οδηγός υγείας και ομορφιάς

 

Οδηγός υγείας και ομορφιάς

Αγορά συμπληρωμάτων μέσω internet

Οι Καταναλωτές κατακλύζονται, από ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα (spam), που προωθούν συμπληρώματα διατροφής και άλλα παραφάρμακα.  Πολλές φορές, οι Καταναλωτές τα αγοράζουν, χωρίς ιατρική παρακολούθηση και συνταγή. Η πρακτική αυτή βάζει, σε κίνδυνο, την υγεία και τη ζωή των Καταναλωτών.  

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., «Η διακίνηση και η διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω οποιασδήποτε άλλης πηγής που δεν καλύπτεται από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως π.χ. μέσω Internet, πέραν του ότι απαγορεύεται από το νόμο, εγκυμονεί κινδύνους που έχουν σχέση αφενός μεν με την υγεία του ασθενούς που λαμβάνει το προϊόν χωρίς ιατρική συνταγή και συμβουλή, αφετέρου δε, με την ποιότητα των προϊόντων η οποία δεν διασφαλίζεται από τις συνθήκες της παράνομης διακίνησης και χωρίς την εποπτεία και τον έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και των λοιπών αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων. Επισημαίνεται ότι η παράνομη διακίνηση μέσω Internet, συνδέεται και με προϊόντα τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., όπως ορισμένα αναβολικά, προϊόντα εφεδρίνης, καρνιτίνης ή βιταμινούχων σε πολύ υψηλές περιεκτικότητες κ.λπ., η ανεξέλεγκτη χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες της υγείας, όπως βλάβες ζωτικών οργάνων, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μεταβολισμού κ.λπ., είτε είναι πλαστά με εμφανείς και άμεσους κινδύνους στην υγεία του καταναλωτή- ασθενούς.

Ο Ε.Ο.Φ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Σ.Δ.Ο.Ε. (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος). Έχουν συλληφθεί ιδιώτες για παράνομη διακίνηση φαρμάκων μέσω του Internet, έχουν κατασχεθεί τα παρανόμως διακινούμενα φάρμακα και οι ένοχοι έχουν παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη. Επισημαίνουμε ότι η συνεργασία Ε.Ο.Φ.- Σ.Δ.Ο.Ε. για την παράνομη ηλεκτρονική διακίνηση φαρμάκων, είναι συνεχής.  Εφιστάται η προσοχή στους ασθενείς που αγοράζουν μέσω διαδικτύου, ότι πιθανόν να προμηθεύονται μη εγκεκριμένα, πλαστά και γενικότερα παράνομα προϊόντα με αποτέλεσμα να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία των κρατών- μελών, κατά την τελευταία πενταετία προσδιορίστηκαν 170 φάρμακα ως πλαστά, στις παράνομες οδούς διακίνησης. Αυτό το παράνομο εμπόριο συχνά εμφανίστηκε μέσω του διαδικτύου.

Τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα διατίθενται μόνο μέσω της νόμιμης αλυσίδας διανομής φαρμάκων και η λιανική πώλησή τους γίνεται μόνο από τα φαρμακεία». 

Συμπληρώματα διατροφής:

Για κάθε μας φυσιολογική δραστηριότητα, υπάρχει και ένα χάπι. Μας το διαφημίζουν γνωστά πρόσωπα της δημοσιότητας. Μας το συνιστούν γυμναστήρια. Μας το προωθούν περιοδικά και μάλιστα εξειδικευμένα, σε θέματα υγείας. Αναρωτήθηκε, ποτέ, κανείς, αν, πραγματικά, χρειαζόμαστε όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής; Αναρωτήθηκε, ποτέ, κανείς, μήπως, τελικά, βλάπτουμε, αντί να ωφελούμε την υγεία μας;  Με βάση τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα, κατανοούμε όλοι ότι η αγορά φαρμάκου, στην Ελλάδα, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Η ανάγκη ενίσχυσης του Ε.Ο.Φ. και του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Αλληλεγγύης είναι επιτακτική. 

Οι Καταναλωτές:

  • Απαιτούμε, από την Πολιτεία, την εποπτεία της αγοράς φαρμάκου.
  • Απαιτούμε, από τους γιατρούς, την υπεύθυνη συνταγογράφηση φαρμάκων.
  • Απαιτούμε, από τους φαρμακοποιούς, τον καλύτερο έλεγχο των σκευασμάτων, που διαθέτουν από φαρμακεία.
  • Απαιτούμε, από τη φαρμακοβιομηχανία, να αναγνωρίσει ότι όλοι οι Καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πρέπει να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα.
  • Απαιτούμε από τη φαρμακοβιομηχανία, να σταματήσει την έμμεση (ύπουλη) και επιθετική προώθηση συνταγογραφημένων φαρμάκων, απευθείας στους ασθενείς.

Καλούμε τους Καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν κανένα φάρμακο, κανένα χάπι αδυνατίσματος, κανένα συμπλήρωμα διατροφής, χωρίς τη συμβουλή ειδικών.

Καλούμε τους Καταναλωτές να μην αγοράζουν φάρμακα, μέσω internet.

Καλούμε τους Καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν φάρμακα ή σκευάσματα, που «έκαναν καλό, στο γείτονα».

 

Πηγή : ΚΕΡΚΑ