EPDermaCare Voucher
Οφθαλμολογικές εξετάσεις

Κλινικός έλεγχος

Ο κλινικος ελενχος είναι η φυσικη εξεταση του πασχοντος από των ιατρο.  Στη διαδικασία της θεραπευτικής προσεγγίσεις του πάσχοντας ανθρώπου. Βασική προϋπόθεση είναι η διάγνωση της ασθενείας του.  Για να ολοκληρωθεί αυτή η εξέταση του πάσχοντας θα πρέπει ανάλογα με τα συμπτώματα να περιλαμβάνει ιστορικό-αναμνηστικό-κληρονομικό-επισκόπηση, ακρόαση επίκρουση, ψηλάφηση.Έτσι λοιπόν το ιστορικό αφορά τη συζήτηση η οποία γίνεται μεταξύ ιατρού η νοσηλευτή με τον ασθενή. Απαιτούνται εκ μέρους των επαγγελματιών υγείας διακριτικότητα, ψυχολογικές γνώσεις και τέχνη στο να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του ασθενούς . Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκμαίευση ακριβών πληροφοριών για την εισβολή της παθήσεως το χρόνο, το είδος, τους χαρακτήρες και την ποιότητα των συμπτωμάτων της νόσου. Έτσι λοιπόν στην οφθαλμολογία ο κλινικός έλεγχος περιλαμβάνει την επισκόπηση, το ιστορικό , το έλεγχο της οπτικής οξύτητας . Εξετάζουμε δηλαδή πόσα καθαρά βλέπει ο ασθενής για να καθοριστεί όμως ο βαθμός της όρασης, χρησιμοποιούνται ειδικοί πίνακες διαφορετικού μεγέθους με γράμματα, αριθμούς και παραστάσεις. Οι πίνακες αυτοί είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε αν ο άρρωστος σε απόσταση 5 μέτρων βλέπει μόνο την πρώτη σειρά. την όραση 1/10 εάν βλέπει και την τρίτη σειρά ,εάν βλέπει και την τελευταία ή προτελευταία σειρά έχει π.χ όραση 10/10 και πάντα εξετάζεται το μάτι ξεχωριστά. Με τον πίνακα της φυτικής οξύτητας ελέγχουμε την κεντρική όραση δηλαδή την οξύτερη όραση που μας προσφέρει ι ωχρά κηλίδα . Έτσι λοιπόν στην οφθαλμολογία ο κλινικός έλεγχος περιλαμβάνει την επισκόπηση, το ιστορικό , το έλεγχο της οπτικής οξύτητας . Εξετάζουμε δηλαδή πόσα καθαρά βλέπει ο ασθενής για να καθοριστεί όμως ο βαθμός της όρασης, χρησιμοποιούνται ειδικοί πίνακες διαφορετικού μεγέθους με γράμματα, αριθμούς και παραστάσεις. Οι πίνακες αυτοί είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε αν ο άρρωστος σε απόσταση 5 μέτρων βλέπει μόνο την πρώτη σειρά. την όραση 1/10 εάν βλέπει και την τρίτη σειρά ,εάν βλέπει και την τελευταία ή προτελευταία σειρά έχει π.χ όραση 10/10 και πάντα εξετάζεται το μάτι ξεχωριστά. Με τον πίνακα της φυτικής οξύτητας ελέγχουμε την κεντρική όραση δηλαδή την οξύτερη όραση που μας προσφέρει ι ωχρά κηλίδα..  Εκτός όμως από αυτή μας ενδιαφέρει και η έκταση του οπτικού μας πεδίου.

Παρακλινικός έλεγχος

Προς περαιτέρω διευκρίνιση και επιβεβαίωση της νόσου, ο ιατρός προχωρεί στον Παρακλινικό Έλεγχο, ο οποίος διακρίνεται στον Αιματολογικό, Απεικονιστικό, Βιοχημικό, Ενδοσκοπικό, Γενετικό, Ανοσολογικό, Ιστολογικό, Μικροβιολογικό, Παρασιτολογικό. Η χρησιμοποίηση όλων ή μερικών μόνο εξ’ αυτών , εξαρτάται από τη νόσο, η οποία ερευνάται.  

Αιματολογικός έλεγχος

Περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, οι οποίες ελέγχουν τα ώριμα φυσιολογικά ή παθολογικά έμμορφα στοιχεία αυτού (ερυθρά- λευκά- αιμοπετάλια), τις μητρικές μορφές αυτών, στο μυελό των οστών φυσιολογικές ή παθολογικές. Ακόμη μπορεί να διερευνήσει τους παράγοντες πήξεως .  

Βιοχημικός έλεγχος

Αφορά την έρευνα των διαφόρων στοιχείων και παραγόντων που απαντώνται στο πλάσμα και τον όρο των πασχόντων.  

Ανοσολογικός έλεγχος

Αφορά τα στοιχεία των συστημάτων άμυνας .Ερευνάται η φυσική ανοσία και η κατάσταση ή η ικανότητα ανοσολογικής αντίδρασης στην εφαρμογή τεχνητής ανοσία  

Γενετικός έλεγχος

Τελευταίως ο γενετικός έλεγχος έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις με τη γνώση και τη διερεύνηση του ανθρώπινου γονιδώματος και τις διαγνωστικές ή θεραπευτικές προοπτικές αυτού.  

Απεικονιστικές μέθοδοι ελέγχου

Η τεχνολογία συνέβαλε εκπληκτικώς στην ανάπτυξη του κλάδου αυτού: Στην ομάδα αυτή ανήκουν :
  1. Οι Ακτινολογικές μέθοδοι: α) Ακτινογραφίες, β) Ακτινοσκοπήσεις, γ) Αγγειογραφίες
  2. α)Υπερηχογραφήματα, β) Μαγνητική Τομογραφία, απλά- έγχρωμα και ενδοσκοπικώς, γ) Υπολογιστικές Τομογραφίες : α) Αξονική Τομογραφία

Ενδοσκοπικός έλεγχος

Η εφαρμογή των εύκαμπτων ινοδοσκοπίων προσέφερε ανυπολόγιστες δυνατότητες ενδοσκοπικής μελέτης διαφόρων οργάνων. Πεπτικός σωλήνας , βρόγχοι, περιτοναϊκή κοιλότητα ελέγχονται ικανοποιητικώς με δυνατότητα λήψεως και βιοψίας .

Ιστολογικός έλεγχος

Είναι ο έλεγχος ο οποίος προσφέρει τελική απάντηση στη διαγνωστική αναζήτηση.  Η εφαρμογή βιοψίας είτε χειρουργικώς, είτε με διάφορες βελόνες ή συσκευές, είτε ενδοσκοπικώς, προσφέρει υλικό δια τον πλήρη ιστολογικό ή ιστοχημικό έλεγχο.

Μικροβιολογικός – Παρασιτολογικός έλεγχος

Ερευνάται άμεσα ή με διάφορες τεχνικές ή παρούσα ζώντων ή νεκρών μικροβίων ή παρασίτων στο αίμα ή σε εκκρίσεις ή σε συγκεκριμένες θέσεις του οργανισμού   Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ