EPDermaCare Voucher

Κοκκύτης, γρίπη, τυφοειδής πυρετός

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Κοκκύτης, γρίπη, τυφοειδής πυρετός

Κοκκύτης

Οφείλεται στον αιμόφυλο του κοκκύτη ο οποίος παράγει ενδοτοξινη. Η μετάδοση γίνεται με τα σταγονίδια του πάσχοντος (στον βήχα, τον πταρμό, την ομιλία κλπ.). Είναι παιδική νόσος, αλλά μπορεί να εμφανι-στεί και σε μεγάλους, με ηπιότερη διαδρομή. Εκδηλώνεται με: -    Καταρροϊκά φαινόμενα από τους επιπεφυκότες και τον ρινοφά-ρυγγα, και πυρετός. -    Σπασμωδικός βήχας και ιδιαίτερα την νύχτα, συρριγμώδης ανα-πνοή λόγω σπασμού της γλωττίδας (γλωττίδα είναι οι δυο γνή-σιες φωνητικές χορδές) και κυάνωση του προσώπου (μελάνια-σμα).   Μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές που είναι: -    Βριγχίτιδα, βρογχοπνευμονία κλπ. -    Εγκεφαλικές εκδηλώσεις. -    Κήλες λόγω αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης από τον ισχυρό βήχα. Χορηγούνται: -    Αντιβιοτικά (χλωραμφαινικόλη, τετραλυκλίνες).  Αν η νόσος ε-πιπλακεί με βρογχοπνευμονικές εκδηλώσεις λόγω ανάπτυξης μι-κροβίων, χορηγείται πενικιλλίνη. -    Αντιβηχικά. -    Εμβολιασμός για την πρόληψη της νόσου και η χορήγηση ανο-σοποιητικής σφαιρίνης κατά την διάρκεια της νόσου.

Γρίπη

Είναι οξεία, μεταδοτική και οφείλεται σε ιούς, προσβάλλει άτομα ο-ποιασδήποτε ηλικίας και εντοπίζεται κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Η νόσος εμφανίζεται με: -    Κακουχία, ρίγος, πυρετό, κεφαλαλγία, οσφυαλγίες και αρθραλ-γίες. -    Βήχα, οπισθοστερνικό πόνο ακόμη και εμμέτους. -    Σε βαριές καταστάσεις προκαλείται πνευμονία με αποτέλεσμα δύσπνοια και καρδιακή επιβάρυνση. Η νόσος συνήθως διαρκεί 2 - 4 μέρες, αν δεν εμφανιστούν επιπλοκές.   Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι: -    Βρογχίτιδες και βρογχοπνευμονίες, αποστήματα του πνεύμονα. -    Εγκεφαλίτιδες, μυοκαρδίτιδες κλπ. Θεραπευτικά χορηγούνται: -    Τα αντιβιοτικά δεν δρουν αλλά θα δοθούν μόνο αν η νόσος επι-πλακεί με ανάπτυξη μικροβίων. -    Γλυκοκορτικοειδή (είναι ορμονικής δράσης ουσίες). -    Αντιπυρετικά και αντιβηχικά και -    Εμβόλια για προφύλαξη.

Τυφοειδής πυρετός ή κοιλιακός τύφος

Οφείλεται σε ειδικό βακτηρίδιο, την σαλμονέλλα του τυφοειδούς που-ρετού που εισέρχεται από το στόμα με το νερό και τις τροφές και πολλα-πλασιάζεται μόνο στον άνθρωπο και ιδίως στον λεμφικό ιστό του εντέ-ρου. Συνήθως αφήνει μόνιμη ανοσία. Η νόσος παρουσιάζει: -    Βραδεία εξέλιξη (ανορεξία, κεφαλαλγία, μικρός πυρετός και ι-δίως το απόγευμα). -    Διόγκωση του σπλήνα, υψηλός πυρετός το απόγευμα ενώ το πρωΐ είναι χαμηλός, εξάνθημα ιδίως στην κοιλιά και τον θώρακα (πρόσιθα επιφάνεια). -    Απάθεια του πάσχοντος ή ανησυχία και παρλήρημα (τύφος).   Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι: -    Βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία κλπ. -    Μυοκαρδίτιδα. -    Εντεραλγία ή και διάτρηση του εντέρου. -    Μηνιγγίτιδα κλπ. Θεραπευτικά χορηγούνται: -    Αντιβιοτικά εκ των οποίων το καλύτερο είναι η χλωραμφαινικό-λη. -    Γενικά μέτρα που συνίτανται σε δίαιτα, τόνωση της κυκλοφο-ρίας, ρύθμιση του ύδατος και των ηλεκτρολυτών.   Δημήτριος Κρυπωτός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ