EPDermaCare Voucher

Κατηγορίες αιθέριων ελαίων Νότες

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Κατηγορίες αιθέριων ελαίων Νότες Τα αιθέρια έλαια είναι ουσίες πολύ πτητικές. Με βάση τον δείκτη πηκτικότητάς τους, δηλαδή την ταχύτητα µε την οποία εξατµίζονται στον ατµοσφαιρικό αέρα, τα κατατάσσουµε σε τρεις κατηγορίες:  
  • Υψηλές Νότες
Στις υψηλές νότες ανήκουν τα πλέον πτητικά αιθέρια έλαια, τα  οποία  εξατµίζονται γρήγορα  και  ενεργούν σχεδόν  άµεσα  µε αναζωογονητικό τρόπο στο σώµα και το νου του ανθρώπου.  
  • Μεσαίες Νότες
Τα    αιθέρια        έλαια    που ανήκουν        σε    αυτήν            την κατηγορία            έχουν    µέτρια πτητικότητα, αντιπροσωπεύουν την καρδιά και το µεγαλύτερο µέρος του αρώµατος και επιδρούν στις λειτουργίες    του    ανθρώπινου σώµατος,        π.χ.        χώνεψη, µεταβολισµός, κ.λ.π.  
  • Χαµηλές Νότες
Τα αιθέρια έλαια που ανήκουν στις χαµηλές νότες είναι τα λιγότερα πτητικά. Είναι πλούσια και βαριά, αργούν να εξατµιστούν και διαρκούν πολύ χρόνο. Έχουν δράση χαλάρωσης και ηρεµίας στον ανθρώπινο οργανισµό. Στην αρωµατοθεραπεία οι ουσίες αυτές ονοµάζονται σταθεροποιητές, καθώς όταν αναµειγνύονται µε αιθέριο έλαιο υψηλής νότας σταθεροποιούν το άρωµα και το συγκρατούν, βοηθώντας στη διατήρηση της πτητικότητάς του.   Αυτή η ταξινόµηση αφορά το χώρο της αισθητικής, διότι φαίνεται ότι υπάρχει δεσµός µεταξύ της ταχύτητας εξάτµισης και του αποτελέσµατος που έχουν τα αιθέρια έλαια στο πνεύµα και στο σώµα. Για παράδειγµα, τα εξαιρετικά πτητικά αιθέρια έλαια, επειδή εξατµίζονται πολύ γρήγορα είναι ιδιαίτερα τονωτικά του νου, ενώ τα λίγο πτητικά, καθώς απελευθερώνονται πιο αργά, δρουν ως ηρεµιστικά. Οι ενδιάµεσες κατηγορίες    αιθέριων    ελαίων συγκεντρώνουν    τους    εξισορροπιστικούς  τους  παράγοντες  στα φυτικά συστατικά του σώµατος.   Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα αιθέρια έλαια δεν κατατάσσονται πάντα εύκολα σε κατηγορίες. Συµβαίνει συχνά το ίδιο αιθέριο έλαιο να αποτελείται από διαφορετικές νότες, που εξατµίζονται    µε    διαφορετικούς    ρυθµούς.    Έτσι    ενδέχεται    να µυρίζουµε διαφορετικά µέρη σε διαφορετικές στιγµές ανάλογα µε την πτητικότητά τους. Ο συνδυασµός αρκετών αιθέριων ελαίων δηµιουργεί ένα περίπλοκο άρωµα που αλλάζει διακριτικά, καθώς κάθε αρωµατικό σωµατίδιο απελευθερώνει σύµφωνα µε το δικό του ρυθµό και χρόνο το άρωµά του στην ατµόσφαιρα. Οι    επαγγελµατίες    αρωµατοποιοί    µελετούν    τους    ρυθµούς εξάτµισης και έντασης των οσµών ώστε να συνδυάσουν τα αιθέρια έλαια αρµονικά, ισορροπηµένα και γεµάτα. Σε µία κλίµακα από το 1 µέχρι το 100 οι δείκτες εξάτµισης καθορίζουν πόσο χρόνο διατηρείται µια οσµή και ορίζουν αν ένα αιθέριο    έλαιο    ανήκει    στις    υψηλές,    µεσαίες    ή    χαµηλές    νότες. Ωστόσο, η κατάταξη δεν είναι απόλυτη διότι υπάρχουν αιθέρια έλαια που χαρακτηρίζονται ως υψηλές νότες, ενώ έχουν ρυθµούς εξάτµισης που ανήκουν στα αιθέρια έλαια από τις µεσαίες νότες. Η ένταση της οσµής των αιθέριων ελαίων σε µια κλίµακα από το 1 µέχρι το 10 δεν µπορεί να είναι ακριβής, επειδή δεν έχουν όλα τα αιθέρια έλαια µε χαµηλές νότες έντονη οσµή και το αντίστροφο. Παρότι  αυτό  φαίνεται  να  δηµιουργεί  σύγχυση,  ουσιαστικά καταδεικνύει πόσο περίπλοκη είναι η φύση των αιθέριων ελαίων και των αρωµάτων τους.   Ζάρπα Μαρία Ειδικός Εφαρμογών  Αισθητικής
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ