EPDermaCare Voucher

Συμπτώματα νοσημάτων ουροποιητικού

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Συμπτώματα νοσημάτων ουροποιητικού Παρακάτω αναφέρονται τα βασικότερα συμπτώματα των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος Πολυουρία λέγεται η αύξηση του ποσού των ούρων στο 24ωρο πέρα από τις φυσιολογικές τιμές. Παρατηρείται σε λήψη μεγάλης ποσότητας υγρών, σε λήψη οινοπνευματούχων, σε λήψη διουρητικών για την υπο-χώρηση οιδημάτων, σε σακχαροδιαβήτη (η γλυκόζη δεν επαναρροφάται όλη και συμπαρασύρει νερό), σε κάποιο διαβήτη κλπ. Ολιγουρία λέγεται η ελάττωση του ποσού των ούρων στο 24ωρο κάτω από το φυσιολογικό (κάτω από 400cc που είναι το κατώτερο φυσιολογι-κό όριο). Ανουρία λέγεται η κατάσταση κατά την οποία το ποσό των ούρων του 24ώρου είναι λιγότερο από 100cc. Ολιγουρία και ανουρία παρατηρούνται σε αφυδάτωση (έμμετοι, διάρ-ροιες κλπ.), σε απώλεια αίματος ή πλάσματος (αιμορραγίες, εγκαύματα κλπ.), σε shock, σε νεφρική ανεπάρκεια, σε εμπόδια των ουροφόρων ο-δών (λίθοι, όγκοι κλπ.). Συχνουρία λέγεται η αύξηση του αριθμού των ουρήσεων στο 24ωρο (πέραν των 6 - 7 φορών). Παρατηρείται σε νοσήματα της κύστης και της ουρήθρας. Αιματουρία λέγεται η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα. Πα-ρατηρείται σε νεφρολιθίαση, σε όγκους του ουροποιητικού, σε φλεγμο-νές των ουροφόρων οδών κλπ. Πυουρία λέγεται η παρουσία πυοσφαιρίων στο αίμα. Παρατηρείται σχεδόν πάντα σε φλεγμονές και κυρίως των ουροφόρων οδών. Λευκωματουρία λέγεται η παρουσία λευκώματος στα ούρα. Παρατη-ρείται σε παθήσεις των νεφρών κυρίως νεφρίτιδες και νεφρώσεις. Νεφρικό οίδημα Οφείλονται στην λεκωματουρία που συνοδεύει πολλά νοσήματα των νεφρών. Η αποβολή, δηλαδή, λευκώματος με τα ούρα έχει σαν συνέπεια την ελάττωση των λευκωμάτων του πλάσματος και μείωση της κολλοει-δωσμωτικής πίεσης που όπως ξέρουμε είναι απαραίτητη για την κατα-κράτηση του Η2Ο στα αγγεία. Ουραιμία Λέγεται η αύξηση των άχρηστων για τον οργανισμό ουσιών που πε-ριέχουν Ν στο αίμα πέρα από την φυσιολογική τους τιμή. Τέτοια ουσία είναι και η ουσία που η φυσιολογική της τιμή στο αίμα είναι 40 mg%. Παρατηρείται σε ανεπάρκεια που δεν μπορούν να αποβληθούν αυτές οι ουσίες από τους νεφρούς. Η ουραιμία είναι επικίνδυνη κατάσταση για-τί μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στον θάνατο (οι ουσίες αυτές δρουν βλαπτικά στον εγκέφαλο). Βύθιος πόνος Είναι βαθύς και συνεχής πόνος μέτριας έντασης στην περιοχή των νεφρών που υπάρχει σε πολλές νεφρικές παθήσεις. Κωλικός νεφρού Είναι τυπικός οξύς και περιοδικός πόνος που υπάρχει κυρίως σε νε-φρολιθίαση. Ο πόνος αυτός παρουσιάζεται όταν ο λίθος προχωρεί στις ουροφόρες οδούς. Ειδικές εξετάσεις για το ουροποιητικό σύστημα Εξέταση ούρων Για να είναι επιτυχής η εξέταση θα πρέπει τα ούρα να είναι τα πρώτα μετά το πρωϊνό ξύπνημα. Τα χαρακτηριστικά εξέτασης των “φυσιολογικών” ούρων είναι τα ε-ξής:
  • Όψη    Διαυγής
  • Χρώμα    Υποκίτρινο
  • Ειδικό βάρος    1015-1030
  • Αντίδραση    Όξινη (pH 6,9)
  • Λεύκωμα σάκχαρο    Καθόλου
  • Έμμορφα στοιχεία    Καθόλου
  • Ακτινολογική εξέταση
  • Απλή ακτινογραφία
Μας βοηθάει μόνο για να βρούμε λίθους που δεν τους διαπερνούν οι ακτίνες Χ και εμφανίζονται σαν σκιά.   Πυελογραφία Σε αυτή χορηγούμε ενδοφλεβίως κάποια σκιαγρφική ουσία (η οποία δεν διαπερνάται από τις ακτίνες Χ), η οποία απεκκρίνεται από τους νε-φρούς και έτσι στην ακτινογραφία παίρνει το σχήμα των αιμοφόρων ο-δών (της πυέλου, των ουρητήρων και της κύστης). Μας βοηθάει πολύ στην διάγνωση των λιθιάσεων (λίθων που διαπερ-νούν οι ακτίνες), όγκων κλπ.   Κυστεοσκόπηση Εισάγουμε ένα ειδικό όργανο το κυστεοσκόπιο, στην ουρήθρα και το προωθούμε μέχρι την ουροδόχο κύστη, οπότε πορούμε να δούμε το εσω-τερικό τοίχωμά της (αν έχει βλάβες, καρκίνο, φλεγμονές, λίθους κλπ.).   Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ