EPDermaCare Voucher

Συμπτώματα νοσημάτων αναπνευστικού

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Συμπτώματα νοσημάτων αναπνευστικού
  1. Πταρμός λέγεται η βίαιη εκπνοή από τη μύτη και συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό του βλενογόνου. Μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα ρινίτιδας, κρυολογήματος, ιλαράς κ.λ.π.
  2. Επίσταξη είναι η έξοδος μικρής ποσότητας αίματος από τη μύτη ενώ αν η ποσότητα του αίματος είναι μεγάλη τότε λέγεται ρινορραγία.
Η επίσταξη οφείλεται είτε σε τοπικά αίτια (τραυματισμοί, όγκοι, εξελ-κώσεις της ρινός κλπ.) είτε σε γενικά αίτια π.χ. υπέρταση, αιμορραγικά νοσήματα, αύξηση της φλεβικής πίεσης λόγω καρδιακής ανεπάρκειας κλπ.
  1. Βράγχος φωνής - αφωνία - συριγμώδης αναπνοή
Βράγχος είναι το “βράχνιασμα” και υπάρχει σε παθήσεις του λάρυγγα (λαρυγγίτιδα, καρκίνος κλπ.). Αφωνία είναι η αδυναμία του ασθενούς να μιλήσει παρά την προσπά-θειά του. Συρριγμώδης αναπνοή είναι η αναπνοή κατά την οποία υπάρχει ένας χαρακτηριστικός ήχος (σφύριγμα).
  1. Βήχας είναι ένα αντανακλαστικό στο οποίο γίνεται εκπνοή με κλειστή την σχισμή της γλωττίδας. Οφείλεται είτε σε ερεθισμό του αναπνευστικού βλεννογόνου από ποικίλλα αίτια (εκκρίσεις, ξένα σώματα, όγκοι, εξελ-κώσεις κλπ.) είτε σε παθήσεις άλλων οργάνων είτε μπορεί ακόμα να είναι ψυχογενής.
-    Ξηρός είναι ο βήχας που δεν συνοδεύεται από απόχρεμψη. Είναι ενοχλητικός, συνοδεύεται από οπισθοστερνικό “καύσο” (καού-ρα) κλπ. -    Παραγωγικός είναι ο βήχας που συνοδεύεται από απόχρεμψη η οποία είτε αποβάλλεται με τον βήχα είτε καταπίνεται.
  1. Απόχρεμψη είναι η έξοδος υγρού από το τραχειοβρογχικό δέντρο, συνήθως μετά από βήχα. Για την απόχρεμψη χρησιμοποιούμε τον όρο πτύελα.
Οφίλεται σε εκκρίσεις του τραχειοβρογχικού δέντρου και σε άλλα παθολογικά στοιχεία (αλλιωμένα κύτταρα, πύον κλπ.), που δημιουργούνται από φλεγμονές σε διάφορες θέσεις. Μπορεί να είναι:βλεννώδη, πυώδη, αιμορραγικά κλπ.
  1. Δύσπνοια καλείται η δυσκολία στην αναπνοή που προκαλεί δυσφορία και κόπωση, γιατί για να υπερνικηθεί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τον ασθενή. Όταν υπάρχει δυσκολία στην εισπνοή, λέγεται εισπνευστική ενώ όταν υπάρχει δυσκολία στην εκπνοή λέγεται εκπνευστική. Τέλος μικτή λέγεται όταν υπάρχει δυσκολία τόσο κατά την είσπνοή όσο και κατά την εκπνοή.
  2. Κυάνωση που εμφανίζεται σε περιπτώσεις που οι πνεύμονες δεν αερίζονται καλά, ε-πομένως και το αίμα δεν οξυγονώνεται καλά.
  3. Αιμόπτυση και πνευμονορραγία η οποία είναι η αποβολή του αίματος σε μικρή ποσότητα λέγεται αιμόπτυση και σε μεγάλη ποσότητα πνευμονορραγία (η φυματίωση, ο καρκίνος, η βρογχεκ-τασία, η στάση του αίματος στους πνεύμονες είναι οι συνηθέστερες αιτίες).
  4. Θωρακικός πόνος. Ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται έχουμε:
  -    Την πλευροδυνία, όταν ο πόνος εντοπίζεται στις πλευρές. Εμφα-νίζεται κυρίως στην εισπνοή (π.χ. πλευριτικός πόνος). -    Τον τραχειοβρογχικό πόνο όταν εντοπίζεται στους μεγάλους βρόγχούς και την τραχεία. Συνήθως εμφανίζεται σαν “αίσθημα καύσου” ή ξηρότητας. -    Τον μεσοθωρακικό πόνο που χαρακτηριστικό του είδους είναι ο οπισθοστερνικός πόνος, που λέγεται στηθάγχη. -    Τον διαφραγματικό, τις μεσόπλευρες νευραλγίες κλπ.   Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ