EPDermaCare Voucher

Προσωρινή αποτρίχωση μεγάλης χρονικής διάρκειας

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Προσωρινή αποτρίχωση μεγάλης χρονικής διάρκειας Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται μέθοδοι αποτρίχωσης που στόχο έχουν την πλήρη αφαίρεση της τρίχας από τον θύλακα, την αφαίρεση δηλαδή της τρίχας μαζί με τη ρίζα της.  Έτσι για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται είτε κολλώδη σκευάσματα ή εργαλεία και συσκευές εκρίζωσης της τρίχας.  

Κολλώδη σκευάσματα

 

Ψυχρά κεριά

  Είναι παρασκευάσματα κολλώδους μορφής. Κάθε εταιρεία έχει και το δικό της σκεύασμα. Το θερμαίνουμε λίγο για να γίνει πιο ρευστή η μάζα. Συνήθως κυκλοφορούν σε δοχεία τα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα σε ένα σκεύος με νερό που βράζει. Αφού θερμανθούν παίρνουμε λίγο μίγμα με τη βοήθεια σπάτουλας και το τοποθετούμε σε λεπτό στρώμα και σε καθορισμένο τμήμα του δέρματος κατά τη φορά των τριχών. Στη συνέχεια τοποθετούμε ζελατίνα πάνω από το κερί που έχουμε απλώσει ή ύφασμα. Κρατάμε με το ένα χέρι μας τη μυϊκή μάζα δίπλα στην επιφάνεια που πρόκειται να αποτριχωθεί και με το άλλο χέρι τραβάμε τη ζελατίνα κατά την αντίθετη φορά του στελέχους της τρίχας. Με το χειρισμό αυτό αποφεύγονται τα αιματώματα που θα ήταν επακόλουθο της αποτρίχωσης του δέρματος από τον υποκείμενο ιστό κατά το απότομο τράβηγμα του χεριού. Έτσι αποκολλούνται οι τρίχες με το κρύο κερί. Η μέθοδος αυτή αντενδείκνυται σε δερματοπάθειες, κιρσούς ή φλεβίτιδα.  

Χαλάουα

  Η χαλάουα είναι ένα σκεύασμα από ζάχαρη, λεμόνι και νερό. Ζεσταίνεται σε νερό και τοποθετούμε πάντα σε καθαρό δέρμα κατά τη φορά της τρίχας. Τραβάμε το μίγμα κατά την αντίθετη φορά του στελέχους της τρίχας και μαζί με το μίγμα αποκολλάται από την επιδερμίδα και το στέλεχος της τρίχας με τη ρίζα του μαζί. Η μέθοδος αυτή θέλει ιδιαίτερη τεχνική αλλά έχει ένα μειονέκτημα. Δουλεύεται με γυμνά χέρια και έτσι αν ματώσει η περιοχή είμαστε επιρρεπείς στο να κολλήσουμε οποιαδήποτε ασθένεια που μεταφέρεται με το αίμα. Η μέθοδος αντενδείκνυται σε μολυσμένες περιοχές του δέρματος, κιρσούς, φλεβίτη, μυκητιάσεις.  

Θερμά κεριά

  Τα αγοράζουμε από το εμπόριο σε στερεή μορφή σε ειδικές συσκευασίες (ρολέτες ή βάζα) και τα τοποθετούμε σε ειδικά μηχανήματα για να τα θερμάνουμε. Οι συσκευές είναι διαφορετικές για το σώμα και το πρόσωπο. Μην επιστρέψετε ποτέ πίσω στο μηχάνημα χρησιμοποιημένο κερί. Πρέπει να παίρνετε μεγάλες προφυλάξεις για να μην μεταφέρονται μικρόβια. Η χρήση τους είναι ίδια με τα ψυχρά κεριά και τη χαλάουα. Προσέχουμε τη θερμοκρασία του κεριού για να μην κάψει το ανθρώπινο σώμα κατά την τοποθέτησή του στην επιδερμίδα. Το τοποθετούμε κατά τη φορά του στελέχους της τρίχας και μόλις κρυώσει το αφαιρούμε τραβώντας το προς την αντίθετη φορά.   Άλλες μέθοδοι  

Τσιμπιδάκι

  Καθαρίζουμε την επιφάνεια που θα αποτριχωθεί. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να αποτριχώσουμε μικρή επιφάνεια, γιατί τραβάμε την τρίχα μία μία. Ακινητοποιούμε με τα δάκτυλά μας το δέρμα και με την αποστειρωμένη λαβίδα πιάνουμε το στέλεχος της τρίχας και το τραβάμε. Πρέπει να προσέξουμε στον χειρισμό μας για να μη σπάσει η τρίχα και δεν αφαιρεθεί από τη ρίζα της.  

Ηλεκτρικές μηχανές εκρίζωσης τρίχας

  Δεν είναι από τις αποτριχωτικές μηχανές οι οποίες με τη βοήθεια κυλινδρικών δίσκων που περιστρέφονται κινούμενοι δεξιά και αριστερά εγκλωβίζουν τις τρίχες και τις απομακρύνουν από το δέρμα. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τις περιοχές των ποδιών των χεριών και του μπικίνι. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι αφαιρούν ακόμη και κοντές τρίχες ενώ τα κεριά δεν μπορούν να αφαιρέσουν τρίχες μικρότερες των 3 περίπου χιλιοστών, εκτός αν πρόκειται για λεπτές αποδυναμωμένες τρίχες. Το μειονέκτημά τους όμως είναι ότι πολλές τρίχες λόγω της εξασθένισής τους από τη βίαιη εκρίζωση, πράγμα που συμβαίνει με όλες τις μεθόδους εκρίζωσης της τρίχας, αδυνατούν να διαπεράσουν την κερατίνη στιβάδα και συνεχίζουν να μεγαλώνουν μέσα σε αυτή (τρίχες που γυρνάνε και δημιουργούν φλεγμονή). Τα κεριά αντίθετα επειδή είναι κολλώδη, με την απομάκρυνσή τους από το δέρμα απομακρύνουν και τα νεκρά κύτταρα. Άρα κάνουν ένα βαθύ peeling στα σημεία της αποτρίχωσης και η κερατίνη στιβάδα είναι λεπτότερη, άρα διαπερνάται εύκολα και οι τρίχες που ίσως γυρίσουν θα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις αποτριχωτικές ηλεκτρικές μηχανές.  

Ηλεκτρική πενσέτα

  Είναι μια συσκευή υψίσυχνων ή ραδιοκυμάτων με ένα ηλεκτρόδιο που καταλήγει σε μια πενσέτα. Πιάνουμε την τρίχα με την πενσέτα. Με την πενσέτα διοχετεύουμε ρεύμα εάν πατήσουμε τον ποδοπατητή για λίγο χρονικό διάστημα. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι το ρεύμα διοχετεύεται από την πενσέτα στο στέλεχος της τρίχας και στο βολβό και καταστρέφει τα νεύρα και τα αγγεία που την τροφοδοτούν.   Γενικά σ’ αυτές τις μεθόδους πρέπει να τηρηθεί η αντισηψία με ιδιαίτερη προσοχή διότι με το έντονο τράβηγμα που γίνεται, μπορεί να έρθει ο θύλακας της τρίχας στην επιφάνεια της επιδερμίδας και να μολυνθεί. Καλό είναι να αποστειρώνουμε με τα υψίσυχνα ρεύματα την περιοχή που θα αποτριχώσουμε. Μετά το τέλος της αποτρίχωσης χρησιμοποιούμε μια αντισηπτική κρέμα και συστήνουμε στο άτομο να τη χρησιμοποιεί για τρεις φορές την ημέρα για να αποφύγει κάθε κίνδυνο. Στην επανέκφυση το ποσό των τριχών μπορεί να είναι περισσότερο στις ορμονοεξαρτώμενες περιοχές γιατί με το τράβηγμα της τρίχας από τη ρίζα υπεραιμούν τα αγγεία και τα νεύρα και βοηθείται η ανάπτυξή τους. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όταν το τράβηγμα είναι απότομο δεν εμφανίζονται τρίχες διότι θα έχουν συμβεί μόνιμες καταστροφές σε κυτταρικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αναγέννηση της τρίχας. Ο χρόνος επανέκφυσης είναι μεγαλύτερος, γιατί χρειάζεται από την αρχή η δημιουργία της τρίχας. Όπως συμβαίνει συχνά ορισμένες τρίχες είναι πιο έντονες και με πιο σκούρο χρώμα.  

Επιπλοκές από την προσωρινή αποτρίχωση

  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αντισηψία ώστε να αποφεύγονται οι επιπλοκές από την προσωρινή αποτρίχωση. Οι επιπλοκές είναι κυρίως οι θυλακίτιδες. Οι θυλακίτιδες δύσκολα υποχωρούν. Είναι συχνό φαινόμενο στις γυναίκες κυρίως μετά από χρήση μεθόδων προσωρινής αποτρίχωσης μεγάλης διάρκειας. Σε περίπτωση αυτή της επιπλοκής το άτομο θα πρέπει να χρησιμοποιεί 10 μέρες μετά την αποτρίχωση αντισηπτική κρέμα 3 φορές την ημέρα. Θα πλένει το σημείο που έχει αποτριχωθεί με αντισηπτικό σαπούνι και να κάνει κινήσεις με σκληρό σφουγγάρι με φορά αντίθετη προς τη φορά της τρίχας για να αποφύγει την επανέκφυση της τριχοφυΐας μέσα στην κερατίνη και την επιμόλυνση της περιοχής. Εφόσον τηρηθούν σχολαστικά τα μέτρα αυτά, η θυλακίτιδα θα υποχωρήσει. Στους άνδρες προέρχονται από αμυχές στο δέρμα που δημιουργούνται από τη χρήση του ξυραφιού. Εγκαθίστανται μικρόβια, κυρίως σταφυλόκοκκοι. Ο συνεχής ερεθισμός της περιοχής αυτής στους άνδρες απαιτεί προσοχή για την αποφυγή των θυλακίτιδων. Συνιστάται σχολαστική καθαριότητα με αντισηπτικά και μετά το ξύρισμα αντισηπτική λοσιόν. Αν η φλεγμονή επιμείνει, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο ιατρό.   Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας Καθηγήτρια Αισθητικής – Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ