EPDermaCare Voucher
Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, που μπορεί επίσης να προσβάλλει τα νύχια και τις αρθρώσεις. Επανεμφανίζεται κατά συχνά χρονικά διαστήματα στον ασθενή με αυξημένη ή με ελαττωμένη ένταση.  Η ψωρίαση εντοπίζεται σε περιοχές του δέρματος που έχει προηγηθεί τραυματισμός, όπως σε σημεία tattoo, χειρουργικών τομών και έντονης “φαγούρας”. Συνήθως, εμφανίζεται στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής (και κυρίως το πρόσθιο όριο της και πίσω από τα αυτιά), στις παλάμες, στα πέλματα, στα νύχια και στην ιερά χώρα.  Στην ψωρίαση παρατηρούνται οι παρακάτω βλάβες: -Αλλοιώσεις του δέρματος Η ψωρίαση στο δέρμα παρουσιάζεται με τη μορφή κηλίδων ή πλακών. Αυτές έχουν ερυθρό χρώμα, σαφή άρια, στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και καλύπτονται από ασημένια, ξηρά και παχιά λέπια. Οι ασθενείς συχνά έχουν "φαγούρα". Αν αφαιρεθούν τα λέπια, εμφανίζεται αιμορραγία με τη μορφή μίας τελείας (στικτή αιμορραγία, που ονομάζεται σημείο του Auspitz). -Αλλοιώσεις των νυχιών Στην Ψωρίαση, παρατηρούνται αλλοιώσεις των νυχιών. Αυτές είναι; α) Οι μεταβολές στο χρώμα τους:
  • Αποχρωματισμός του νυχιού.
  • Κίτρινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα του νυχιού (ονομάζεται “σταγόνα ελαίου").
β) Η ονυχόλυση: Είναι η αποκόλληση του νυχιού από την κοίτη του. γ) Τα βόθρια: Είναι μικρές καταδύσεις, “βαθουλώματα", της ελεύθερης επιφάνειας του νυχιού.   - Ψωριασική αρθρίτιδα Στην ψωρίαση, εκτός από τις βλάβες του δέρματος και των νυχιών, μπορεί να εμφανιστούν βλάβες και στις αρθρώσεις. Οι βλάβες της πιο συνηθισμένης μορφής της ψωριασικής αρθρίτιδας εντοπίζονται στις άπω μεσοφαλλαγικές αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις αυτές είναι ερυθρές, διογκωμένες και ευαίσθητες στην ψηλάφηση. Τα ακριβή αίτια της ψωρίασης δεν είναι γνωστό ακόμη πλήρως. Υπεύθυνοι θεωρούνται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Σε αναλογία 5-10% των πασχόντων από ψωρίαση υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό και σε περισσότερους από το 1/3 των ασθενών, την ίδια νόσο εμφανίζουν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Τύποι-Μορφές ψωρίασης Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί με τέσσερις διαφορετικές εικόνες:
  • Σταγονοειδής μορφή; Οι κηλίδες εμφανίζονται διάσπαρτα σε όλο το σώμα. Έχουν ερυθρό χρώμα, μέγεθος φακής και είναι στρογγυλές ή ωοειδείς. Συνήθως παρουσιάζονται ξαφνικά μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκους.
  • Ανάστροφη μορφή. Οι βλάβες εντοπίζονται στις πτυχές και στις καμπτικές επιφάνειες του σώματος. Συχνά υπάρχει μαζί με λοίμωξη από ζυμομύκητες (μύκητες που προκαλούν οινοπνευματώδη ζύμωση στα ζαχαρούχα υγρά) ή δερματόφυτα (μύκητες του δέρματος). Στις μασχάλες και στις βουβωνικές περιοχές μπορεί να υπάρχουν οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της ψωρίασης του δέρματος χωρίς λέπια.
  • Φλυκταινώδης μορφή: Εμφανίζεται σαν φλύκταινες στα πέλματα και στις παλάμες ή σαν πλάκες με φλυκταινώδες περίγραμμα. (Η φλύκταινα είναι βλάβη δέρματος με σαφές περίγραμμα, που προεξέχει και περιέχει πύον). Επίσης, η μορφή αυτή της ψωρίασης μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλη έκταση του σώματος.
  • Ερυθροθερμική μορφή: Εμφανίζεται όταν οι ψωριασικές βλάβες εξαπλωθούν σε όλη την επιφάνεια του σώματος, Η κατάσταση αυτή απαιτεί τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, διότι κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς (υπάρχει απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών π.χ. καλίου, νατρίου, και κίνδυνος για επιμόλυνση και σήψη του ασθενούς).
Θεραπεία Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία προς το παρόν για τους ψωριασικούς ασθενείς, ωστόσο υπάρχουν θεραπείες που καταστέλλουν τη δραστηριότητα της νόσου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην εμφανίζουν εξάνθημα για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά, αποκλειστικά από ιατρούς και καθορίζεται από το βαθμό βαρύτητας της νόσου. Υπάρχουν 6 γενικές κατηγορίες θεραπείας:  Τοπικά σκευάσματα, φωτοθεραπεία, δηλαδή εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας Β, ουσίες, ανάλογα της βιταμίνης Β,    αντιμεταβολίτες, αναστολείς της δράσης της 5-λιποξυγενάσης, φωτοχημειοθεραπεία (συνδυασμός φωτοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής). Η ψωρίαση δεν είναι νόσος μεταδοτική. Προσοχή απαιτείται σε περίπτωση που αποσπαστούν τα λέπια από το δέρμα του ασθενούς. Τότε είναι εύκολη η επιμόλυνση του δέρματος από βακτηρίδια, μύκητες από τα χέρια του κομμωτή, από ψαλίδια ή άλλα σκεύη. Γι΄ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η χρήση γαντιών μίας χρήσεως από τους κομμωτές, η αποστείρωση των εργαλείων τους και η αποφυγή τραυματισμού των ψωριασικών αλλοιώσεων. Σε περίπτωση μόλυνσης των ασθενών, απαιτείται η χορήγηση της κατάλληλης αγωγής, π.χ. αντιβιοτικά, ανπμυκητιασικά φάρμακα, από δερματολόγο ιατρό.   Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός – Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ