EPDermaCare Voucher

Νοσήματα κολλαγόνου , Ρευματικός πυρετός

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Νοσήματα κολλαγόνου , Ρευματικός πυρετός Τα νοσήματα του κολλαγόνου είναι μια σειρά νόσων που σαν κοινό χαρακτηριστικό την φλεγμονώδη αντίδραση και την ινώδη εκφύλιση του συνδετικού ιστού (κολλαγόνου).     Κατατάσσονται ως εξής:  
  1. Νοσήματα όπου προσβάλλονται κυρίως οι περιαρθρικοί ιστοί

      -    Ρευματικός πυρετός ή οξύς ρευματισμός των άκρων.   -    Ρευματοειδής αρθρίτιδα.   -    Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα.      
  1. Νοσήματα όπου προσβάλλονται κυρίως τα αγγεία
      -    Οζώδης πολυαρτηρίτιδα.   -    Διάσπαρτος ερυθηματώδης λύκος.      
  1. Νοσήματα που προσβάλλονται το δέρμα και οι μύες

    -    Σκληροδερμία.   -    Δερματομυοσίτιδα.       Παρατηρήσεις      
  1. Τα νοσήματα αυτά είναι “αγνώστου αιτιολογίας” οπωσδήποτε όμως ενοχοποιείται η αλλεργία.

  Η αλλεργία χαρακτηηρίζεται από ανάπτυξη αντισωμάτων έ-ναντι των λευκωμάτων (αντιγόνων) του ίδιου του οργανισμού. Γι’ αυτό και τα νοσήματα λέγονται αυτοανοσολογικά.  
  1. Είναι πολύ σοαβρό από άποψης πρόγνωσης και συνήθως οι πά-σχοντες καταλήγουν άσχημα.
 
  1. Είναι χρόνιας διαδρομής νοσήματα και αντιμετωπίζονται κυρίως με κορτιζονούχα φάρμακα.
      Ρευματικός πυρετός   Παρουσιάζεται σε παιδιά ηλικίας 5 - 15 ετών και κυρίως κορίτσια.   Πάντα πρέπεινα προϋπάρξει στρεπτοκοκκική λοίμωξη και συνήθως α-μυγδαλίτιδα που θα οδηγήσει με τον αλλεργικό μηχανισμό στην εμφάνι-ση της νόσου. Συγκεκριμένα αντιγόνα του στρεπτόκοκκου ενώνονται με λευκώματα του οργανισμού και προκαλούν τον σχηματισμό αυτοαντισω-μάτων οπότε η ένωση του αντιγόνου και των αυτοαντισωμάτων θα δη-μιουργήσει τις αλλοιώσεις στις αρθρώσεις, καρδιά κλπ.       Παρουσιάζει:       -    Πυρετό ο οποίος μπορεί να είναι μέτριος ή υψηλός, ανορεξία, κόπωση κλπ.   -    Προσβολή των αρθρώσεων (φλεγμονή). Συνήθως προσβάλλο-νται μεγάλες αρθρώσεις, διαδοχικά και χωρίς να μένουν βλάβες στις αρθρώσεις. Η άρθρωση διογκώνεται είναι ερυθρή και θερ-μή και διφέρει από την ρευματοειδή αρθρίτιδα στα εξής:       -    Προσβάλλει μεγάλες αρθρώσεις, διαδοχικά και   -    Δεν αφήνει παραμορφώσεις.       -    Σχηματισμός των σωματίων Ashoff. Είναι πολυκύτταρα σωμά-τια που σχηματίζονται στον συνδετικό ιστό των αγγείων της κα-ρδιάς (στεφανιαία αγγεία), στον έξω χιτώνα της αορτής κλπ.       -    Υποδόριοι όζοι οι οποίοι συνδέονται με τένοντες, αρθριτι-κούς συνδέσμους κλπ.   -    Γυροειδές ή δακτυλιοειδές ερύθημα που υποχωρεί όταν το πιέζουμε με τα δάχτυλα.     -    Προσβολή της καρδιάς (μπορεί να προκύψει ενδοκαρδίτιδα, πε-ρικαρδίτιδα) που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Συνήθως ο ρευματικός πυρετός προκαλεί ενδοκαρδιτιδα, οπότε μετά την υποχώρηση μένουν μόνιμες βλάβες των βαλβίδων (ίδε: παθήσεις της καρδιάς). Η προσβολή της καρδιάς αποτελεί την σοβαρότερη επιπλοκή.   -    Από το κεντρικό νευρικό σύστημα εκδηλώνεται η χορεία. Η χο-ρεία είναι η κατάσταση κατά την οποία εκδηλώνονται αδέξιες, άτακτες και ακούσιες κινήσεις ιδίως των άνω άκρων.     Θεραπευτικά συνίστανται:   -    Γενικά μέτρα: κατάκλιση, ησυχία, δίαιτα κλπ.   -    Καταπολέμηση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης: δίνεται πενικιλ-λίνη για να εμποδιστεί άλλη λοίμωξη και επιβάρυνση της κατά-στασης. Όταν φοβόμαστε μήπως η νόσος κάνει υποτροπή, οπότε υπάρχει κίνδυνος προσβολής της καρδιάς, χορηγούμε πενικιλλί-νη για 5 χρόνια (χορήγηση κάθε μήνα).   -    Αντιπυρετικά, αναλγητικά και αντιρρευματικά φάρμακα. Τέτοια είναι τα σαλικυλικά παράγωγα όπως η ασπιρίνη, η βουταζολιδί-νη κλπ. Τα φάρμακα αυτά δίνονται για την φλεγμονή των αρ-θρώσεων.   -    Κορτιζονούχα φάρμακα. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αναστέλλουν την εξέλιξη των αλλοιώσεων. Δίνονται μόνο όταν έχουμε επιπλοκή από την καρδιά (καρδίτιδα).   Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ