EPDermaCare Voucher
Μύκητες στα νύχια Μυκητιάσεις των ονύχων Οι µύκητες µπορούν να προσβάλλουν ένα ή περισσότερα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Αρχίζει συνήθως µε µία κηλίδα χρώµατος άσπρου ή κίτρινου που εµφανίζεται κάτω από την άκρη ενός νυχιού. Όσο προχωρά η µόλυνση πιο βαθιά στο νύχι,προκαλεί αλλοίωση του χρώµατός του, το κάνει να είναι πιο χοντρόµε άκρες που θρυµµατίζονται εύκολα. Η όψη του νυχιού δεν είναι καλή και µπορεί να συνυπάρχει πόνος. Οι µολύνσεις των νυχιών (ονυχοµυκητιάσεις) προκαλούνται κυρίως από τα δερµατόφυτα. Υπάρχουν και άλλα είδη µυκήτων (ζυµοµύκητες) που µπορούν να µολύνουν τα νύχια. Οι µικροσκοπικοί αυτοί οργανισµοί ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως για παράδειγµα στις πισίνες και στα  ντους.  ∆ε  χρειάζονται το φως του ήλιου για να επιβιώσουν. Εισβάλλουν στο δέρµα από µικρά κοψίµατα που δεν φαίνονται στο γυµνό µάτι. Επίσης είναι δυνατόν να περάσουν από µικρό διαχωρισµό που µπορεί να υπάρχει µεταξύ του νυχιού και του δέρµατος, του στρώµατος του νυχιού από κάτω. Η µόλυνση συµβαίνει όταν τα νύχια εκτίθενται κατ’ επανάληψη σε ζεστό και υγρό περιβάλλον το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των µυκήτων. Για το λόγο αυτό τα νύχια των ποδιών προσβάλλονται ευκολότερα από µύκητες επειδή βρίσκονται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον µέσα στα παπούτσια. Ακόµη ένας λόγος για τον οποίο τα νύχια των ποδιών είναι περισσότερο ευάλωτα στις µυκητιάσεις, είναι η λιγότερο καλή κυκλοφορία του αίµατος στα πόδια παρά στα χέρια. Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν  τον κίνδυνο µόλυνσης των νυχιών  από µύκητες  είναι οι ακόλουθοι:
  1. Ηλικία: Οι µυκητιάσεις των νυχιών είναι συχνότερες στους ενήλικες. Με την αύξηση της ηλικίας η συχνότητα των µολύνσεων αυτών αυξάνεται. Ο λόγος είναι διότι µε την αύξηση της ηλικίας τα νύχια µεγαλώνουν πιο αργά και γίνονται πιο χοντρά γεγονός που τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα στις µολύνσεις.
  2. Φύλο: Οι µυκητιάσεις των νυχιών είναι συχνότερες στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
  3. Οικογενειακό ιστορικό: Τα µέλη οικογενειών µε ιστορικό µυκητιάσεων των νυχιών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τις εν λόγω µολύνσεις.
  4. Κάπνισµα: Οι  καπνιστές  κινδυνεύουν  περισσότερο    από    τους  µη καπνιστές από µυκητιάσεις των νυχιών.
  5. Έντονη εφίδρωση.
  6. Παπούτσια και     κάλτσες     που    εµποδίζουν    τον    αερισµό    και    δεν απορροφούν τον ιδρώτα.
  7. Πισίνες, γυµναστήρια, ντους,  δηµόσιοι χώροι  µε βρεγµένα  δάπεδα:
Το περπάτηµα µε γυµνά πόδια στους χώρους αυτούς, διευκολύνει τη µόλυνση.
  1. Ασθένειες: Άτοµα    που    πάσχουν    από    διαβήτη,    παθήσεις    που χαρακτηρίζονται από µείωση της άµυνας του οργανισµού, αγγειακά προβλήµατα που χειροτερεύουν την κυκλοφορία του αίµατος, είναι πιο ευάλωτα στις µολύνσεις των νυχιών από µύκητες.
  2. Πληγές: Οι πληγές του δέρµατος, οι βλάβες των νυχιών, η ύπαρξη µιας άλλης µόλυνσης, διευκολύνουν τη µόλυνση από µύκητες.
Η µυκητίαση των νυχιών  µπορεί  να παραµείνει για πάντα  εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία.  Για το λόγο αυτό εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάτω από την άκρη του νυχιού µια µικρή κηλίδα άσπρη ή κίτρινη τότε πρέπει να ζητηθεί συµβουλή από γιατρό. Εάν η µόλυνση αφεθεί να εξελιχθεί, δηµιουργείται πόνος, τα νύχια γίνονται πιο χοντρά, αλλάζει το σχήµα τους, χάνουν τη χαρακτηριστική τους λάµψη, σπάζουν εύκολα, οι άκρες τους γίνονται ακανόνιστες και κάτω  από  αυτά  µπορεί  να  µαζεύονται  άχρηστες  ουσίες  χρώµατος κίτρινου, πράσινου, καφέ ή µαύρου. Μπορεί µάλιστα ταυτόχρονα αν δηµιουργηθεί µια άσχηµη µυρωδιά. Οι µυκητιάσεις έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και στον υπόλοιπο οργανισµό πέρα από τα νύχια. Μύκητες στα νύχια Ανακεφαλαιώνοντας, οι κύριες αιτίες οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη των μυκητιάσεων είναι η αυξημένη θερμοκρασία (ζέστη), η υγρασία του δέρματος από υπερύδρωση, μη σωστό αεριζόμενο περιβάλλον και η μη σωστή διατήρηση της απαραίτητης υγιεινής των ποδιών. Οι μύκητες επίσης μεταδίδονται, όταν περπατάμε ξυπόλητοι, όταν χρησιμοποιούμε υποδήματα και κάλτσες άλλων ατόμων και μέσω πεντικιούρ από πρακτικές μανικιουρίστριες. Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:
  • Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο ψαλίδι και λίμα για τα υγιή και για τα μολυσμένα νύχια για να μη μεταφέρετε τα μικρόβια από τα μολυσμένα στα υγιή νύχια και δάκτυλα. Εάν πηγαίνετε σε επαγγελματίες για τη φροντίδα των νυχιών σας είναι καλό να παίρνετε τα δικά σας ψαλίδια και λίμες
  • Σε περίπτωση που πρέπει να εργάζεστε σε υγρό περιβάλλον (πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα πατώματος), είναι προτιμότερο να φοράτε αδιάβροχα γάντια.
  • Να φοράτε κάλτσες που είναι 100% βαμβακερές. Να αλλάζετε κάλτσες όταν νιώθετε ότι έχουν βραχεί από τον ιδρώτα ή εάν νιώθετε υγρασία στα πόδια. Να αλλάζετε καθημερινά κάλτσες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν πούδρα εναντίον των μυκήτων μέσα στις κάλτσες που βοηθούν να μένουν τα πόδια στεγνά
  • Να φοράτε παπούτσια που να έχουν αρκετό χώρο μπροστά, για τα δάκτυλα. Να αποφεύγετε τα παπούτσια με στενό μυτερό μπροστινό μέρος, που μπορεί να πιέζει τα δάκτυλα το ένα πάνω στο άλλο
  • Αποφεύγετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε κοινούς δημόσιους χώρους όπως για παράδειγμα σε αποδυτήρια και πισίνες.
  Επιμέλεια άρθρου:  Ζάρπα Μαρία Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής Πηγή: Αισθητική άκρων, Μάγδα Πετρίδη – Δραζινάκη,  Εκδόσεις Vivere
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ