές, όμως, πρέπει να εφαρμόζουμε, οπωσδήποτε, τις συμβουλές, που αναφέρονται, παραπάνω.

Καταναλωτικά Βήματα 07-08/2010