EPDermaCare Voucher

Στοιχεία Ανατομίας Του Όνυχα

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Στοιχεία Ανατομίας Του Όνυχα Οι όνυχες είναι κεράτινες πλάκες, καλύπτουν το µεγαλύτερο τµήµα της ραχιαίας επιφάνειας της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων χεριών και ποδιών. Παρουσιάζει κάθε όνυχας σχήµα, περίπου, τετράπλευρο, µε δύο επιφάνειες, την έξω και την έσω καθώς και τέσσερα χείλη. Η έξω επιφάνεια και το πρόσθιο χείλος είναι ελεύθερα, ενώ η έσω επιφάνεια συµφύεται µε το δέρµα της ράχης της ονυχοφόρου φάλαγγας, που ονοµάζεται κοίτη του όνυχα. Το οπίσθιο και τα πλάγια χείλη εισέχουν σε µια αύλακα του δέρµατος στην περιοχή αυτή, που ονοµάζεται ονυχαία  αύλακα και προς την επιφάνεια, αφορίζεται από µια πτυχή του δέρµατος, το παρωνύχιο. Το µέσον της ονυχαίας αύλακας, κατά το οποίο αυξάνεται ο όνυχας, ονοµάζεται µήτρα  του όνυχα. Το χείλος του παρωνυχίου καλύπτει τον όνυχα ως λεπτός κεράτινος υµένας και ονοµάζεται επωνύχιο. Κάθε όνυχας αποτελείται από τρία µέρη: τη ρίζα ή ριζονύχιο, το σώµα και την κορυφή ή ελεύθερο άκρο. Η ρίζα είναι λεπτή και µαλθακή, µήκους 4-7 χλσµ. και βρίσκεταιµέσα στην ονυχαία αύλακα. Συνήθως στον αντίχειρα, σπανιότερα στους άλλους δακτύλους, ένα τµήµα του ριζονυχίου προβάλλει µπροστά από το επωνύχιο σαν µια λευκωπή µηνοειδής ζώνη και ονοµάζεται µηνίσκος ή ανατολή.   Το σώµα, µήκους 1-1,5 εκστµ. αποτελεί το µεγαλύτερο µέρος του όνυχα. Έχει ρόδινη χροιά και στη ραχιαία επιφάνεια αυτού διακρίνονται επιµήκεις γραµµώσεις. Η κορυφή ή ελεύθερο άκρο προβάλλει από τη ράγα του δακτύλου και χωρίζεται απ’ αυτήν µε µια εγκάρσια αύλακα. Απ’ αυτή ξεκινά λεπτό υµένα, το υπωνύχιο, που καλύπτει την κάτω επιφάνεια της κορυφής του όνυχα.  

Αγγεία και νεύρα του όνυχα

Στη ρίζα του όνυχα τα αγγεία σπανίζουν, ενώ κάτω απ’ το σώµα σχηµατίζουν    πλούσιο    δίκτυο.    Ενταύθα    παρατηρούνται    σε    αφθονία αρτηρίδιο–φλεβιδικές αναστοµώσεις που περιβάλλονται από λείες µυϊκές ίνες και  νευρικές, το σύνολο των οποίων αποτελεί το χοριακό βώλο, χρήσιµο στη θερµορύθµιση. Τα νεύρα απολήγουν σε σπειράµατα και οπτικά σωµάτια.   Ζάρπα Μαρία Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής - Μαικιούρ - Πεντικιούρ Κάτοχος Κρατικής Πιστοποίησης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ