EPDermaCare Voucher
Πλαστικές με Laser Η λέξη LASER είναι αρκτικόλεξο των αγγλικών λέξεων Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation και στα ελληνικά σημαίνει Ενίσχυση Φωτός διά Εξηναγκασμένης Εκπομπής Ακτινοβολίας. Τον όρο αυτόν εισήγαγε πρώτος ο Theodore Meisman, ο οποίος το 1960 εφάρμοσε για πρώτη φορά τις ακτίνες του Ρουβινίου. Τα laser χρησιμοποιούνται στην Πλαστική Χειρουργική ως εργαλείο για τομές ακριβείας χωρίς απώλεια αίματος ή για καταστροφή ανεπιθύμητων ιστών με την εξάχνωση που προκαλούν. Πρόκειται για απεξάχνωση μικρών διακριτών τμημάτων επιδερμίδας και χορίου με ελάχιστη θερμική βλάβη. Εδώ η θερμότητα που δίνει το laser του διοξειδίου του άνθρακα, το προκαλεί. Το laser επιφέρει μια σύσπαση του περιβάλλοντος τμήματος του χορίου. Μετά τη θερμική συρρίκνωση αναγκάζει το δέρμα να παράγει κολλαγόνο (νεοκολλαγέννεση). Η επούλωση έρχεται με την πήξη και επανεπιθηλιοποίηση-επαναδιαμόρφωση της περιοχής. Τώρα τελευταία η δράση τους έχει επεκταθεί με αποτέλεσμα τα laser να χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις δερμοαπόξεσης, βλεφαροπλαστικής, χειλεοπλαστικής και αφαίρεσης τατουάζ. Η δράση τους είναι συγκεκριμένη σε βάθος και πλάτος χωρίς να προκαλείται σημαντική καταστροφή των πέριξ ιστών από τη θερμική βλάβη που αναπτύσσεται στο χειρουργούμενο σημείο. Για τους λόγους αυτούς υπερτερεί της διαθερμίας και ίσως και του νυστεριού σε ορισμένες περιπτώσεις. Πλεονεκτήματα – Μειωνεκτήματα Τα κυριότερα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή των ακτίνων laser στην πλαστική χειρουργική του προσώπου είναι:
  1. Τομή ακριβείας με ελάχιστη θερμική βλάβη στους γύρω ιστούς.
  2. Μείωση της αιμορραγίας.
  3. Εφαρμογή της χειρουργικής πράξης χωρίς να υπάρχει επαφή με τους ιστούς.
  4. Αποστείρωση του χειρουργικού πεδίου λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
  5. Μείωση του οιδήματος λόγω απόφραξης των λεμφαγγείων.
  6. Μείωση της ουλής.
  7. Μείωση του άλγους λόγω καταστροφής των νευρικών απολήξεων
  8. Δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης κοντά σε ζωτικά όργανα με ακρίβεια.
Τα κυριότερα μειονεκτήματα είναι:
  1. Αύξηση του κόστους της ιατρικής φροντίδας.
  2. Κίνδυνοι από τη χρήση τους όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας (ανάφλεξη, πυρκαγιά, εγκαύματα, τραυματισμός οφθαλμού κ.α.).
  3. Πιθανή μόλυνση από αιωρούμενα σωματίδια στον καπνό της εξάχνωσης.
  4. Μεγαλύτερος χρόνος επούλωσης.
  5. Μείωση ευελιξίας στους χειρουργικούς χειρισμούς.
Ενδείξεις - Αντενδείξεις   Ενδείξεις
  1. Καλοήθεις όγκοι και παθήσεις του δέρματος.
- Σμηγματοροική υπερπλασία - Υπερκεράτωση - Ακτινικές βλάβες - Ξανθελάσματα - Δερματικό κέρας - Θήλωμα - Μολυσματική τέρμινθος - Απλός έρπης - Ακροχορδόνες - Ρινόφυμα - Πυογενες κοκκίωμα - Αιμαγγειώματα - Κονδυλώματα
  1. Φωτογήρανση
  2. Ατροφικές ουλές, από τραύματα, ακμή κ.α.
  3. Κατά τη διάρκεια επεμβάσεων ρυτιδοπλαστικής, βλεφαροπλαστικής χειλεοπλαστικής κ.α.
  4. Ευρυαγγείες
  5. Τατουάζ
Αντενδείξεις Ως αντενδείξεις αναφέρονται, ανάλογα με το πρόβλημα: ενεργός ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη, φωτοευαισθησία, λήψη ρετινοειδών, σκούρο δέρμα, νόσοι κολλαγόνου, ανοσοκαταστολή, ακτινοθεραπεία.   Επεμβάσεις με τη χρήση laser Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται τα διάφορα είδη laser και οι επεμβάσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται. LASER                                                                         Επέμβαση Laser Διοξειδίου του άνθρακα (CO2)                     Λειτουργεί ως νυστέρι. Εστιασμένο χρηςιμοποιείται κατά την αφαίρεση καλοήθων όγκων. Απεστιασμένο προκαλεί δερμοαπολέπιση, εξομάλυνση, σύσφιγξη του χορίου, αντιμετώπιση ουλών από ακμή, κ.α. Laser Ebium: YAG                                                     Δερμοαπολεπιση, ενδείκνυται για ευαίςθητες περιοχές σε νέα άτομα για ουλές κ.α. Lase Αργού (Argon)                                                  Αιμαγγειώματα, αγγειακές δυσπλασίες, ευρυαγγείες (έπειτα από ρινοπλαστική ή ρυτιδοπλαστική). Laser κίτρινου φωτός                                               Χρηςιμοποιείται για θεραπεία ων αγγειακών ανωμαλιών. Η τροποποίηση του συστήματος κίτρινου φωτός σε παραγωγή ακτινοβολίας πράσινου φωτός χρηςιμοποιείται στη θεραπεία καλοήθων μελαγχρωστικών βλαβών. Laser ερυθρού φωτός ) Ruby Laser                     Αφαίρεση τατουάζ, υπερχρωςικών βλαβών, ακτινικών υπερκερατώσεων Q-switched Laser Αλεξανδρίτη                               Αφαίρεση τατουάζ και καλοήθων μελαγχρωματικών βλαβών. Q-switched Νd: YAG LASER                                   Αφαίρεση τατουάζ και βαθιών μελαγχωματικών βλαβών του χορίου.
  • Laser στο κάτω βλέφαρο
Είναι ένας τομέας που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Η καλύτερη ένδειξη για το laser στο κάτω βλέφαρο είναι σε νέες γυναίκες που έχουν μόνο σακούλες με λίπος κάτω από τα μάτια, χωρίς όμως και ανάλογη χαλάρωση των μυών και περίσσεια δέρματος στην περιοχή. Η αρχή γίνεται στο εσωτερικό του βλεφάρου. Το laser κόβει αναίμακτα, αφού δρα αυτομάτως, και αιμοστατικά. Στη συνέχεια αφαιρείται λίπος από τις σακούλες, στην ποσότητα που πρέπει. Έπειτα το ίδιο laser χρησιμοποιείται για peeling, καθώς σαρώνει την επιφάνεια της περιοχής προκαλώντας μικρό, ελεγχόμενο θερμικό έγκαυμα. Έτσι εξαφανίζονται και οι λεπτές ρυτίδες της περιοχής. Στο επάνω βλέφαρο δεν ενδείκνυται η χρήση laser. Η διάρκεια της επέμβασης και για τα δύο κάτω βλέφαρα είναι 45 λεπτά περίπου. Γίνεται με τοπική αναισθησία και υποβοήθηση φαρμακευτικής μέθης, δεν χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη και συνήθως οι ασθενείς μπαίνουν στο νοσοκομείο το πρωί και βγαίνουν το απόγευμα. Οι επιπλοκές καθώς και οι αισθητικές περιποιήσεις είναι αντίστοιχες με αυτής της κλασικής βλεφαροπλαστικής.
  • Laser στα χείλη
Πρόκειται για μία καινούρια μέθοδο που μένει να δοκιμαστεί ως προς την αποτελεσματικότητά της, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως καθώς αφορά ένα σημείο του προσώπου που το facelift δεν μπορεί να προσφέρει βελτίωση. Καθώς λοιπόν το laser δρα μόνο στο δέρμα, δεν μπορεί να βελτιώσει την όψη του κόκκινου τμήματος των χειλιών αλλά την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη μύτη και το στόμα. Σε αυτήν τη ζώνη γίνεται σάρωση της επιφάνειας με τη συνδυαστική χρήση δύο ειδών laser, του διοξειδίου του άνθρακα και του Erbium. Για τρεις εβδομάδες η περιοχή έχει έντονο ερύθημα το οποίο είναι εντονότερο τις πέντε πρώτες μέρες. Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και μια τοπική αναισθησία είναι αρκετή. Εάν χρειαστεί, χορηγούνται παυσίπονα, ενώ είναι απαραίτητη η αντιηλιακή προστασία για δύο μήνες. Η αισθητική αντιμετώπιση είναι ίδια με αυτή της χειλεοπλαστικής.
  • Η θεραπεία της ακμής με laser
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ουλών από ακμή είναι δυνατή με τη χρήση ενός σαρωτικού συστήματος laser διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτό επιτυγχάνεται ομοιογενής και επιφανειακή αφαίρεση ιστού. Προεγχειρητικά γίνεται επιφανειακή αναισθησία με κρέμα EMLA. Τοπική ή συστεμική αντιβίωση δεν είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει ιστορικό έρπη, πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. χορήγηση Acyclovir). Με το laser επεμβαίνουμε επιφανειακά στις εξέχουσες ουλές από ακμή. Στις ατροφικές ουλές από ακμή καλό είναι να τοποθετούμε με μικρή σύριγγα υγρό υψηλής ρευστότητας. Σε περίπτωση που οι ουλές λαμβάνουν μεγάλη έκταση, είναι απαραίτητες οι πολλές συνεδρίες. Μετά από 5-7 μέρες το δέρμα αποκαθίσταται στην κανονική του μορφή. Μετεγχειρητικά, για βελτιωμένη επούλωση, χρησιμοποιούνται επιθέματα με μαύρο τσάι 4-5 φορές την ημέρα και λιπαρή κρέμα. Μετά τη θεραπεία εμφανίζεται ερύθημα το οποίο εξαφανίζεται μετά από 4-6 εβδομάδες. Επιπλοκές Ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να παρουσιαστούν είναι:
  1. Υπέρχρωση του δέρματος.
  2. Δημιουργία ουλών.
  3. Δημιουργία φλεγμονής.
Αισθητική αντιμετώπιση Η αισθητική αντιμετώπιση είναι ίδια με αυτή της πλαστικής των ουλών.
  • Συνδυασμός ραδιοσυχνοτήτων με laser (νέα μέθοδος)
Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις αισθητικές επεμβάσεις. Είναι ένα προηγμένο μηχάνημα laser που διαθέτει συγχρόνως ραδιοσυχνότητες. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα ραδιοκύματα διεισδύουν στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου. Παράλληλα, η ακτίνα του laser, απορροφάται από τα έγχρωμα στοιχεία, όπως οι ευρυαγγείες και οι κηλίδες, και τα εξαφανίζει. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η χαλάρωση σε όλο το πρόσωπο αλλά και το λαιμό. Διαδικασία Η «κεντρική ιδέα» της λειτουργία βασίζεται στο γεγονός ότι, για να διεγερθεί η παραγωγή του κολλαγόνου, πρέπει να προκληθούν βλάβες στον ιστό. Έτσι οι ινοβλάστες αντιδρούν και αναγκάζονται να δημιουργήσουν κολλαγόνο, ώστε να επουλώσουν τη ζημιά. Μετά την εφαρμογή, οι ιστοί αρχίζουν «να επισκευάζονται». Απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις εφαρμογές για ην ολοκλήρωση της θεραπείας, με απόσταση περίπου τριών εβδομάδων μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά την Τρίτη συνεδρία.
  • Θεραπεία με ενισχυμένο παλμικό φως (νέα μέθοδος)
Χωρίς επεμβατικές τεχνικές, χωρίς τραύματα και ουλές, η αναίμακτη εφαρμογή του Ενισχυμένου Παλμικού Φωτός θεωρείται η κατάλληλη λύση για αυτούς οι οποίοι δε διαθέτουν την πολυτέλεια του χρόνου ο οποίος απαιτείται συχνά για την επούλωση και την ανάρρωση. Η συσκευή εκπέμπει ευρύ φάσμα φωτός που επιδρά συνολικά στο δέρμα, αντίθετα με το laser που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία. Διοχετεύοντας θερμότητα στις ίνες του κολλαγόνου, τις κάνει να συσπειρώνονται επιτυγχάνοντας έτσι τη σύσφιγξη. Πέρα, όμως από τα άμεσα αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα η φωτεινή ενέργεια ενεργοποιεί τους ινοβλάστες και έτσι αυξάνει η παραγωγή του κολλαγόνου.   Διαδικασία Συνήθως η θεραπεία χωρίζεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο γίνονται δύο εφαρμογές στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος για τη διόρθωση των επιφανειακών λαβών. Στις επόμενες δύο συνεδρίες, το παλμικό φως προχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος, έτσι ώστε να αναζωογονήσει τις λειτουργίες του δερματικού ιστού. Στις τελευταίες δύο εφαρμογές το φως προχωρεί σε βάθος περίπου δυόμισι χιλιοστών για να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανάπλασης. Κάθε συνεδρία απέχει από την επόμενη τρεις ως έξι εβδομάδες, ανάλογα με το περιστατικό. Οι σκούρες επιδερμίδες χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο. Οι θεραπείες δεν αφήνουν κανένα σημάδι και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει από το πρώτο λεπτό στις υποχρεώσεις του. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη στιγμή και διαρκούν από ένα ως δύο χρόνια. Όταν κριθεί απαραίτητο, γίνεται συντήρηση με μία ή δύο εφαρμογές παλμικού φωτός.
  • Αφαίρεση τατουάζ
Κατάλληλο στην περίπτωση αυτή είναι το Ruby laser. Με την ενέργεια του laser παράγεται ένα κρουστικό κύμα στους ιστούς. Το κύμα αυτό σπρώχνει τα κομμάτια χρωστικής σε βαθύτερα στρώματα ιστού. Έτσι η χρωστική του τατουάζ δεν φαίνεται.   Επιπλοκές Η επέμβαση αυτή δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Τα κομμάτια χρωστικής που σπρώχθηκαν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος καταστρέφονται από τα φαγοκύτταρα του αμυντικού μας συστήματος.   Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικός - Κοσμητολόγος Καθηγήτρια Αισθητικής - Πιστοποίησης Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ