EPDermaCare Voucher
Super foods Μια τροφή χαρακτηρίζεται ως “υπέρ- τροφή” όταν σε μικρή ποσότητα καταφέρνει να συγκεντρώσει πλήθος ευεργετικών ουσιών, που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμισης όλων των δύσκολων πτυχών της ανθρώπινης υγείας.  Η πρώτη ανακάλυψη στην ιστορία των super foods ήταν οι βιταμίνες που ανακαλύφθηκαν το 1911 και ο κόσμος έμαθε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να τους προμηθεύσουν με αυτές. Μετά από πάροδο πολλών ετών και αφού ανακαλύφθηκε και η θεωρία των ελευθέρων ριζών οι βιταμίνες έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς και σε αυτές αποδώθηκε αντιοξειδωτικός, αντικαρκινικός ρόλος, αλλά και ρόλος ενάντια στην παρουσία καρδιαγγειακών νοσημάτων.   Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί 900 διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες, ενώ μια μερίδα λαχανικών μπορεί να προσφέρει μέχρι 100 φυτοχημικά τη φορά.   Όσων αφορά στα τρόφιμα, τα σημαντικότερα super foods είναι:  
  1. Βατόμουρα, μούρα, κράνα τα οποία περιέχουν ισχυρές αντιμικροβιακές ουσίες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Βελτιώνουν την όραση, τη μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και καρκίνου.
 
  1. Μπρόκολο, σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Επίσης ασβέστιο, φολλικό οξύ και μαγνήσιο.  Θεωρούνται αντιγηραντικά τρόφιμα και προλαμβάνουν τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και εγκεφαλικών επεισοδίων.
 
  1. Φασόλια και σόγια, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης, σιδήρου και φολλικού οξέος. Αυτά με τη σειρά τους, συμβάλλουν στη ρύθμιση της πέψης, ρίχνουν την χοληστερίνη, προστατεύουν από την οτεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη και τον καρκίνο του μαστού.
 
  1. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια: περιέχουν πρωτεΐνη, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν τη λειτουργία της καρδιάς και τις αρθρώσεις, βελτιώνουν την μνήμη, μειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
 
  1. Ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεΐνης, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και ψευδαργύρου. Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
 
  1. Αμύγδαλα, καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί που περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φώσφορο. Προστατεύουν από κρίσεις υπερφαγίας, καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου.
 
  1. Το πράσινο, το μαύρο και περισσότερο το λευκό τσάι, περιέχουν κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών και κατ’ επέκταση μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, ενώ προλαμβάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων.
 
  1. Το σκόρδο με τη σειρά του, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, ενώ θεωρείται ιδανικό για μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ρίχνει τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και περιορίζει τον κίνδυνο θρομβώσεων.
 
  1. Δεν θα μπορούσε να λείπει ακόμη το ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Μειώνει τη χοληστερίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
 
  1. Η μαύρη σοκολάτα η οποία περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ιδίως αυτές που περιέχουν πάνω από 60% κακάο. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο λιγότερη ζάχαρη και βούτυρο περιέχει.
  Η διατροφή μας επομένως πρέπει να περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τρόφιμα και κάποια από τα super foods χωρίς φυσικά να γίνεται κατάχρηση.  Κάποτε η διατροφή μας ήταν αρκετή ώστε χωρίς να σκεφτόμαστε παίρναμε τα απαραίτητα συστατικά.  Τώρα δυστυχώς η μόλυνση του περιβάλλοντος και ο φοβερά γρήγορος τρόπος ζωής μας, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στο πως να διαμορφώσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο.   Επιμέλεια άρθρου Ζάρπα Ευαγγελία Πτ. Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ