EPDermaCare Voucher
Κάπνισμα και δόντια Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσµού είναι καπνιστές. Το κάπνισµα στα σχολεία αποτελεί πλέον σηµαντικό πρόβληµα, ενώ το ποσοστό των µαθητών που καπνίζουν αυξάνεται σταθερά.  Υπολογίζεται ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατοµµύρια θανάτους ετησίως, σε παγκόσµιο επίπεδο. Το κάπνισµα µπορεί να θεωρηθεί παγκόσµια επιδηµία, η  οποία προκαλεί σοβαρά νοσήµατα και τεράστια προβλήµατα υγείας.  Οι καπνιστές ζουν λιγότερο από τους µη καπνιστές, ενώ αρρωσταίνουν περισσότερο και έχουν ανάγκη από  ερισσότερες ιατρικές υπηρεσίες.  Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας υπολόγισε ότι περίπου 30 εκατοµµύρια καπνιστές στην Ευρώπη προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισµα µέσα στο 1998.  Ωστόσο, σε ποσοστό άνω του 90% απέτυχαν να ξεπεράσουν τον εθισµό τους. Η νικοτίνη προκαλεί ένα ευχάριστο συναίσθηµα, κάνοντας τον καπνιστή να θέλει να επαναλάβει το κάπνισµα. Η αποχή από την ουσία προξενεί δυσάρεστα συµπτώµατα στέρησης, όπως κατάθλιψη, κακή διάθεση, θυµό, απογοήτευση. Ο καπνιστής, στην προσπάθειά του να τα αποφύγει, αναγκάζεται να ξανακαπνίσει. Τελικά, το κάπνισµα αποβαίνει µια µορφή φαρµακευτικής αγωγής που λαµβάνεται αυτοβούλως.  Ταυτόχρονα, ο καπνιστής υφίσταται τις δυσµενείς επιπτώσεις από τη λήψη των καρκινογόνων ουσιών που περιέχονται στην πίσσα των τσιγάρων. Η πίσσα των τσιγάρων περιέχει τα πιο ισχυρά γνωστά καρκινογόνα.   Οι επιπτώσεις του καπνίσµατος στο στόµα
  1. Χρωµατισµός δοντιών, δυσάρεστη αναπνοή
Το κάπνισµα δηµιουργεί ένα xαρακτηριστικό χρωµατισµό στα δόντια , στα λευκά σφραγίσµατα και τις οδοντοστοιχίες. Επιπλέον, η οξύτητα της όσφρησης και της γεύσης επηρεάζεται από το κάπνισµα, ενώ οι καπνιστές εµφανίζουν τη γνωστή δυσάρεστη αναπνοή.
  1. Προβλήµατα κατά την εξαγωγή δοντιού
Έπειτα από εξαγωγή δοντιού ή θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, καθώς και απόξεση των ούλων οι καπνιστές εµφανίζουν αυξηµένα προβλήµατα, µε καθυστέρηση της επούλωσης και πόνο. Η λειτουργία των λευκών αιµοσφαιρίων που σχετίζονται µε την τοπική άµυνα των ιστών είναι ελαττωµένη στους καπνιστές.
  1. Επίδραση του καπνίσµατος στα ούλα
Ειδικά στα ούλα, ο επιβαρυντικός ρόλος του καπνίσµατος έχει µελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια.  Το κάπνισµα αυξάνει τη συχνότητα και τη βαρύτητα της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου, ενώ έχει ενοχοποιηθεί ως σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της τελευταίας.  Οι καπνιστές εµφανίζουν µικρότερη αιµορραγία των ούλων, σε σχέση µε τους µη καπνιστές, πιθανώς λόγω της τοπικής αγγειοσυσπαστικής δράσης της νικοτίνης στα περιφερικά αγγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να µη "φαίνεται" έγκαιρα η φλεγµονή των ούλων και η ουλίτιδα στους καπνιστές, µε αποτέλεσµα να καθυστερούν να προσέλθουν στον οδοντίατρο για θεραπεία.  Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα υποτροπιάζουν συχνότερα στους καπνιστές, ενώ τα αποτελέσµατα, τόσο από τη χειρουργική όσο και από τη συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας, έχει διαπιστωθεί ότι είναι καλύτερα στους µη καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσµατος µπορεί να επιβραδύνει ή να αναχαιτίσει την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Επίσης, ειδική λοίµωξη των ούλων, που οφείλεται σε συγκεκριµένο βακτηρίδιο και εκδηλώνεται µε πόνο, αιµορραγίες και ελκώσεις στην περιοχή, είναι συχνότερη στους καπνιστές.
  1. Κάπνισµα και περιοδοντίτιδα
Η συνήθεια του καπνίσµατος είναι ένας από τους σηµαντικότερους αιτιολογικούς παράγοντες για την εµφάνιση και εξέλιξη των νόσων του περιοδοντίου, τη συχνότερη αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Οι καπνιστές είναι επιρεπείς στην τρυγία (πέτρα), η οποία αν δεν αποµακρυνθεί, τα βακτηρίδια που περιέχονται σ’ αυτή απελευθερώνουν διάφορες χηµικές ουσίες, τις τοξίνες. Οι τοξίνες είναι υπεύθυνες για την φλεγµονή των ούλων, η οποία εκδηλώνεται µε αιµορραγία, οίδηµα και ερυθρότητα των ιστών. Η φλεγµονή και οι τοξίνες προκαλούν στη συνέχεια καταστροφή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Η καταστροφή των ιστών κάνει τα δόντια πιο ευκίνητα και η τελική τους κατάληξη είναι να αποκολληθούν από αυτούς. Η διάγνωση των περιοδοντικών παθήσεων στους καπνιστές είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι στους µη καπνιστές. Αυτό οφείλεται στο ότι η νικοτίνη και άλλα προϊόντα του καπνίσµατος «κρύβουν» τα συµπτώµατα που σχετίζονται µε την περιοδοντική νόσο, όπως η αιµορραγία. Καθώς η ανίχνευση της νόσου στους καπνιστές είναι πιο δύσκολη, οι ασθενείς καταφεύγουν στον οδοντίατρο µόνο όταν τα συµπτώµατα στα δόντια είναι εµφανή και η θεραπεία είναι ήδη καθυστερηµένη και αρκετά δύσκολη. Επιμέλεια και μετάφραση κειμένου Πηγές: www.dental.com / www.dentist.com
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ