EPDermaCare Voucher

Παθήσεις του ουροποιητικού και διατροφή

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Παθήσεις του ουροποιητικού και διατροφή

Σημαντικότερες παθήσεις  του ουροποιητικού συστήματος είναι οι ασθένειες των νεφρών ( νεφροπάθειες ) , που ,όταν είναι σοβαρές , τα νεφρά μπορεί να καταστραφούν αρκετά , με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ικανοποιητικά ως φίλτρο που κρατάει τα απαραίτητα συστατικά του αίματος και απομακρύνει τα άχρηστα από τον οργανισμό ( νεφρική ανεπάρκεια ) .

Αιτιοπαθογένεια Οι νεφροπάθειες , μπορεί να οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του ουροποιητικού , καρδιαγγειακές ανωμαλίες , πέτρες στα νεφρά ( νεφρολιθιάσεις ) κ.α . Επιβαρυντικοί παράγοντες στην εμφάνιση νεφροπαθειών είναι : -    κληρονομική προδιάθεση -    Κατανάλωση μικρής ποσότητας υγρών , που συμβάλλουν και στην δημιουργία πέτρας στα νεφρά . -    Κατανάλωση για μεγάλο διάστημα δίαιτας πολύ πλούσιας σε πρωτεΐνες . -    Χρήση φαρμάκων . -    Άστατος τρόπος ζωής με ελάχιστη φυσική άσκηση και καταχρήσεις όπως αλκοόλ , κάπνισμα . Διαιτητική αντιμετώπιση Οι ανάγκες των νεφροπαθών σε ενέργεια θα πρέπει να καλύπτονται κυρίως από τους υδατάνθρακες και τα λίπη .Αυτό ισχύει με το δεδομένο ότι δεν έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού η δεν υφίστανται τη διαδικασία του τεχνητού νεφρού .Επομένως : Στη περίπτωση της νεφρικής ανεπάρκειας η δίαιτα είναι : -    Φτωχή σε νάτριο. Απαγορεύεται η χρήση μαγειρικού αλατιού , αλλά θα πρέπει να δίνεται προσοχή και στο νάτριο που βρίσκετε στα τρόφιμα , -     Φτωχή σε κάλιο . -    Περιορισμένη σε πρωτεΐνες ιδιαιτέρα φυτικής προέλευσης ( 35-40 gr/ ημέρα ) -    Ικανοποιητική σε θερμίδες και βιταμίνες εκτός και αν υπάρχει άλλη ένδειξη ( π.χ παχυσαρκία ) .   Οι νεφροπαθείς συχνά έχουν αυξημένη ανάγκη για βιταμίνες Β ,C και D . Στην περίπτωση νεφρολιθιάσεων θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο διότι τα άλατα ασβεστίου αποτελούν ένα από τα συστατικά των πετρών στα νεφρά . Στην περίπτωση μολύνσεων του ουροποιητικού πολύ σημαντική είναι η άφθονη πρόσληψη νερού .   Ιωάννα Χαλιμούρδα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ