EPDermaCare Voucher
Καλεντούλα ιδιότητες Η καλέντουλα (Calendula officinalis), είναι το λουλούδι του Οκτώβρη και οφείλει το όνοµά της στη λατινική λέξη calendulae, που σηµαίνει ηµερολόγιο, καθότι  ανθίζει  στις  αρχές  των  περισσότερων  µηνών,  από  την άνοιξη έως τα πρώτα κρύα του χειµώνα. Είναι επίσης γνωστή και µε τα ονόµατα κατιφές, νεκρολούλουδο, καλενδούλη, µοσκαρδίνι, αδράχτι της γριάς, πετεινόχορτο.   Ανήκει στην οικογένεια στην ίδια οικογένεια µε τις µαργαρίτες και τα χρυσάνθεµα, στα Συνανθηρά. Είναι φυτό µονοετές ή διετές, ύψους 20-60 εκ., τα φύλλα της είναι χνουδωτά, στενόµακρα, σε µορφή σπάτουλας και τα λουλούδια της είναι µεγάλα µε χρώµατα που  ποικίλουν  από  ανοιχτό  κίτρινο  έως  βαθύ  πορτοκαλί  και µοιάζουν µε άνθη µαργαρίτας.  Τα µέρη που χρησιµοποιούνται είναι τα άνθη και τα πέταλα και όσο πιο ζωηρό είναι το χρώµα, τόσο µεγαλύτερη η περιεκτικότητά τους σε δραστικά συστατικά.  Φύεται κυρίως στις χώρες της Μεσογείου, τη ∆υτική Ασία και την Αµερική.   Δραστικά συστατικά   Καροτένια Πρόδροµες ουσίες της αντιοξειδωτικής βιταµίνης Α.   Βιταµίνη C Είναι αντιοξειδωτικός παράγοντας και βοηθά στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την καταστροφή των επιδερµικών   κυττάρων   έτσι   προστατεύει   από   την   πρόωρη γήρανση, συντελεί στην λεύκανση της επιδερµίδας και ενισχύει την ελαστικότητά της.   Πυρίτιο Ανήκει στα µέταλλα και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισµό. Επίσης συντελεί στην υγεία του δέρµατος και συµµετέχει στην ανάπτυξη των µαλλιών, των νυχιών και των δοντιών.
  • Πηκτίνες
  • Φλαβονοειδή
  • Αιθέριο έλαιο
  • Σαπωνίνες
  • Τερπένια
  Ιδιότητες   Η καλέντουλα αποτελεί ένα ισχυρό, επουλωτικό, λόγω της παρουσίας των πολυσακχαριτών, των φλαβονοειδών, των τριτερπενίων και των καροτενοειδών. Αυτές οι ουσίες δρουν στον µεταβολισµό των γλυκοπρωτεϊνών και των ινών κολλαγόνου. Ο συνδυασµός του πυριτίου και της προστατευτικής βλέννας που περιέχει,  καθιστά  την  καλέντουλα  ένα  από  τα  πιο  σηµαντικά βότανα για την αντιµετώπιση δερµατικών προβληµάτων, για την ίαση των οποίων ο οργανισµός πρέπει να αναπλάσει νέους ιστούς.  Βότανο µε πολύτιµες θεραπευτικές, ενυδατικές, καλλυντικές, αντισηπτικές, αντιµυκητιακές, αντιφλεγµονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.  Έτσι  έχει  ευεργετικές  ιδιότητες  κατά  της  ακµής  και  των ουλών. Επιπλέον οι πηκτίνες που υπάρχουν στα φύλλα την καθιστούν ενυδατικό παράγοντα, τόσο για το δέρµα όσο και για τα µαλλιά.   Χρήσεις   Η χρήση του εκχυλίσµατος της καλέντουλας είναι ευρύτατη στα καλλυντικά, καθώς διατηρεί τους κυτταρικούς χυµούς και δίνει ελαστικότητα στο δέρµα. Έτσι την συναντάµε σε αντιρρυτιδικά προϊόντα και σε προϊόντα κατά της ακµής. Επίσης σε προϊόντα µε αναγεννητική δράση για τους ιστούς, για τις ραγάδες, για το σώµα, τα µαλλιά, τα µάτια.  Είναι χρήσιµη στην θεραπεία κιρσών για αυτό και περιέχεται σε προϊόντα για µασάζ και ενδύκνειται για καταπραϋντικό και δροσιστικό ποδόλουτρο. Λόγω της ενυδατικής της δράσης, η καλέντουλα είναι ιδανική για προϊόντα που απευθύνονται σε ξηρά, ερεθισµένα ή ευαίσθητα δέρµατα.    Επιπλέον,    συνίσταται    να    περιέχεται    σε    αντιηλιακά προϊόντα, σε after save, σε βάλσαµα και προϊόντα µπάνιου.   Ιωάννα Χαλιμούρδα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης  
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ