EPDermaCare Voucher

Παρωτίτιδα, άνθρακας, φυματίωση

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Παρωτίτιδα, άνθρακας, φυματίωση

Παρωτίτιδα

Η παρωτίτιδα οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με τα σταγονίδια των πασχόντων. Συμπτώματα -    Επώδυνη διόγκωση των παρωτίδων, μικρός πυρετός στα παιδιά και υψηλός στους μεγάλους. -    Στους ενήλικες προσβάλλονται και οι όρχεις σε ποσοστό 20% (κίνδυνος στείρωσης), γι’ αυτό πρέπει τα αγόρια να περνάνε ο-πωσδήποτε την παρωτίτιδα σε μικρή ηλικία. -    Στα παιδιά καμιά φορά προκαλείται μηνιγγίτιδα. Θεραπεία -    Θερμά επιθέματα, αναλγητικά φάρμακα, καθαριότητα του στό-ματος, κορτιζόνη και ενέσεις γ-σφαιρίνης. -    Έχει παρασκευαστεί εμβόλιο αλλά η σημασία του δεν είναι φαί-νεται σημαντική. Άνθρακας Η ασθένεια του άνθρακα οφείλεται στο μικρόβιο του άνθρακα και η μόλυνση γίνεται από επα-φή με πάσχοντα ζώα (επαγγελματική νόσος). Συμπτώματα -    Από το δέρμα στην θέση εισόδου του μικροβίουαναπτύσσεται βλατίδα και φλύκταινα η οποία μετατρέπεται σε μελανωπή “εσ-χάρα” και γύρω από αυτή δημιουργείται οίδημα. Υπάρχει κίνδυ-νος σηψαιμίας και καμιά φορά μηνιγγίτιδας. -    Σπάνια προκαλείται πνευμονία, γαστρεντερίτιδα κλπ. Θεραπεία Η νόσος αντιμετωπίζεται με πενικιλλίνη και κορτιζόνη.

Φυματίωση

Η φυματίωση οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βακτηρίδιο του Koch. Είναι χρόνια νόσος, μεταδοτική και συνηθέστερα εντοπίζεται στους πνεύμονες (πνευμονική φυματίωση). Η μετάδοση του μπικροβίου γίνεται με τα σταγονίδια του αρρώστου, με το άβραστο γάλα φυματικών αγελάδων κλπ. Η μόλυνση του παιδιού από φυνατική μητέρα κατά την κύηση είναι δυνατή, αλλά αυτό είναι μάλλον θεωρητικό γιατί κατά κανόνα τα νεογνά είναι υγιή και πρέπει να απομακρύνονται γρήγορα από το φυματικπο πε-ριβάλλον. Η νόσος λέγεται φυματίωση γιατί σχηματίζονται τα φυμάτια. Τα φυ-μάτια είναι μικροί σχηματισμοί που έχουν στο κέντρο τους μυκοβακτηρί-δια και στην περιφέρεια ειδικά φαγοκύτταρα του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός εντοπίζει τα μικρόβια και τα εμποδίζει να εξαπλωθούν. Συμπτώματα -    Πνευμονική φυματίωση -    Ξηρός βήχας και μετά παραγωγικός αιματηρά πτύελα. -    Αιμοπτύσεις. -    Μικρός απογευματινός πυρετός και νυχτερινοί ιδρώτες. -    Ανορεξία, κακουχία, απώλεια βάρους. Η ακτινολογική εξέταση και η καλλιέργεια θα επιβεβαιώσουν την νόσο. -    Σε πάρα πολλά όργανα μπορεί “πρωτοπαθώς” ή “δευτεροπα-θώς” από τους πνεύμονες να προκύψει φυματίωση οπότε θα έ-χουμε ανάλογα συμπτώματα (φυματίωση νεφρών, εντέρου, λά-ρυγγα, οστών, φυματιώδηε μηνιγγίτιδα κλπ.). Θεραπεία Για την θεραπεία χορηγούνται αντιφυματικά φάρμακα τα οποία είναι: -    Η στρεπτομυκίνη. -    Η ισονιαζίδη (Rimifon). -    Το παραανοσαλικυλικό οξύ (PAS).   Δημήτριος Κρυπωτός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ