EPDermaCare Voucher
Το μασάζ στην Ασία Τόσο η Ιάβα όσο και το Μπαλί ανήκουν στο σύμπλεγμα της Ινδονησίας. Η πόλη της Jakarta βρίσκεται στην Ινδονησία και είναι η πρωτεύουσα του νησιού.Έχει 138.000.000 κατοίκους που είναι το 60% του πληθυσμού της χώρας.Από τα απολιθώματα που βρέθηκαν εκεί είναι πιθανό να κατοικήθηκε από Homo Erectus γνωστούς και ως Java Man πριν από 1,7 εκατομμύρια χρόνια περίπου.Παρόλο που αυτά τα δυο νησιά είναι πολύ κοντα, το μασάζ τους διαφέρει στις τεχνικές. Και τα δυο είναι μασα΄ζ βαθέως ιστού (deep tissue) αλλά της Ιάβας χρησιμοποιείται για να θεραπεύει ασθένειες και τραυματισμούς, ενώ του Μπαλί χρησιμοποιείται καθαρά για χαλάρωση.   Το παραδοσιακό μασάζ που προέρχεται από την Ιάβα έχει μια ιστορία πάνω από 300 χρόνια. Έχει την προέλευσή του από την κεντρική Ιάβα και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα στις οικογένειες ή το διδάσκουν στα παραδοσιακά κέντρα ομορφιάς.   Κυρίαρχο ρόλο παίζουν διάφορες τεχνικές σπρωξίματος και χτυπημάτων ενώ χρησιμοποιείται κυρίως ο αντίχειρας ο οποίος σπρώχνει, πιέζει και κάνει κύκλους γύρω από τους μεσημβρινούς, διεγείροντας με αυτό τον τρόπο το λεμφικό σύστημα. Η πίεση αυτή του αντίχειρα, συνδυάζεται με ταυτόχρονα χτυπήματα της παλάμης, η οποία πιέζει και σπρώχνει το δέρμα και έχει σαν σκοπό την βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας. Ο σκοπός είναι να “φύγει” η ένταση του σώματος, η ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη και η χαλάρωση των τεντωμένων μυών.   Για να γίνει το μασάζ αυτό χρησιμοποιούμε λάδι. Χρησιμοποιούμε κυρίως δυο λάδια τα οποία είναι:  
  1. Το παραδοσιακό λάδι βοτάνων το οποίο είναι ένα ειδικό μείγμα και αποτελείται από λάδι βάσης, λάδι αρωματώδους χλόης και λεμονιού, και
  1. Ελαιόλαδο.
  Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του μασάζ της Ιάβας είναι το Java Mandi Lulur που γίνεται σε νύφες καθημερινά για 40 μέρες πριν τον γάμο τους με σκοπό να μαλακώσει το δέρμα τους ετοιμάζοντάς το για τον γάμο. Είναι μια αρχαία θεραπεία που προέρχεται από τα παλάτια της Ιάβας καθώς αποτελούσε μέρος ενός τελετουργικού το οποίο προετοίμαζε τις πριγκίπισσες για τον γάμο τους.   Η περιποίηση του δέρματος ξεκινούσε από τα πόδια και στην συνέχεια ακολουθούσε μπαλινέζικο μασάζ διάρκειας μιας ώρας. Μετά τοποθετούσαν στο δέρμα ένα μείγμα από ψιλοκομμένο ρύζι, καρύδια, ρίζα κουρκούμη, ginger, σκόνη από σανταλόξυλο και κανέλλα. Τα έριχναν σε ένα γουδί μαζί με λίγο νερό και όταν το μείγμα γινόταν μια πάστα του έριχναν λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο γιασεμί. Με αυτό έκαναν peeling και το αφαιρούσαν με ζεστό νερό. Μετά τον καθαρισμό άπλωναν στο σώμα γιαούρτι και έκαναν ένα ελαφρύ μασάζ. Το τελευταίο στάδιο ήταν ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο με αρωματικά άνθη όπως γιασεμί, ylang-ylang, tuberose, frangipani και γαρδένια.   Οι Φιλιππίνες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών και παράλληλα αρχιπέλαγος και αποτελούνται από 7.107 νησιά με πρωτεύουσα την Μανίλα. υπολογίζεται ότι κατοικήθηκαν πριν από 67.000 χρόνια. Στις Φιλιππίνες χρησιμοποιείται το hilot massage ως εναλλακτική της κλασικής ιατρικής θεραπεία.   Στην γλώσσα των tangalog, hilot σημαίνει καταπραϋντικό άγγιγμα ή τρίψιμο. Στα φιλιπινέζικα σημαίνει μασάζ, χειροπρακτική με την χρήση βοτάνων και σκοπό την επαναφορά τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής υγείας. Οι γνώσεις μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και όσοι τις κατέχουν (θεραπευτές) συνήθως δεν τις μοιράζονται με άλλα άτομα.   Πριν γνωστοποιηθεί η δυτική ιατρική η δουλειά μοιραζόταν ανάμεσα σε δυο ειδικότητες:  
  1. Τους alburayo που είναι οι βοτανολόγοι, και
  1. Τους manghihilot που είναι οι θεραπευτές του hilot.
  Στην επαρχία η εκπαίδευση ξεκινάει από μικρή ηλικία και η ικανότητα να το εξασκήσει κάποιος το έβλεπαν ως δώρο που πρέπει να μεταφέρεται από την μια γενιά στην άλλη. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται χαλαρώνουν τους πιασμένους μύες και παρότι είναι μασάζ βαθέως ιστού, το άγγιγμα είναι απαλό.   Υπάρχουν δυο είδη hilot με το πρώτο να έχει σχέση με την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την δομή του ανθρώπινου σκελετού, τον πυρετό, τον βήχα ή το κρυολόγημα και το δεύτερο να προσομοιάζεις στο μασάζ.   Όπως όλες οι θεραπείες, έτσι και το hilot ξεκινάει με το άπλωμα του λαδιού στο δέρμα. Έτσι ο θεραπευτής θα μπορέσει να βρει τις περιοχές με συμφόρηση και, όταν γίνει αυτό, θα μαλάξει την περιοχή χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες κινήσεις (ανοδικές, καθοδικές ή κυκλικές). Χρησιμοποιούν έλαιο καρύδας, εκχύλισμα από φύλλα μπανάνας και κάποια είδη βοτάνων. Το μασάζ αρχίζει με το τρίψιμο του σώματος με λάδι, ενώ το έλαιο της καρύδας το χρησιμοποιούμε για να χαλαρώσουν οι σφιχτοί μύες και τα νεύρα. Επίσης χρησιμοποιείται για την βελτίωση της εσωτερικής ενέργειας. Το μασάζ αυτό συνιστάται σε άτομα που δουλεύουν πολύ, ενώ είναι ασφαλές και για τις εγκύους.   Η διάρκεια που θα κρατήσει το μασάζ διαφέρει ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο θεραπευτής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως απαιτηθεί ένα συγκεκριμένο σύνολο μασάζ. Τέλος, προτείνεται στον ασθενή να μην κάνει μπάνιο για τουλάχιστον μια ημέρα για να μπορέσει το δέρμα να απορροφήσει το έλαιο της καρύδας που χρησιμοποιήθηκε κατά το μασάζ.       Χαράλαμπος Καλλίνικος Φυσικοθεραπευτής
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ