EPDermaCare Voucher

Πλαστική στο πηγούνι και αισθητική

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Πλαστική στο πηγούνι και αισθητική Τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στη διόρθωσης της πλάγιας εμφάνισης του προσώπου (προφίλ), όπου ιδιαίτερη σπουδαιότητα έχει η διόρθωση του σαγονιού, με την αύξηση ή ελάττωση της προβολής του, ανάλογα με την αισθητική απαίτηση. Σκοπός των επεμβάσεων αυτών είναι η επαναφορά της ισορροπίας στα χαρακτηριστικά του προσώπου αναπλάθωντας το σχήμα του πηγουνιού.   Δυσμορφίες πώγωνος Οι κυριότερες δυσμορφίες του πώγωνος είναι:
  1. Ανύπαρκτο πηγούνι .
  2. Πηγούνι προεξέχον (γαμψό).

Επέμβαση

Οι συχνότερες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται είναι:
  1. Αυξητική επέμβαση
Γενικά Η αύξηση της προβολής του πηγουνιού είναι συχνή επέμβαση που γίνεται με την τοποθέτηση κατάλληλου ενθέματος σιλικόνης, υδροξυαπατίτη ή από άλλο υλικό. Προεγχειρητικά Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή πιο άνετα με γενική αναισθησία.  

Επέμβαση

Η τομή προσπέλασης μπορεί να γίνεται μέσα από το στόμα στην κάτω χειλεο-φατνιακή αύλακα ή εξωτερικά στην πωγωνο-υπογενείδιο πτυχή. Το ένθεμα τοποθετείται στο χώρο που δημιουργεί ο χειρουργός πάνω στο περιόστεο της γνάθου, κάτω από τους μυς της περιοχής. Το μέγεθος και το σχήμα του ενθέματος επιλέγεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του χειρουργού και τις επιθυμίες του ασθενούς. Το μέγιστο της προβολής που μπορεί να επιτευχθεί με την μέθοδο αυτή είναι περίπου πέντε χιλιοστά. Όταν είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μεγαλύτερη προβολή, τότε απαιτείται γναθοχειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια το τραύμα συρράπτεται κατά στρώματα και η περιοχή καθηλώνεται με πιεστική επίδεση.   Μετεγχειρητικά Οπωσδήποτε χορηγούνται αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη για μερικές μέρες. Επιπλοκές Οι συχνότερες επιπλοκές είναι το αιμάτωμα και η διαπύηση. Διόρθωση πτώσης

Γενικά

Η δυσμορφία αυτή είναι συχνότερη σε ηλικιωμένα άτομα και ονομάζεται «πηγούνι της μάγισσας». Συνίσταται στην προς τα κάτω μετακίνηση των μαλακών ιστών του πηγουνιού, η οποία συνήθως οφείλεται στη δράση των μυών της περιοχής και στην επίταση της πωγωνο-υπογενείδιας πτυχής.   Επέμβαση Η επέμβαση που γίνεται, είναι ανάλογη με τις ιδιομορφίες που υπάρχουν στην εκάστοτε περίπτωση και συνίσταται στην ανακατανομή των μαλακών ιστών, με σκοπό την εξάλειψη της πτυχής και την προβολή του πηγουνιού στη φυσιολογική θέση. Αν κριθεί αναγκαίο, μπορεί να τοποθετηθεί και ένθεμα.   Μετεγχειρητικά Είναι δυνατό να εμφανιστεί οίδημα, εκχυμώσεις και δυσκολία στο πλήρες άνοιγμα του στόματος. Αυτά διαρκούν συνήθως λίγες εβδομάδες. Επιπλοκές Η συχνότητα των επιπλοκών μετριάζεται με την πιστή τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών. Πιθανή επιπλοκή μπορεί να είναι η μόλυνση του προθέματος ή η μετατόπισή του από την ακριβή θέση που τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.   Αισθητική αντιμετώπιση   Πριν από την επέμβαση
  1. Ψυχολογική υποστήριξη.
  2. Καθαρισμός της περιοχής, ούτως ώστε να φύγει η λιπαρότητά του.
  3. Να αδυνατίσει το άτομο στο ελάχιστο βάρος του για τη βελτίωση του διπλοσάγονου.
  4. Μυοπαθητική γυμναστική για την τόνωση των μυών.
  5. Ενεργητική γυμναστική από ειδικές ασκήσεις που αφορούν το λαιμό και το κεφάλι.
Μετά από την επέμβαση
  1. Μετά από ενάμιση περίπου μήνα κάνουμε ηρεμιστική μάλαξη με θωπείες, επιβολές ελαφρής δακτυλικής επίκρουσης. Όχι κυκλικές τρίψεις ή ζυμώματα γιατί δεν πρέπει να μετακινηθεί το δέρμα ως προς τους υποκείμενους ιστούς. Οι κινήσεις πρέπει να είναι αργές, γιατί το δέρμα στη σιαγόνα και το διπλοσάγονο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
  2. Ενυδάτωση με ιοντοφόρηση ή υπερήχους με κατάλληλο προϊόν και αρωματοθεραπεία.
  3. Αποφεύγεται η μυοπαθητική γυμναστική λόγω της ευαισθησίας της περιοχής.
  4. Απαραίτητη η ενυδατική κρέμα 2 φορές την ημέρα.
  Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικής - Κοσμητολογίας Καθηγήτρια Αισθητικής - Πιστοποίησης Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ