EPDermaCare Voucher
Μύες του άνω άκρου Οι μύες του άνω άκρου     Ανάλογα με το τμήμα του άκρου, στο οποίο ανήκουν οι μύες αυτοί κατατάσσονται ως εξής:  Μύες της ωμικής ζώνης, του βραχίονα, του πήχη ή αντιβραχίου και του άκρου χεριού.   
  1. Οι μύες της ωμικής ζώνης. Στους επιπολείς (επιφανειακούς) μύες της ωμικής ζώνης κατατάσσεται ο δελτοειδής.
  Ο δελτοειδής μυς σχηματίζει τη στρογγυλότητα του ώμου και εκφύεται από την κλείδα, την άκανθα της ωμοπλάτης και από το ακρώμιο και καταφύεται στο βραχιόνιο οστό δρώντας ως απαγωγός μυς του βραχίονα.   Οι μύες της οπίσθιας επιφάνειας της ωμοπλάτης είναι:  ο υπερακάνθιος που εκτείνεται από την οπίσθια επιφάνεια της ωμοπλάτης, μόνο πάνω από την άκανθα, μέχρι το μείζον βραχιόνιο όγκωμα του βραχίονα και δρα ως απαγωγός μυς.  Ο υπακάνθιος και ο ελάσσων στρογγύλος μυς, που εκτείνονται από την οπίσθια επιφάνεια της ωμοπλάτης κάτω από την άκανθα στο μείζον βραχιόνιο όγκωμα του βραχίονα.  Βοηθούν στην έξω στροφή του βραχίονα.  Ο μείζον στρόγγυλος μυς, που εκφύεται από την ωμοπλάτη μέχρι την αύλακα του δικέφαλου, είναι μυς προσαγωγός και συμβάλλει στην προς τα έσω στροφή του βραχίονα.  Στους μυς της πρόσθιας επιφάνειας της ωμοπλάτης ανήκει ο υποπλάτιος, που προσφύεται στην πρόσθια επιφάνεια της ωμοπλάτης: ως το μικρό βραχιόνιο όγκωμα του βραχίονα.  Η δράση του είναι η ίδια με εκείνη του μεγάλου στρογγύλου.  
  1. Οι μύες του βραχίονα, διαχωρίζονται σε πρόσθιους (καμπτήρες) και σε οπίσθιους (εκτείνοντες) μύες.
  Οι μύες της πρόσθιας επιφάνειεας (καμπτήρες) είναι:  
  • Ο δικέφαλος βραχιόνιος, που με δύο τένοντες προσφύεται στην ωμοπλάτη, ενώ προς τα κάτω με έναν τένοντα προσφύεται στην κερκίδα.
 
  • Ο πρόσθιος βραχιόνιος που εκφύεται από την κορακοειδή απόφυση της ωμοπλάτης ως την πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα.
 
  • Ο κορακοβραχιόνιος τέλος είναι ένας μικρός μυς και εκφύεται από την κορακοειδή απόφυση και καταφύεται στο βραχίονα. Οι τρεις αυτοί μύες έχουν ανάλογα δράση και συμβάλλουν στην κάμψη του αντιβραχίου προς το βραχίονα.
    Οι μύες της οπίσθιας επιφάνειας, αντιπροσωπεύονται από ένα μεγάλο μυ τον τρικέφαλο βραχιόνιο.  Αυτός ο μυς εκφύεται προς τα πάνω από τρεις θέσεις, δηλαδή από την ωμοπλάτη και από την οπίσθια επιφάνεια του βραχίονα.  Στη συνέχεια αυτές οι τρεις εκφύσεις ενώνονται σε ένα κοινό σώμα, που καταφύεται προς τα κάτω με έναν τένοντα επάνω στο ωλέκρανο (ωλένη).  Ο τρικέφαλος συμβάλλει στην έκταση του αντιβραχίου.       Ο αγκωνιαίος τέλος είναι μικρός μυς και αποτελεί τη συνέχεια της έσω κεφαλής του τρικέφαλου μυ στον πήχη.  
  1. Οι μύες του αντιβραχίου ή πήχη. Διαχωρίζονται σε τρεις ομάδες:  Τους πρόσθιους, τους οπίσθιους και τους έξω.
 
  • Οι μύες της πρόσθιας επιφάνειας απαρτίζονται από τέσσερις στιβάδες μυών που από την επιφάνεια προς το βάθος είναι: η επιπολής στιβάδα, που σχηματίζεται από τέσσερεις μύες που δρουν προκαλώντας την κάμψη του χεριού στο αντιβράχιο καθώς και τον πρηνισμό του. Η δεύτερη στιβάδα των μυών του αντιβραχίου σχηματίζεται από ένα μεγάλο μυ, που καλείται επιφανειακός κοινός καμπτήρας των δακτύλων και καταλήγει στα τέσσερα δάκτυλα.  Χρησιμεύει στην κάμψη των δακτύλων.  Η Τρίτη στιβάδα των μυών του πήχη σχηματίζεται από δύο μύες.  Από αυτούς ο ένας καταλήγει στα τέσσερα δάκτυλα, συμβάλλοντας στην κάμψη τους, ενώ ο άλλος καταλήγει στο μεγάλο δάκτυλο (αντίχειρα) και συμβάλλει επίσης στην κάμψη του.  Αυτοί οι δύο μύες είναι ο κοινός καμπτήρας των δακτύλων που βρίσκεται στο βάθος και ο μακρύς καμπτήρας του αντίχειρα.  Η τέταρτη στιβάδα των πρόσθιων μυών του πήχη σχηματίζεται από τον τετράγωνο πρηνιστή.
 
  • Οι μύες της έξω επιφάνειας είναι τέσσερις. Βοηθούν στην κάμψη, στη στροφή και στην έκταση του χεριού.
 
  • Οι μύες της οπίσθιας επιφάνειας βρίσκονται σε δύο στιβάδες: Την επιφανειακή, που απαρτίζουν τρεις μύες, αυτοί βοηθούν στην έκταση του αντιβραχίου και του άκρου χεριού.  Τη στιβάδα που βρίσκεται στο βάθος, αυτή σχηματίζεται από πέντε μύες, που δρουν κυρίως στο δείκτη και στο μεγάλο δάκτυλο (αντίχειρα).
 
  1. Οι μύες του άκρου χεριού.
  Καταλαμβάνουν την παλαμιαία επιφάνεια.  Κατατάσσονται σε τρείς μυικές ομάδες.  Την πρώτη ομάδα αποτελούν οι έξω μύες του αντίχειρα (μύες θέναρος) που είναι τέσσερις και προκαλούν την κίνηση του μεγάλου αυτού δακτύλου.  Τη δεύτερη ομάδα, έσω ομάδα, απαρτίζουν οι μύες του μικρού δακτύλου (μύες οπισθέναρος) που είναι επίσης τέσσερις και δρουν κυρίως στο μικρό δάκτυλο.  Η Τρίτη ομάδα, η μεσαία ομάδα, περιέχει τους μεσόστεους και ελμινθοειδείς μυς, οι οποίοι εκτείνονται από τα μετακάρπια στις φάλαγγες.   Η. Δ. Κούβελας   Καθ. Πειραματικής φυσιολογίας Παν. Πάτρας
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ