EPDermaCare Voucher

Κατασκευή των διαφόρων οστών

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Κατασκευή των διαφόρων οστών Κατασκευή των μακρών οστών Τα μακρά οστά αποτελούνται από τη διάφυση και τις επιφύσεις.  Η διάφυση σχηματίζεται από έναν κύλινδρο συμπαγούς οστέινης ουσίας, που στο κέντρο του διασχίζεται από το μυελικό σωλήνα, μέσα στον οποίο βρίσκεται ο μυελός των οστών. Οι επιφύσεις των μακρών οστών αποτελούνται εξωτερικά από μία λεπτή στιβάδα συμπαγούς οστέινης ουσίας και εσωτερικά από σπογγώδη οστέινη ουσία, μέσα στην οποία υπάρχει ο μυελός των οστών.  

Κατασκευή πλατιών και βραχέων οστών.

  Βραχέα   Τα οστα΄αυτά αποτελούνται εξωτερικά από λεπτό στρώμα συμαπγούς οστέινης ουσίας και εσωτερικά από σπογγώδη, που περιέχει μυελό των οστών.     Πλατιά   Αποτελούνται από δύο πλάκες συμπαγούς οστέινης οσυίας (έσω και έξω πλάκα).  Ανάμεσά τους βρίσκεται η σπογγώδης που ονομάζεται διπλόη.  Στην περίπτωση των αεροφόρων οστών (μετωπιαίο, ηθμοειδές, σφηνοειδές, άνω γνάθος, κροταφικό) η σπογγώδης απορροφάται κατά διαστήματα και μεταξύ των δύο επιφανειών , έσω και έξω πλάκας υπάρχει αέρας.  Έτσι σχηματίζονται οι αεροφόρες κοιλότητες που ονομάζονται κόλποι.       Αύξηση των οστών   Η οστεοποίηση είναι η διαδικασία διάπλασης των οστών μέχρι τη δημιουργία του ώριμου οστού.  Αρχίζει σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ανάπτυξης και από ορισμένα σημεία, που ονομάζονται πυρήνες οστεοποίησης.   Για τα μακρά οστά οι πυρήνες αυτοί είναι τρεις, ένας για τη διάφυση και δύο για τις επιφύσεις.  Εξαίρεση αποτελούν τα μακρά οστά του χεριού και του ποδιού, που έχουν μία επίφυση και επομένως δύο πυρήνες οστεοποίησης.  Από το χρόνο που εμφανίζονται οι πυρήνες , μπορεί να καθοριστέι ακτινολογικά η σκελετική ηλικία του ατόμου.   Η αύξηση των οστών σε μήκος και πάχος γίνεται με την εναπόθεση νέων στρωμάτων πάνω στα ήδη υπάρχοντα.  Η αύξηση σε πα΄χος γίνεται από το περιόστεο.  Η αύξηση σε  μήκος ειδικά στα μακρά οστά γίνεται από το συζευκτικό ή αυξητικό χόνδρο.  Η αύξηση τενός μακρού οστού δε γίντεται σε ίση αναλογία και στα δύο του άκρα.  Έτσι τα κάτω άκρα αυξάνονται περισσότερο από τους συζευκτικούς χόνδρους, που είναι κοντά στο γόνατο, ενώ τα άνω άκρα από αυτούς που είναι μακριά από τον αγκώνα.  Η αύξηση σε μήκος των οστών συμπληρώνεται στα κορίτσια στην ηλικάι των 14-16 χρόνων, ενώ στα αγόρια στην ηλικία των 16-18 χρόνων.       Τ. Παπαδόπουλος – Ε. Ρίζου – Μ. Διαμαντοπούλου – Π. Μαρκαντωνάκης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ