EPDermaCare Voucher

Σωστή διατροφή για υγιή μάτια.

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Σωστή διατροφή για υγιή μάτια. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Μετά από μελέτες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες τροφές που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής όρασης. Η όραση εξαρτάται από την υγεία των μικρών τριχοειδικών αγγείων που τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή και άλλα μέρη του ματιού, με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυσικά με οξυγόνο. Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μια σειρά από θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγειά των ματιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες C και Ε, το β-καροτένιο και ο ψευδάργυρος συμμετέχουν ενεργά στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Δυο άλλα θρεπτικά συστατικά, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη. Πηγες  λουτεΐνης και τη ζεαξανθίνης αποτελούν το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο  και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Πιο πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγειά των ματιών, είναι τα  ω-3 λιπαρά οξέα  που βρίσκονται κυρίως στο ιχθυέλαιο, στα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.         10 τρόφιμα ευεργετικά για την υγεία των ματιών.
  1. Τα πράσινα λαχανικά αποτελούν είναι πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.
  2. Τα αυγά περιέχουν επίσης λουτεΐνη, ζεαξανθίνη αλλά και ψευδάργυρο.
  3. Τα εσπεριδοειδή και τα φρούτα του δάσους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικα τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
  4. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα μάτια μας από τις βλαβερές δράσεις των ελευθέρων ριζών, επιβραδύνοντας έτσι την επιδείνωση των προβλημάτων όρασης λόγω ηλικίακης γήρανσης.
  5. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα και η πέστροφα, είναι πλούσια σε DHA, μια ουσία η οποία βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή, και τα μειωμένα της επίπεδα έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού. Επίσης περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που προστατεύουν από τον καταρράκτη.
  6. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, μια πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α. Στην ίδια κατηγορία τροφίμων είναι η κολοκύθα, τα βερίκοκα και τα καρότα.
  7. Το μπρόκολο περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.
  8. Τα φασόλια και οι φακές προσθέτουν στη διατροφή μας ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, τον ψευδάργυρο, ο οποίος σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Α βοηθά στην καλή κατάσταση των ιστών των ματιών.
  9. Η κόκκινη πιπεριά έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία αφού περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.
10.Τέλος τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως δημητριακά, καστανό ρύζι, κινόα,  ζυμαρικά και άλλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία των ματιών.   ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΞΥΔΗΣ Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ειδικευθείς στην Παιδοφθαλμολογία στο Γ.Ν. Παίδων ¨Αγία Σοφία¨ Μέλος της Ελληνικής  Εταιρείας  Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού.
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ