EPDermaCare Voucher
Τριχοφυΐα και ορμόνες Με τον όρο Υπερτρίχωση στην γυναίκα εννοούμε τη μεγάλη αύξηση των τριχών του σώματος σε φυσιολογική κατανομή, ενώ με τον όρο δασυτριχισμό εννοούμε την αύξηση των ανδρογονοεξαρτώμενων τριχών σε μέρη του σώματος που φυσιολογικά είναι άτριχα.  

Παράγοντες που διεγείρουν το ορμονικό σύστημα

Η ανάπτυξη της τριχοφυίας πιστέυεται ότι εξαρτάται από την έκκριση των ανδρογόνων ορμονών του οργανισμού και η διαφορά της ανάπτυξης των τριχών μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο έκκρισής τους στα δύο φύλα. Οι τρίχες παρουσιάζουν μια ευαισθησία στις ανδρογόνες ορμόνες, εκτός από τα φρύδια, τριχωτό κεφαλής και βλεφαρίδες που αναπτύσσονται και χωρίς την παρουσία των ορμονών αυτών. Κυρίως στην επίδραση κληρονομικών παραγόντων οφείλεται η ανάπτυξη της τριχοφυίας στα αντιβράχια, την κνήμη, την ράχη αφού ο βαθμός εξάρτησης από τις ανδρογόνες ορμόνες είναι σχετικά μικρός. Οι τρίχες που αναπτύσσονται στην περιοχή του προσώπου, του εφηβαίου, των μασχαλών, του θώρακα και της κοιλιάς έχουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τα ανδρογόνα, στην έκταση και την πυκνότητα, όπως επίσης η εξάρτηση αυτή έχει σχέση με τη χρονική διάρκεια της επίδρασης των ορμονών σε αυτές. Άλλες περιοχές όπου οι ανδρογονοεξαρτώμενες τελικές τρίχες μπορεί να εμφανισθούν κάτω από ανδρογόνο ερέθισμα, είναι το πρόσθιο τμήμα του θώρακα (μεσομάστιος περιοχή) και γύρω από τις θηλές του στήθους.   Οι παράγοντες που διεγείρουν το ορμονικό σύστημα στην αύξηση ή τη μείωση του επιπέδου των ορμονών είναι:
  • Εφηβεία
  • Παθήσεις ωοθηκών
  • Παθήσεις επινεφριδίων
  • Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών
  • Φαρμακευτική αγωγή που διεγείρει το ορμονικό σύστημα (π.χ. ορμόνες)
  • Εμμηνόπαυση
  • Κληρονομικότητα
  • Νευρική ανορεξία
  Στοιχεία που ενδιαφέρουν την αισθητικό πριν αρχίσει τη θεραπεία  

Τα στοιχεία που ενδιαφέρουν την αισθητικό πριν αρχίσει τη θεραπεία είναι:

  - Χρόνος εμφάνισης τριχώματος - Αίτια εμφάνισης τριχώματος - Παθολογικές καταστάσεις ατόμου - Γενική κατάσταση δέρματος Είναι βασικό να γνωρίζουμε πότε εμφανίστηκε το πρόβλημα. Αυτό θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε σωστή διερεύνηση της αιτίας του προβλήματος. Θα πρέπει να πάρουμε ιστορικό από το άτομο το οποίο θα αφορά : την ηλικία και το επάγγελμα, την οικογενειακή κατάσταση για το αν θα υπάρχει κληρονομικότητα ή όχι, ορμονικές διαταραχές, ενδοκρινολογικές , δερματολογικές, ψυχολογικές ή άλλες παθήσεις. Επίσης θα πρέπει να ερωτηθεί για το εάν έχει γίνει προηγουμένως συμπτωματική θεραπεία της υπερτρίχωσης η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, αν είχε αποτέλεσμα ή όχι και τέλος θα πρέπει να πάρουμε πληροφορίες για το εάν το άτομο αφαιρούσε την τριχοφυία με λαβίδες, κρέμες ή χαλάουα και για πόσο χρονικό διάστημα. Απαιτείται λεπτομερής σχετική πληροφόρηση καθότι προηγούμενοι αποτριχωτικοί χειρισμοί επιδρούν δυσμενώς στην προς εφαρμογή θεραπεία.   Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η επιφάνεια του δέρματος δεν είναι κατάλληλη για αποτρίχωση, όπως: - Δέρμα με φαγέσωρες και κλειστούς πόρους - Δέρμα ακνεϊκό - Δέρμα με βλάβες ψωρίασης - Επιχείλιος έρπητας - Δέρμα με έκζεμα, έρπητα ή βαρειά δερματίτιδα - Δέρμα με σπίλους - Δέρμα με χρωματικές αλλοιώσεις - Δέρμα με θεραπευμένες ουλές, παλιά τραύματα, βαθειά ή επιφανειακά σημάδια από ακμή ή άλλες παθήσεις του δέρματος - Δέρμα με τρίχες που τα στελέχη τους είναι παγιδευμένα και παρουσιάζουν μόλυνση στην περιοχή των θυλάκων   Τέλος ο αισθητικός δεν επεμβαίνει στην περιοχή της μασχάλης, των γεννητικών οργάνων, του ακουστικού πόρου και επάνω στη θηλέα άλω.   Ζάρπα Ευαγγελία Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας Καθηγήτρια Αισθητικής Εισηγήτρια σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ