οδηγός υγείας και ομορφιάς

 

Οδηγός υγείας και ομορφιάς

Ασφάλεια στις βαφές μαλλιών

Η αλλαγή χρώματος μαλλιών, έχει γίνει πολύ σύνθετη, επειδή ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει το βάψιμο των μαλλιών με ένα μεγάλο κίνδυνο. Το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο όμως, γιατί άλλες μελέτες δεν υποστηρίζουν τα ίδια αποτελέσματα. Επίσης, οι περισσότερες βαφές μαλλιών δεν υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας, πριν βγουν στην αγορά. Ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός για άλλα καλλυντικά, που περιέχουν προσθετικά χρώματος, όχι όμως και για τις βαφές μαλλιών. Οι Καταναλωτές είναι συχνά μόνοι τους, όταν πρέπει να αποφασίσουν για το αν οι βαφές είναι ασφαλείς.  Αρκετές μελέτες έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν ότι οι χρήστες βαφών μαλλιών κινδυνεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, περισσότερο από αυτούς που δεν είναι χρήστες. Προσπαθούν να υπολογίσουν τη διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους ανθρώπους που βάφουν τα μαλλιά τους και σε αυτούς που δεν τα βάφουν. Μερικές από αυτές τις μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος καρκίνου από τη χρήση βαφών μαλλιών, αλλά δεν έλαβαν υπόψη τους την επίδραση άλλων παραγόντων που προκαλούν καρκίνο, όπως το κάπνισμα. Σε άλλες μελέτες, ο αριθμός των εξεταζόμενων ατόμων ήταν πολύ μικρός, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα στατιστικού λάθους.

Συμβουλές για μια λιγότερο επικίνδυνη βαφή μαλλιών:
Πριν βάψουμε τα μαλλιά μας ,για να περιορίσουμε την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων, καλό θα ήταν να δοκιμάζουμε το προϊόν επαλείφοντας λίγη ποσότητα, πίσω από το αυτί μας. Δεν το ξεπλένουμε για δύο μέρες. Αν παρουσιαστεί  κοκκίνισμα ή εξάνθημα, φαγούρα, κάψιμο, τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το προϊόν.

Οι καταναλωτές μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν φυτική χέννα ή βαφές μαλλιών οξικού άλατος. Σε αυτές τις βαφές, όλα τα προσθετικά συστατικά έχουν δοκιμαστεί για ασφάλεια, πριν βγουν στην αγορά. Τα προϊόντα χέννας μπορούν να δώσουν ποικιλία χρωμάτων, από σκούρες καφέ μέχρι κοκκινόξανθες  αποχρώσεις,δεν μπορούν, όμως , να ξανθύνουν τα μαλλιά. Οι βαφές οξικού άλατος, σταδιακά, σκουραίνουν το μαλλί και, συχνά, χρησιμοποιούνται στους πολύ μοντέρνους χρωματισμούς, όπως αυτοί που διαφημίζονται για άντρες.

Προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε αν βάφουμε τα μαλλιά μας;

  • Δεν ανακατεύουμε διαφορετικά προϊόντα βαφών μαλλιών, επειδή μπορεί να προκληθούν, ενδεχομένως, βλαβερές αντιδράσεις (το λιγότερο, ένα ανεπιθύμητο χρώμα μαλλιών).
  • Φοράμε γάντια, όταν εφαρμόζουμε τη βαφή μαλλιών
  • Δεν αμελούμε να κάνουμε δοκιμή για αλλεργικές αντιδράσεις, πριν εφαρμόσουμε τη βαφή στα μαλλιά μας. Σχεδόν όλα τα προϊόντα βαφών μαλλιών περιέχουν οδηγίες για δοκιμή και είναι σημαντικό να τις πραγματοποιούμε κάθε φορά, που βάφουμε τα μαλλιά μας.
  • Δεν αφήνουμε τη βαφή στο κεφάλι μας περισσότερο χρόνο από ό,τι είναι απαραίτητο.
  • Ξεπλένουμε το τριχωτό μέρος της κεφαλής, πολύ προσεκτικά με νερό, μετά τη χρήση.
  • Καλό είναι να μη βάφουμε τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες μας. Μια αλλεργική αντίδραση στη βαφή μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, ερεθισμό και ευαισθησία σε μολύνσεις, στην περιοχή των ματιών. Αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα μάτια ή ακόμη και να προκαλέσουν τύφλωση.
  • Ακολουθούμε, προσεκτικά, τις οδηγίες, που αναγράφονται στη συσκευασία της βαφής μαλλιών.

Πηγή ΚΕΡΚΑ