EPDermaCare Voucher

Το χαβιάρι ως συστατικό στα καλλυντικά

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Το χαβιάρι ως συστατικό στα καλλυντικά Γνωρίζουμε το χαβιάρι ως ακριβό έδεσμα, το οποίο απολαμβάνουμε σε ειδικές περιστάσεις με τη συνοδεία εκλεκτής γαλλικής σαμπάνιας. Παράλληλα, όμως, το χαβιάρι αποτελεί βασικό συστατικό της κοσμετολογίας καθώς έχει τη μαγική ιδιότητα να σβήνει τα σημάδια του χρόνου από τις ώριμες επιδερμίδες και να αποκαθιστά τη φυσική τους λάμψη. Πριν από τριάντα περίπου χρόνια, συγκεκριμένα το 1983, η κοσμετολογία έκανε την πρώτη γνωριμία με το χαβιάρι.Βασισμένη σε μια έρευνα της κ. Erika Bauerπου αποδείκνυε την ευεργετική δράση του χαβιαριού στη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση της ουσίας βιτελίνη αλλά και στην όψη των ψαράδων της Κασπίας που ήταν χωρίς ρυτίδες, αν και ήταν συνέχεια στον ήλιο, η μεγάλη εταιρεία καλλυντικών της έφτιαξε μια σειρά κρέμες από χαβιάρι. Η σύνθεση ήταν βασισμένη στα αυγά του οξύρρυγχου και επιπρόσθετα περιείχε και μύδια, στρείδια, κοχύλια, φύκια και πλαγκτόν, σε συνδυασμό με βιταμίνες, λιπίδια, πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Συστατικά απαραίτητα και πολύτιμα για τη δομή των κυττάρων. Το χαβιάρι παράγεται από μια εδική κατηγορία ψαριών, τα οποία ονομάζονται οξύρρυγχα λόγω του ιδιαίτερου σχήματός τους. Σαν έδεσμα διατίθεται σε 3 είδη:
  • Το χαβιάρι beluga είναι το πιο ακριβό και προέρχεται από το μεγαλύτερο σε μέγεθος και το σπανιότερο οξύρρυγχο που η διάρκεια ζωής του ξεπερνά τα 100 χρόνια.
  • Το χαβιάρι asetra, έχει καφέ-γκρι χρώμα με χρυσές ανταύγειες. Παράγεται από ένα μέτριο σε μέγεθος οξύρρυγχο που ζει περίπου 50 χρόνια και η σάρκα του έχει τραγανή υφή και έντονο άρωμα.
  • Το χαβιάρι sevruga έχει σκούρο γκρι χρώμα και πλούσιο άρωμα. Παράγεται από τα μικρότερα σε μέγεθος οξύρρυγχα, τα οποία ζουν μέχρι 30 χρόνια.
Σύσταση και ιδιότητες του χαβιαριού Το χαβιάρι είναι βασικά το έμβρυο μιας νέας ζωής. Οι κόκκοι του μπορούν να προσφέρουν σε μεγάλα ποσοστά ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για τα ανθρώπινα κύτταρα. Αποτελείται κατά 27% από ωφέλιμες πρωτεΐνες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου από μια ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων του δέρματος που ονομάζονται ινοβλάστες. Σε ότι αφορά την υπόλοιπη σύστασή του περιέχει κορεσμένα και πολυακόρεστα λίπη σε ποσοστό 15% και υδατάνθρακες σε ποσοστό 33%. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία (κυρίως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο) που ενισχύουν τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών προστατεύοντας το εσωτερικό των κυττάρων από το λεγόμενο οξειδωτικό στρες για το οποίο ευθύνονται οι ελεύθερες ρίζες και επιπλέον περιέχει και βιταμίνες Α, Ε, D και F. Εκτός των άλλων προσφέρει βαθειά ενυδάτωση των κυττάρων, διεγείρει την ανάπλαση του δέρματος, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τονώνει το δέρμα και το προστατεύει από επιβλαβείς ακτίνες UVA. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνιστώσες του χαβιαριού απορροφώνται χωρίς αλλεργικές αντιδράσεις. Σήμερα όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές καλλυντικών ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην εξεύρεση των πλέον αποτελεσματικών τρόπων καλλυντικής χρήσης με βάση το χαβιάρι. Χρησιμοποιείται καταρχήν ως βασικό συστατικό στη σύνθεση αντιγηραντικών κρεμών για το πρόσωπο και την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Επίσης χρησιμοποιείται σε κέντρα ομορφιάς με τη μορφή εξειδικευμένων θεραπειών για το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ που ενδείκνυται κυρίως για τις ώριμες, υπερβολικά ξηρές ή κουρασμένες και άτονες επιδερμίδες. Τα πολύτιμα συστατικά του: πρωτεΐνες, αμινοξέα, αιθέρια έλαια, μέταλλα και βιταμίνες Α και D, επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναζωογονηθεί και να ανανεώσει το συνδετικό ιστό της. Σε συνδυασμό με ειδικό μασάζ προσώπου, γίνεται χαλαρωτικό και προσφέρει ευεξία. Το αποτέλεσμα είναι η απόκτηση νεανικής σφριγηλής και φωτεινής όψης καθώς μειώνονται ορατά οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και οι δυσχρωμίες. Συνοψίζοντας οι 9 κύριες ιδιότητες που έχει το χαβιάρι είναι οι εξής:
  1. Το χαβιάρι αποτελείται κατά 27% από πρωτεΐνες, που ενισχύουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα να έχει εξαιρετική αντιρυτιδική δράση.
  2. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και φώσφορο) με αποτέλεσμα να ενισχύει τη φωτεινότητα του δέρματος.
  3. Συμβάλλει στη σύσφιγξη της περιοχής του ντεκολτέ και του λαιμού.
  4. Τρίβοντας κόκκους χαβιάρι στα μαλλιά τα βοηθάτε να αποκτήσουν λάμψη.
  5. Καταπολεμά τις δυσχρωμίες και τους λεκέδες που δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου.
  6. Αυξάνει την αιματική ροή και τους καρδιακούς παλμούς.
  7. Βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης, κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει.
  8. Έχει ισχυρή ενυδατική δράση.
  9. 9.Οι μάσκες με κύριο συστατικό το χαβιάρι προσφέρουν άμεση τόνωση της επιδερμίδας.
Τέλος ως τρόφιμο το χαβιάρι, βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς και στο hangover, στην επανάκτηση της μνήμης και στην αύξηση της αντοχής στο αλκοόλ.   Ζάρπα Ευαγγελία Αισθητικός – Κοσμητολόγος (ΤΕΙ Αθήνας) Ιδιοκτήτρια Κέντρου Αισθητικής – SPA Καθηγήτρια αισθητικής – Εισηγήτρια σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ