EPDermaCare Voucher
AIDS Τρόποι μετάδοσης
  • Η σεξουαλική επαφή µε κάποιο οροθετικό άτοµο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
Με την ερωτική επαφή, ο HIV µεταδίδεται ευκολότερα µεταξύ οµοφυλόφιλων ανδρών, λιγότερο εύκολα µεταξύ ετεροφιλοφύλων ανδρών και γυναικών, µεταδίδεται επίσης  σπάνια  µεταξύ  οµοφυλόφιλων γυναικών.  Ο  ιός  βρίσκεται  στο  αίµα,  τα σπερµατικά, προσπερµατικά και κολπικά υγρά και µπορεί να εισέλθει στο σώµα µέσω µικροσκοπικών ή µεγαλύτερων πληγών που προϋπάρχουν στα γεννητικά όργανα ή δηµιουργούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικώς µεταδιδόµενων νοσηµάτων ευνοεί τη µετάδοση του ιού. Η µετάδοση του ιού γίνεται ευκολότερα µε την πρωκτική ερωτική επαφή, απ’ ότι µε την κολπική ερωτική επαφή ,λόγω του ότι είναι περισσότερο τραυµατικό.
  • Με τη χρήση κοινών συριγγών, κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών.
  • Από τη µητέρα στο παιδί, ιδιαίτερα κατά τη στιγµή της γέννησης αλλά και κατά τον θηλασµό σε σπάνιες περιπτώσεις καθώς ο ιός εντοπίζεται και στο µητρικό γάλα. Η περιγεννητική µετάδοση του ιού από τη µητέρα στο παιδί, φτάνει στο 25-40% στην Τροπική Αφρική. Στην Ευρώπη και ΗΠΑ µε την χορήγηση αντιρετροϊκών φαρµάκων στη µητέρα και µε µέτρα προφύλαξης µόλυνσης του νεογνού κατά τον τοκετό, η περιγεννητική µετάδοση του HIV έχει ελαττωθεί στο 1%.
  • Ο κίνδυνος µέσω µετάγγισης αίµατος έχει ελαχιστοποιηθεί για τις αναπτυγµένες χώρες καθώς εφαρµόζονται έλεγχοι για την ύπαρξη του ιού HIV στα δείγµατα  των αιµοδοτών που  µπορούν να  ανιχνεύσουν τον ιό, εκτός  από  το  «παράθυρο» των πρώτων 11 ηµερών της µόλυνσης ,έτσι κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε επιπλέον µείωση της µετάδοσης του ιού HIV.  Στην Ελλάδα οι καταγεγραµµένες µολύνσεις από µεταγγίσεις φτάνουν 5-6% του συνόλου των µολύνσεων και λοιµώξεων (183 νόσησαν και 320 έγιναν φορείς) από το 1981, όπου άρχισε η καταγραφή στοιχείων, περιπτώσεις που στη πλειοψηφία τους αφορούν πολυµεταγγιζόµενα άτοµα. Οι κατάσταση δεν είναι τόσο καλή στις µη αναπτυσσόµενες χώρες, όπου οι υπηρεσίες υγείας  είναι  λιγότερο  οργανωµένες  και  οι  φορείς  του  ιού  πολύ  περισσότεροι. Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας µέχρι το 2005, σε παγκόσµιο επίπεδο οι µεταγγίσεις ευθύνονται για το 5-10% των µολύνσεων.
  • Μετάδοση του HIV από επαγγελµατίες υγείας
Αναφέρεται  οδοντίατρος  που  µετέδωσε  τον  HIV  µέσω  επαγγελµατικής σχέσεις σε 6 αρρώστους. Αναδροµική µελέτη 20.000 ατόµων, που είχαν χειρουργηθεί από χειρούργους –οδοντίατρους HIV και δεν απεκάλυψε άλλη περίπτωση µετάδοσης του HIV από επαγγελµατίες υγείας.
  • Μετάδοση του ΗIV µεταξύ συγκατοίκων
Αναφέρονται 4 περιπτώσεις µετάδοσης του HIV από παιδί σε παιδί (πιθανό δάγκωµα).  Αναφέρονται  3  περιπτώσεις  µετάδοσης  του  HIV  από  αρρώστους  σε τελική φάση AIDS, σε άτοµα που τους φρόντιζαν (πιθανόν από αιµατηρές εκκρίσεις). Τέλος αναφέρεται περίπτωση µετάδοσης του HIV από µητέρα µε άγνωστο τρόπο.
  • Μετάδοση µε ερωτικό φιλί.
Αναφέρεται µετάδοση από άνδρα HIV + µε αιµορραγική ουλίτιδα σε γυναίκα.
  • Μετάδοση µε τεχνητή γονιµοποίηση
Αναφέρονται 7 περιπτώσεις µετάδοσης του HIV, πριν από το 1985. Στις 5 περιπτώσεις η µετάδοση έγινε από τον ίδιο σπερµατοκτόνο HIV+.  Το ΑIDS δεν µεταδίδεται
  • Από την καθηµερινή, κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασµα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόµων
  • Από την τουαλέτα
  • Από τον ιδρώτα ή το σάλιο
  • Από τα ρούχα, σκεπάσµατα, πιάτα, ποτήρια και µαχαιροπίρουνα, τηλέφωνα
  • Από πισίνες ή τη θάλασσα
  • Από κουνούπια ή άλλα έντοµα
  Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ