EPDermaCare Voucher
Διατροφή και θηλασμός Μια ισορροπημένη δίαιτα είναι πολύ σημαντική για την υγεία της μητέρας, αφού πρέπει να ανακτήσει τις θρεπτικές ουσίες, αλλά και να μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα γάλακτος.   Οι ανάγκες εξαρτώνται από τον όγκο του γάλακτος που παράγεται κάθε μέρα, ο οποίος μεταβάλλεται ανάλογα με την συχνότητα των θηλασμών. Επίσης, τόσο ο όγκος, όσο και η σύσταση του γάλακτος εξαρτώνται από την δίαιτα της μητέρας.   Ο θηλασμός και οι δραστηριότητες της μητέρας χρειάζονται αρκετή ενέργεια που αντλείται από την  δίαιτά της και το λίπος που αποθήκευσε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση που ο θηλασμός κρατήσει περισσότερο χρόνο, ή η μητέρα κατέβει κάτω από το φυσιολογικό της βάρος, θα πρέπει να αυξήσει την ενεργειακή της πρόσληψη μέσω της τροφής.   Ένας πιθανός περιορισμός των θερμίδων από την πλευρά της μητέρας με σκοπό να χάσει γρήγορα κιλά, θα οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας του παραγόμενου γάλακτος με συνέπεια την υποβάθμιση της ανάπτυξης του βρέφους. Αν θηλάζει ταυτόχρονα περισσότερα μωρά, τότε οι ενεργειακές της ανάγκες αυξάνονται.   Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αυξήσει και την πρόσληψη σε πρωτεΐνες σε σχέση με μια γυναίκα που δεν θηλάζει.   Η διατροφή μιας μητέρας που θηλάζει φαίνεται ότι δεν επιρρεάζει την ποσότητα λίπους στο γάλα αλλά μόνο την αναλογία των λιπαρών οξέων, π.χ. όσες μητέρες κάνουν μια δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικά έλαια, το γάλα που οι ίδιες παράγουν είναι πολύ πλούσιο σε πολυακόρεστα.   Η γαλακτόζη είναι ο σημαντικότερος υδατάνθρακας στο μητρικό γάλα και δεν επιρρεάζεται από την διατροφή. Η πρόσληψη υδατανθράκων δεν θα πρέπει να διαφέρει, και πόσο μάλλον να είναι μικρότερη, από αυτή του υπόλοιπου πληθυσμού.   Το μόνο πράγμα που επιρρεάζεται από την δίαιτα μιας θηλάζουσας, είναι οι βιταμίνες, ενώ παράλληλα εξαρτάται και από το απόθεμα που διαθέτει η ίδια. Συμπτώματα αβιταμίνωσης θα παρουσιάσουν τα μωρά, οι μητέρες των οποίων δε τρώνε κάποια βασικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά κλπ. Πολύ σημαντικές είναι οι βιταμίνε ςτης ομάδας Β, καθώς και οι βιταμίνες Α, C και Ε   Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη που πρέπει να λαμβάνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τον γενικό πληθυσμό, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο κατά την εγκυμοσύνη, ενώ οι ανάγκες στις βιταμίνες Κ και D είναι οι ίδιες με μιας οποιασδήποτε γυναίκας που δεν θηλάζει.   Γενικά η περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία, π.χ. ασβέστιο, του μητρικού γάλακτος δεν επιρρεάζεται από την διατροφή. Σε καμία περίπτωση όμως, η πρόσληψη τους δεν πρέπει να διαφέρει από τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, το μητρικό γάλα, περιέχει σταθερή ποσότητα σιδήρου, ανεξάρτητα από την διατροφή της μητέρας, ενώ χρειάζεται περισσότερο ψευδάργυρο, ιώδιο και σελήνιο. Γι’ αυτό και πρέπει να προτιμώνται τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα συστατικά.   Ιωάννα Χαλιμούρδα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ