EPDermaCare Voucher

Ναι ή όχι στα εκτός εποχής τρόφιμα

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Ναι ή όχι στα εκτός εποχής τρόφιμα Τα τρόφιμα εκτός εποχής, έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια είτε ως μια πολυτέλεια, που μας επιτρέπει να έχουμε πάντα στο πιάτο μας τις γεύσεις που αγαπάμε, είτε ως οικονομική λύση, αφού συχνά παρατηρούμε ότι τρόφιμα που έρχονται από χώρες της Ασίας ή της Νότιας Αμερικής είναι πολύ πιο φθηνά. Συνήθως, τα εκτός εποχής τρόφιμα αντιμετωπίζονται με καχυποψία όσον αφορά την ασφάλεια και τη θρεπτική τους αξία.  Θεωρούνται από «ξένα» και «τεχνητά» έως μη φυσιολογικά.  Πάντως πρόκειται για τρόφιμα φυτικά ή ζωικά που είτε ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις με μικρές απώλειες είτε μεγαλώνουν φυσικά σε τεχνητά περιβάλλοντα, όπως τα θερμοκήπια.   Πόσο διαφορετικά είναι   Τα εκτός εποχής τρόφιμα συνήθως διαφοροποιούνται από τα εντός εποχής ως προς τη γεύση, την εξωτερική εμφάνιση, το άρωμα, την υφή και ορισμένες φορές, τη σύστασή τους σε θρεπτικά συστατικά.  Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαφορετικές κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν ή εκτρέφονται τα ζώα.  Το έδαφος, οι καιρικές συνθήκες ή ακόμη και το είδος της τροφής επηρεάζουν τη γεύση, το άρωμα και την υφή των τροφίμων.  Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει κυρίως τη θρεπτική σύσταση, τη γεύση και ενίοτε, το άρωμα των τροφίμων είναι ο χρόνος συγκομιδής.  Η πρόωρη συγκομιδή επηρεάζει το περιεχόμενο των τροφίμων σε αντιοξειδωτικά.  Μερικές φορές, τα τρόφιμα αυτά είναι πιο τραγανά και στυφά.   Σε αντίθεση με τις παραπάνω διαφοροποιήσεις, που δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ασφάλεια του τροφίμου, προβληματισμό δημιουργούν ο τρόπος επεξεργασίας, καθώς και οι συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για να διατηρηθούν φρέσκα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το «κέρωμα» που αποτρέπει τη γρήγορη ωρίμανση και διατηρεί φρέσκια την εξωτερική εμφάνιση και υφή τους.  Αυτά είναι και τα τρία πιο κρίσιμα σημεία στα οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης και ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πιστοποιούνται οι κατάλληλες τεχνικές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια τέτοιων τροφίμων.   Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημοσιευμένο στο περιοδικό TV BOX
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ