EPDermaCare Voucher
Τα μέρη και η σύσταση της τρίχας Οι τρίχες είναι κεράτινοι σχηματισμοί, στερεοί εύκαμπτοι και ελαστικοί. Βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του σώματος, εκτός από τα πέλματα, τις παλάμες, την πλάγια επιφάνεια των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, τα νύχια, τη θηλή του μαστού, την πόσθη, τη βάλανο, την κλειτορίδα, τα μικρά χείλη και την εσωτερική επιφάνεια των μεγάλων χειλέων του αιδοίου.   Αποτελούνται από δύο μέρη: τη ρίζα που είναι το τμήμα της τρίχας που βρίσκεται μέσα στο χόριο και το στέλεχος που είναι το τμήμα της τρίχας που προεξέχει πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Το στέλεχος έχει μήκος που ποικίλλει και η ελεύθερη άκρη του λέγεται κορυφή.   Η ρίζα αποτελείται από τον θύλακα της τρίχας ο οποίος περιβάλλει τη ρίζα με δύο λεπτούς υμένες τον επιθηλιακό θύλακο εσωτερικά και τον ινώδη θύλακο εξωτερικά.  Ο επιθηλιακός θύλακος προέρχεται από την επιδερμίδα και παρουσιάζει δύο στιβάδες: τον έξω και τον έσω κολεό. Στο θύλακο αυτό καταλήγει (εκβάλλει) ο πόρος του σμηγματογόνου αδένα. Ο ινώδης θύλακος αποτελεί πάχυνση του χορίου γύρω από τον επιθηλιακό θύλακο. Στον ινώδη θύλακο καταλήγουν (καταφύονται) οι ορθωτήρες μύες των τριχών, κάτω από τους σμηγματογόνους αδένες. Οι μύες αυτοί, όταν συσπώνται, προκαλούν την ανόρθωση των τριχών και την έξοδο του σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες.   Το κάτω τμήμα της ρίζας παρουσιάζει μία διόγκωση η οποία ονομάζεται βολβός της τρίχας.  Το χόριο μαζί με αγγεία μπαίνουν μέσα στην κοιλότητα του βολβού της τρίχας και σχηματίζουν τη θηλή της τρίχας. Από τα αγγεία της θηλής τρέφεται η τρίχα, ενώ η αύξηση των τριχών γίνεται από το βολβό.  Η διάρκεια ζωής των τριχών είναι από 3 μήνες έως 3-6 χρόνια.   Κατά την εγκάρσια τομή της τρίχας, από μέσα προς τα έξω, διακρίνουμε τρία μέρη:  
  • Το περιτρίχιο,
 
  • Το φλοιό και
 
  • Το μυελό της τρίχας.
  α) Το περιτρίχιο περιβάλλει την τρίχα και προστατεύ¬ει το φλοιό της. Αποτελείται από ένα στρώμα επίπεδων κυττάρων, που περιέχουν κεράτινη και είναι τοποθετημένα όπως τα κεραμίδια, το ένα πάνω στα άλλο.   β) Ο φλοιός είναι το μεσαίο και παχύτερο μέρος της τρίχας. Αποτελεί το κύριο μέρος του στελέχους των τριχών. Τα κύτταρα της φλοιώδους ουσίας περιέχουν μελανίνη (χρωστική ουσία στην οποία οφείλεται το χρώμα του δέρματος και των τριχών) διαλυμένη ή με τη μορφή κοκ κίων (ία μελανινοσώματα). Τα μελανινοσώματα παράγοντα από ειδικά κύτταρα του βολβού της τρίχας και προωθούνται σταδιακά από το βολβό στο φλοιό της τρίχας. Η μελανίνη χρωματίζει την τρίχα.   γ) Ο μυελός ή μυελώδης ουσία είναι το εσωτερικό τμήμα της τρίχας. Δεν υπάρχει στις πολύ λεπτές τρίχες και στις τρίχες της κεφαλής. Στην κορυφή και στο στέλεχος των τριχών, τα κύτταρα περιέχουν κερατίνη και μεταξύ τους υπάρχουν φυσαλίδες αέρα,   Η σύσταση της τρίχας   Το κύριο συστατικό των τριχών είναι η κερατίνη. Οι κερατίνες είναι πρωτεΐνες, δηλαδή μακριές αλυσίδες (πολυμερή) που αποτελούνται από αμινοξέα Οι πρωτεΐνες της κερατίνης αποτελούν το κύριο συστατικό των κυττάρων της επιδερμίδας, των νυχιών, των τριχών κ.α. Στις τρίχες, υπάρχει κυρίως ένας τύπος της κερατίνης, οι σκληρές κερατίνες, οι οποίες δεν διαλύονται στο νερά και είναι πολύ ανθεκτικές.   Το αμινοξύ κυστεΐνη, που περιέχει θείο, είναι το κύριο συστατικό των πρωτεϊνών της κερατίνης. Επομένως, η κερατίνη περιέχει μεγάλη ποσότητα θείου. Οι πρωτεΐνες της κερατίνης ενώνονται μεταξύ τους με δεσμούς θείου, που ονομάζονται δισουλφιδικοί δεσμοί. Οι δεσμοί αυτοί είναι πολύ δυνατοί και δύσκολα διασπώνται, και γι΄ αυτό το λόγο οι τρίχες είναι ανθεκτικές στις επιδράσεις του περιβάλλοντος.   Σημείωση: Όταν αναφέρεται ότι ανοίγουν οι πόροι της τρίχας, στην πραγματικότητα αλλάζει η διάταξη στο χώρο των αλυσίδων της κερατίνης.  

Οι γενιές του τριχώματος

Υπάρχουν τρεις γενιές τριχώματος:
  • Το πρωτογενές,
  • Το δευτερογενές και
  • Το τριτογενές τρίχωμα.
  Το πρωτογενές τρίχωμα εμφανίζεται από τον 5ο εμβρυϊκό μήνα και αντικαθίσταται λίγο πριν μέχρι λίγο μετά τον τοκετό από το δευτερογενές τρίχωμα. Οι πρωτογενείς και δευτερογενείς τρίχες είναι λεπτές και κοντές, με λίγη χρωστική. Το τριτογενές τρίχωμα εμφανίζεται μετά την εφηβεία και αποτελείται από μακρύτερες, παχύτερες και σκουρότερες τρίχες.  
  • Οι μορφές των τριχών με βάση το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους
Οι τρίχες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και την πυκνότητα τους, από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη φυλή και την περιοχή του σώματος, όπου βρίσκονται.   Ως προς το μέγεθος, διακρίνονται τρία είδη τριχών:
  • οι μακριές και παχιές,
  • οι χνοώδεις ή χνούδι, που δεν έχουν μυελό και είναι λεπτές και κοντές,
  • οι βραχείες (κοντές), στις οποίες ανήκουν οι βλεφαρίδες, οι τρίχες των φρυδιών, των ρωθώνων και του έξω ακουστικού πόρου.
  Ως προς το σχήμα τους διακρίνονται στις:
  • ευθείες,
  • βοστρυχοειδείς (μπούκλες),
  • κυματοειδείς (“σπαστά" μαλλιά),
  • σπειροειδείς (με σχήμα έλικας, "σπιράλ”).
  Ως προς το χρώμα τους διακρίνονται στις:
  • μαύρες,
  • γκρίζες,
  • λευκές,
  • καστανές,
  • ξανθές και
  • ερυθρές.
  Το χρώμα των τριχών μοιάζει συνήθους με το χρώμα του δέρματος και της ίριδας του οφθαλμού και εξαρτάται οπό τη φυλή και την ηλικία του ατόμου.   Επιμέλεια κειμένου Βίκυ Στεργίου Καθηγήτρια Κομμωτικής Εργασία μαθητών ΤΕΙ Πηγή: Βιβλία ΤΕΕ
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ