EPDermaCare Voucher
Χορτοφαγία Χορτοφαγία ονομάζουμε την μη κατανάλωση οποιουδήποτε είδους κρέατος ή υποπροϊόντος του, με ή χωρίς την χρήση γαλακτοκομικών ή αυγών συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων που προέρχονται από ζώα όπως το λαρδί κλπ.   Η αυστηρή χορτοφαγία είναι μια μορφή που αποκλείει κάθε είδος κρέατος και των προϊόντων οποιουδήποτε ζώου (γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι) και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν οποιοδήποτε ζωϊκό προϊόν. Η πλειοψηφία των χορτοφάγων, πάντως, τρώνε γαλακτοκομικά.   Υπάρχουν πολλές κατηγορίες και πρακτικές στην χορτοφαγία όπως:  
  1. Η γαλακτο-χορτοφαγία κατά την οποία, όσοι την ακολουθούν, δεν καταναλώνουν αυγά ή κρέας, αλλά μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά.
 
  1. Η γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία κατά την οποία δεν καταναλώνουν κρέας αλλά τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά. Είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία χορτοφαγίας στον δυτικό κόσμο.
 
  1. Η αυγο-χορτοφαγία κατά την οποία δεν τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά αλλά μπορούν να φάνε αυγά και τέλος είναι
 
  1. Η αυστηρή χορτοφαγία, αρκετά γνωστοί και ως vegans, κατά την οποία δεν τρώνε κανενός είδους κρέατος ή προϊόν του (αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι…) δεν φοράνε οτιδήποτε προέρχεται από κάποιο ζώο (γούνα, δέρμα, μαλλί …).
  Υπάρχουν βεβαίως και άλλες, λιγότερο γνωστές, χορτοφαγικές πρακτικές όπως:  
  1. Η φρουτοφαγία κατά την οποία όσοι την ακολουθούν τρώνε μόνο φρούτα, καρύδια, σπόρους και διάφορα φυτικά προϊόντα που έχουν μαζευτεί χωρίς να πάθουν βλάβη τα φυτά.
 
  1. Η φυσική υγιεινή που στην κλασική της μορφή περιλαμβάνει την κατανάλωση ακατέργαστων προϊόντων της αυστηρής χορτοφαγίας.
 
  1. Η διατροφή των ακατέργαστων τροφίμων που σχετίζεται με τρόφιμα που δεν θερμαίνονται πάνω από 46,7ο C. Θερμαίνονται ελαφρώς ή παραμένουν χωρίς επεξεργασία, αλλά ποτέ δεν μαγειρεύονται.
 
  1. Η μακροβιοτική διατροφή αποτελείται από προϊόντα ολικής άλεσης και φασόλια.
  Τα παρακάτω θεωρούνται κατηγορίες ημι-χορτοφαγίας:  
  1. Η θαλασσινο/πουλερικοχορτοφαγία κατά την οποία κάποιοι δεν τρώνε κρέας, ενώ τρώνε θαλασσινά και πουλερικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “πέρασμα” στην αυστηρή χορτοφαγία.
 
  1. Η γαλακτο/αυγο/θαλασσινοφαγία όπου αφορά όσους καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και πιθανόν οστρακόδερμα. Δεν καταναλώνουν όμως κανένα άλλο είδος κρέατος.
 
  1. Η ευκαμπτο-χορτοφαγία κατά την οποία όσοι την ακολουθούν, κάνουν μια διατροφή κυρίως χορτοφαγική αλλά κατά καιρούς καταναλώνουν και κρέας.
 
  1. Η ελευθερο-χορτοφαγία κατά την οποία τα άτομα που την ακολουθούν κάνουν μια ζωή βασισμένη σε ανησυχίες για την εκμετάλλευση των ζώων, της γης και των ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς έχουν την τάση να γίνουν αυστηροί χορτοφάγοι, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
  Πολλοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο οι χορτοφάγοι έχουν γενικώς καλύτερη υγεία. Μια μελέτη για τους Βρετανούς χορτοφάγους έδειξε ότι έχουν μικρότερη θνησιμότητα από τους υπόλοιπους. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι δεν καπνίζουν και στο ότι έχουν μια σχετικά υψηλή κοινωνικοοικονομική θέση. Επίσης ίσως να οφείλεται και στο ότι αποφεύγουν το κρέας κα το ψάρι.  Οι αυστηροί χορτοφάγοι, κυρίως, δεν πίνουν γάλα και δεν τρώνε κρέας γιατί, όπως λένε, περιέχουν ξένες και πιθανώς αποδιοργανωτικές για το σώμα ζωϊκές ορμόνες. Πάντως και πολλές από τις εναλλακτικές λύσεις είναι πιθανό να έχουν υψηλά ποσοστά φυτοοιστρογόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών. Κάποιες μελέτες συνδέουν τα φυτοοιστρογόνα που παράγονται από την σόγια τόσο με την κακή ανάπτυξη σε νήπια, όσο και με την αντρική στειρότητα.   Χαλιμούρδα Ιωάννα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ