EPDermaCare Voucher
Πλατφόρμες δόνησης Η σκέψη αναφορικά με τις πλατφόρμες δόνησης αναπτύχθηκε αρχικά από Ρώσους επιστήμονες και χρησιμοποιήθηκε σε διαστημικά προγράμματα με στόχο να διατηρούνται οι κοσμοναύτες σε καλή κατάσταση.

Τρόπος δράσης

Η άσκηση με δονήσεις στο σώμα απαιτεί ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα που δονούν το σώμα σε συγκεκριμένες συχνότητες . Τα μηχανήματα αυτά προκαλούν ολόσωμες δονήσεις .Η δόνηση είναι ένας μηχανικός ερεθισμός που γίνεται σε ολόκληρο το σώμα με κινήσεις ταλάντωσης .Το πλεονέκτημα της άσκησης σε πλατφόρμα δόνησης είναι πως κινητοποιεί περίπου το 100% των μυϊκών ινών. Στις περισσότερες άλλες δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται αντιστάσεις κινητοποιείται μέχρι και το 60% των μυϊκών ινών. Επιπλέον ο τύπος αυτής της άσκησης ενεργοποιεί την αιματική ροή στους μυς και έτσι βοηθά στην καλύτερη αποκατάστασή τους μετά τη γυμναστική. Είναι γνωστό πως κατά την άσκηση οι μύες υφίστανται καταπονήσεις και χρειάζονται σωστή διατροφή και ξεκούραση για να αναπτυχθούν. Το άτομο πάνω στην πλατφόρμα δόνησης προσπαθεί να διατηρήσει το κεφάλι και το σώμα ίσιο και όρθιο. Όλοι οι μύες που διατηρούν το σώμα σε αυτή τη θέση αναγκάζονται να αντιδράσουν στις κινήσεις ταλάντωσης που παρέχονται από το μηχάνημα οπότε ασκούνται. Αρκεί  άσκηση λίγων λεπτών εβδομαδιαίως (η χρονική διάρκεια εξαρτάται από τον τύπο του μηχανήματος) για να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και οφέλη. Τα  πιο γνωστά τέτοια μηχανήματα χρησιμοποιούν πλατφόρμα ,που επιτρέπει στο χρήστη να πραγματοποιεί μια ποικιλία ασκήσεων σε όρθια στάση κυρίως ,αλλά υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα ασκησιολόγια κατά τα οποία τοποθετούνται και τα άνω άκρα στην πλατφόρμα. Τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο υπάρχουν και βαράκια που προκαλούν δόνηση κατά την άσκηση των χεριών. Είναι πλέον αποδεκτό στον επιστημονικό κόσμο πως για να υπάρχουν οφέλη στα οστά και τους μυς κατά την εκγύμναση το σώμα πρέπει να δέχεται μεγάλες δυνάμεις από το έδαφος ή /και τις αρθρώσεις. Οι δυνάμεις αυτές φορτίζουν τα οστά και τους μυς και προκαλούν την ανάπτυξή τους .Η μηχανική φόρτιση των οστών μπορεί να γίνεται, είτε με φυσιολογικές δραστηριότητες (π.χ. σωματική άσκηση), ή με εφαρμογή μη-φυσιολογικών παραγόντων, όπως είναι οι ολόσωμοι κραδασμοί. Με τις πλατφόρμες  ο στόχος επιτυγχάνεται με ασφάλεια , χωρίς τραυματισμούς και γρήγορα. Τα μηχανικά φορτία εφαρμόζονται κατά τρόπο δυναμικό, ενώ η έντασή τους είναι υψηλή, ό,τι δηλαδή χρειαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα.

Αντενδείξεις χρήσης

Άτομα που περιλαμβάνονται στις κάτωθι καταστάσεις και παθήσεις έχουν απόλυτη αντένδειξη για τη χρησιμοποίηση πλατφόρμας δόνησης: Άτομα με θρόμβωση ,καρδιολογικά προβλήματα και βηματοδότες. Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και βαριά οστεοαρθρίτιδα. Άτομα που έχουν κάνει αρθροπλαστικές (ισχίου, γόνατος).Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ατόμων που δυνητικά μπορούν να αποκλειστούν , αλλά εξαρτάται και από τον τύπο της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιηθεί. Η εφαρμογή ολόσωμων κραδασμών στους ανθρώπους ενέχει όμως και σημαντικούς κινδύνους .Η μακροχρόνια εφαρμογή κραδασμών μεγάλης ισχύος, έχει βλαβερή επίδραση σε αρκετά βιολογικά συστήματα. Έχουν περιγραφεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη που σχετίζονται με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, σπονδυλόλυση, σπονδυλολίσθηση και χρόνιο πόνο καθώς και διαταραχές στο καρδιοαγγειακό και γαστρεντερικό σύστημα . Οι συσκευές εφαρμογής ολόσωμων κραδασμών πρέπει να κατασκευάζονται με αυστηρά δεδομένα, που να εγγυώνται σταθερότητα στις παραμέτρους των τάσεων που ασκούνται. Θα πρέπει πριν την αγορά ή χρήση της πλατφόρμας να ενημερώνεστε για την ύπαρξη επιστημονικών ερευνών όσον αφορά την ασφάλεια  και τα αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει.  

Παθήσεις που μπορούν να ωφελήσουν οι ολόσωμοι κραδασμοί

Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης και τη βελτίωση της ισορροπίας που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη των καταγμάτων . Η φιλοσοφία τους όσον αφορά την οστεοπόρωση στηρίζεται στο ότι με τους κραδασμούς που προκαλούν οι  δονήσεις  το οστό δέχεται δυνάμεις ικανές να αυξήσουν την οστική του πυκνότητα. Μελέτες απέδειξαν πως οι κραδασμοί σε σωστή δόση οδηγούν σε ανάπτυξη τα οστά. Υπάρχουν πλατφόρμες που δίνουν έμφαση στο  δυνάμωμα των μυών ,οπότε επιτυγχάνονται οφέλη και στα οστά αλλά κυρίως στην ισορροπία και την προφύλαξη από τις πτώσεις και τα κατάγματα. Επιπλέον χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες, διότι δυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους .Υπάρχουν ενδείξεις ότι οφέλη από τις πλατφόρμες υπάρχουν και στην παχυσαρκία (μέσω ορμονικής δράσης) ,στο διαβήτη (μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας) ,και σε χρόνιες δισκοπάθειες αλλά οι μελέτες βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο. Χρησιμοποίηση ολόσωμων κραδασμών στον αθλητισμό Κυρίως χρησιμοποιούνται σε αθλητές με στόχο τη βελτίωση της δύναμης και μετά από τραυματισμούς συνδέσμων στο γόνατο κατά τη διάρκεια της  αποκατάστασης.   ΠΗΓΗ: http://www.medreha.com
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ