EPDermaCare Voucher
Μελετη του σκελετού Ο σκελετός του ανθρώπου διαιρείται στο σκελετό του κορμού και το σκελετό των άκρων.  Ο σκελετός του κορμού υποδιαιρείται στο σκελετό της κεφαλής, στη σπονδυλική στήλη και στο σκελετό του θώρακα.   Διαίρεση των οστών ανάλογα με το σχήμα  
  1. Μακρά οστά. Αποτελούνται από μια μεση μακριά μοίρα, η οποία λέγεται σώμα ή διάφυση και από δύο διογκωμένα συνήθως άκρα τις επιφύσεις.  Το όριο μεταξύ επίφυσης και διάφυσης λέγται μετάφυση.  Στα αναπτυσσόμενα μακρά οστά μεταξύ μετάφυσης και επίφυσης υπάρχει ο συζευκτικός χόνδρος.  Η διάφυση αποτελείται από σκληρή συμπαγή οστέινη ουσία και περιέχει σωληνοειδή κοιλότητα, το μυελικό σωλήνα, μέσα στον οποίο βρίσκεται ο μυελός των οστών.  Ο μυελικός σωλήνας επικοινωνεί και κατά τα δύο άκρα του με τις κοιλότητες της σπογγώδους ουσίας των επιφύσεων.  Ανάλογα με τις κινήσεις του στού οι επιφύσεις παίρνουν διάφορα σχήματα. Εξωτερικά αποτελούνται από συμπαγή οστέινη ουσία και εσωτερικά από σπογγώδη.  Η συμπαγής των επιφύσεων καλύπτεται από χόνδρο και έτσι δημιουργούνται οι αρθρικές επιφάνειες, που για το λόγο αυτό ονομάζοτναι περιχονδρωμένες.  Η διάταξη των πεταλίων της σπογγώδους είναι προσανατολισμένη προς τις κατευθύνσεις όπου ασκούνται οι μεγαλύτερες δυνάμεις.  Μακρά οστά είναι τα οστά των άνω άκρων (βραχιόνιο, κερκίδα, ωλένη), τα οστά των κάτω άκρων (μηριαίο, κνήμη, περώνη), κλείδα, πλευρές.
     
  1. Βραχέα οστά. Εδώ οι τρεις διαστάσεις είναι σχεδόν οι ίδιες.  Η υφή τους μοιάζει με τις επιφύσεις των μακρών οστών, δηλαδή εξωτερικά αποτελούνται από συμπαγή οστέινη ουσία και εσωτερικά από σπογγώδη.   Τα βραχέα οστά βρίσκονται σε μέρη του σκελετού όπου απαιτείται μεγάλη κινητικότητα.  Βραχέα οστά είναι οι σπόνδυλοι, τα οστά του καρπού,του ταρσού κλπ.
   
  1. Πλατιά οστά. Εχουν δύο επιφάνειες, την έσω και την έξω, που αποτελούνται από συμπαγή οστέινη ουσία.  Ανάμεσα υπάρχει σπογγώδης.  Στα χείλη των οστών αυτών οι δύο επιφάνειες ενώνονται μεταξύ τους.  Πλατιά οστά είναι τα οστά του κρανιου, το στέρνο,η ωμοπλάτη, τα ανώνυμα οστά.
   
  1. Αεροφόρα οστά . Ονομάζονται ορισμένα πλατια οστά που , αντί για μυελοκυψέλες με μυελό των οστών, περιέχουν αεροφόρες κοιλότητες που καλύπτονται από βλεννογόνο.  Αυτές οι αεροφόρες κοιλότητες ονομάζονται αεροφόροι κόλποι και συναντούνται μόνο στο κρανίο και κυρίως γύρω από τη μύτη.  Τα αεροφόρα οστά είναι το μετωπιαίο, το σφηνοειδές, το ηθμοειδές, το κροταφικό και η άνω γνάθος.
  Τ. Παπαδόπουλος – Ε. Ρίζου – Μ. Διαμαντοπούλου – Π. Μαρκαντωνάκης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ