EPDermaCare Voucher

Λειτουργία της τρίχας και είδη τριχών

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Λειτουργία της τρίχας και είδη τριχών Οι τρίχες είναι λεπτές κερατοποιηµένες δοµές κυλινδρικού ή νηµατοειδούς σχήµατος που σχήµατος που σχηµατίζονται από µια εγκόλπωση του επιθηλίου της επιδερµίδας, το τριχοθυλάκιο ενώ εκφύονται από αυτό λοξά. Οι τρίχες παράγονται από το έξω βλαστικό δέρµα και γι' αυτό είναι αναπτύξεις καθαρά επιδερµικές αλλά παρόλα αυτά εισχωρούν στην εν τω βάθη στιβάδα του χορίου. Αποτελούνται από σκληρή κεράτινη και χρησιµεύουν στην διατήρηση σταθερής θερµοκρασίας σε ολόκληρο το σώµα. Ουσιαστικά οι τρίχες δεν παίζουν ζωτικό ρόλο στον άνθρωπο, το σώµα του οποίου θα µπορούσε να είναι άτριχο µονίµως χωρίς να επιφέρει κάποιο φυσιολογικό µειονέκτηµα. Γι' αυτό άλλωστε και η προστατευτική τους αξία είναι ελάχιστη. Αν εξαιρέσουµε τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τις τρίχες των ρουθουνιών και των έξω ακουστικών πόρων που η λειτουργία τους είναι γνωστή θα µπορούσαµε να πούµε ότι η σηµαντικότερη λειτουργία των τριχών είναι ο ρόλος τους ως αισθητήρια όργανα ο οποίος εξασφαλίζεται από το πλούσιο αισθητικό νευρικό δίκτυο το οποίο περιβάλλει τον θύλακα της τρίχας. Πέρα όµως από την σηµαντική λειτουργία τους ως αισθητήρια όργανα έχουν και ανεκτίµητες ψυχολογικές λειτουργίες. Για παράδειγµα, το τριχωτό της κεφαλής είναι το κύριο κοινωνικό  και  σεξουαλικό  χαρακτηριστικό  του  ανθρώπινου  σώµατος.  Η  ύπαρξη  του προσθέτει γοητεία αλλά και το αντίθετο όταν εµφανίζεται σε ανεπιθύµητες περιοχές (π.χ. πρόσωπο για την γυναίκα) ενώ η απουσία του κυρίως από το κεφάλι, είναι οδυνηρή για άτοµα και των δυο φύλων. Το χρώµα, το µέγεθος και η διάταξη τους ποικίλουν ανάλογα µε την φυλή, την ηλικία, το φύλο, το ίδιο το άτοµο και την περιοχή. Ειδικότερα, το χρώµα των τριχών ποικίλει ανάλογα µε:  
  1. την ποσότητα και την µορφή της µελανίνης που βρίσκεται µέσα και γύρω στα κύτταρα του φλοιού της τρίχας και
  2. τις φυσαλίδες αέρα που βρίσκονται µεταξύ των κυττάρων του φλοιού και του µυελού.
  Η µελανίνη παράγεται από τα µελανοκύτταρα που είναι τοποθετηµένα ανάµεσα στην θηλή και τα επιθηλιακά κύτταρα της ρίζας της τρίχας ενώ η παραγωγή και η µεταφορά της από αυτά γίνεται πιθανότατα µε τρόπο παρόµοια µ' εκείνο της επιδερµίδας. Το χρώµα των  τριχών ποικίλει.  Κατά  τον  Vichow έχουµε πέντε  χρωµατισµούς : µαύρος, βαθύς καστανός, ανοιχτός καστανός, ξανθός και κόκκινος. Το χρώµα είναι ανάλογο µε το χρώµα του δέρµατος και της ίριδας του µατιού. Το µήκος των τριχών κυµαίνεται από:  
  • 0,5 χιλ. έως 1,5 µ. , όπως συµβαίνει στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ το πάχος από 0,007 έως
  • 0,17 χιλ. Η επιµήκυνση των τριχών κατά µήνα είναι 1 µε 2 εκατ.
  Ως προς το µέγεθος διακρίνουµε τρία είδη τριχών :  
  1. τις τελογενείς, οι οποίες είναι παχιές και µακριές
 
  1. τις τρίχες χνοώδους τριχώµατος, οι οποίες στερούνται µυελού, είναι κοντές και αποτελούν το χνούδι.
  2. τις βραχείες, οι οποίες είναι πολύ κοντές όπως είναι οι βλεφαρίδες, τα φρύδια και οι τρίχες του έξω ακουστικού πόρου.
  Ως προς το σχήµα, διακρίνουµε δυο είδη :
  1. τiς λείες    ( λευκή    φυλή )    όπου   υποδιαιρούνται    στις    ευθείες,    τις βοστρυχοειδείς και τις σπειροειδείς.
  2. τις ούλες ( µαύρη φυλή ) όπου υποδιαιρούνται στις κατσαρές και τις σγουρές.
  Ο αριθµός των τριχών διαφέρει από άτοµο σε  άτοµο ενώ η πυκνότητα τους από περιοχή σε περιοχή του δέρµατος. Την µεγαλύτερη πυκνότητα τριχών την παρατηρούµε στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Γενικότερα,  τρίχες  υπάρχουν  σε  όλη  την  επιφάνεια  του  σώµατος  εκτός  από  τις παλάµες, τα πέλµατα, τους βλεννογόνους. Επιπλέον η εµφάνιση και η ανάπτυξη των τριχών σε  ορισµένα  σηµεία  του  σώµατος  είναι  επακόλουθο  της  ανάπτυξης  και  λειτουργίας ορισµένων ενδοκρινών αδένων ( όρχεων, ωοθηκών κ. ά.).   Επιμέλεια άρθρου Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικής – Κοσμητολογίας Καθηγήτρια Αισθητικής – Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ