EPDermaCare Voucher

Ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα
  1. Οξεία ρινίτιδα
Είναι το λεγόμενο “κοινό κρυολόγημα” που συμβαίνει τους χειμερι-νούς μήνες.  Οφείλεται σε ιούς πολλών ομάδων (ρινοϊοί, αδενοϊοί, ιοί γρίπης κλπ.).  Εκδηλώνεται απότομα με αίσθημα γαργαλισμού και κάψιμο στην ρινι-κή κοιλότητα, πταρμούς, ρινόρροια, κεφαλαλγία κλπ.  Είναι αθώα νόσος και περνάει μόνη της σε λίγες μέρες. Συμπτωματικά δίνουμε αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόννου φάρμακα (φάρμακα που προκαλούν αγγειοσύσπαση των ρινικών αγγείων και ελευθερώνουν την αεροφόρο οδό της ρινός). Τα φάρμακα είναι το Febix, το Neorpe-phen, το Otrivine κλπ.
  1. Οξεία λαρυγγίτιδα
  Συνοδεύει πολύ συχνά την οξεία ρινίτιδα και οφείλεται σε επέκταση της φλεγμονής από την ρίνα.  Εκδηλώνεται με βήχα, βράγχος της φωνής, βλεννώδη απόχρεμψη, πόνο στον λάρυγγα και μικρό πυρετό. Μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρότερες διαταραχές όταν το οίδημα είναι μεγάλο (δύσπνοια, συρριγμώδη αναπνοή, κυάνωση κλπ.).  Η θεραπεία συνίσταται σε αποφυγή του ψύχους κα ιτης ομιλίας, λήψη θερμών υγρών και αποσυμφορητικών φαρμάκων.
  1. Οξεία τραγχειοβρογχίτιδα
Προκαλείται είτε από κόκκους θετικούς κατά GRAM, είτε από αιμόφι-λο της γρίπης ή από διηθητικούς ιούς.  Εμφανίζεται με βήχα ξηρό και επίμονο, αίσθημα πίεσης πίσω από το στέρνο και λίγη απόχρεμψη. Σε βαριές περιπτώσεις και μάλιστα σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να υπάρχει δύσπνοια και κυάνωση.  Η θεραπεία συνίσταται σε κατάκλιση και δίαιτα, αντιβηχικά αν δεν υπάρχει απόχρεμψη, ενώ αν δεν υπάρχει δίνουμε αντιβηχικά αλλά και αποχρεμπτικά, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αν υπάρχει βρογχόσπασμος δίνονται βρογχοδιασταλτικά.
  1. Χρόνια βρογχίτιδα
Αναπτύσσεται μετά από συχνές προσβολές οξείας βρογχίτιδας. Παρά-γοντες που συντείνουν είναι η κατάχρηση καπνού, η κακή διατροφή κλπ.  Εμφανίζεται με βήχα ξηρό ή με απόχρεμψη και δύσπνοια.  Η θεραπεία συνίσταται σε υγιεινό πειρβάλλον, καλή διατροφή και περιορισμό του καπνίσματος, αποχρεμπτικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιβιοτικά μετά από καλλιέργεια δείγματος της απόχρεμψης και test ευαισθησίας στο μικρόβιο.
  1. Βρογχικό άσθμα
Είναι δύσπνοια που εκδηλώνεται συνήθως παροξυσμικά και οφείλεται σε σύσπαση των βρόγχων.  Το βρογχικό άσθμα είναι αλλεργική εκδήλωση. Τα αντιγόνα είτε προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον (κόνεις, χημικές ουσίες, φάρμακα κλπ.) είτε σε προϊόντα καταστροφής μικροβίων και ιστών σε διάφορες “προσβεβλημένες” περιοχές του βρογχικού δέντρου.  Άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται για το βρογχικό άσθμα είναι διάφορες ψυχικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές κλπ.  Εμφανίζει δύσπνοια κυρίως την εκπνοή (εκπνευστική δύσπνοια), ξηρός βήχας (χωρίς να συνοδεύεται από απόχρεμψη), “συρίττουσα” αναπνοή, ωχροκυανό πρόσωπο. Ο παροξυσμός διαρκεί συνήθως 1 ½ - 2 ώρες.  Χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά (αδρεναλίνη όταν δεν υπάρχει βρογ-χική έκκριση, ατροπίνη αν υπάρχει, γιατί η ατροπίνη περιορίζει τις εκκρί-σεις του βρογχικού δέντρου). Άλλο βρογχοδιασταλρικό φάρμακο είναι η αμυνοφυλλίνη.
  1. Βρογχεκτασία
Είναι η παθολογική διεύρυνση των βρόγχων που οφείλεται σε αλλοιώ-σεις από προηγούμενες φλεγμονές.  Συνήθως είναι επακόλουθη βρογχοπνευμονίας, φυματίωσης, βρογχίτι-δας, βρογχικού άσθματος κλπ. Εμφανίζει άφθονη απόχρεμψη που οφείλεται στην άθροιση εκκρίσεων στους διευρυσμένους βρόγχους, αιμόπτυση, συχνές βρογχοπνευμονικές λοιμώξεις στην ίδια περιοχή του πνεύμονα.  Χορηγούνται αντιβιοτικά, παροχέτευση του περιεχομένου της βρογχεκτασικής κοιλότητας με κατάλληλη τοποθέτηση του πάσχοντος και χειρουργική αφαίρεση.   Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ