EPDermaCare Voucher

Ιστολογία - Υφή - Φυσιολογία Του Όνυχα Και Ανάπτυξη Της Ονυχαίας Πλάκας

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Ιστολογία - Υφή - Φυσιολογία Του Όνυχα Και Ανάπτυξη Της Ονυχαίας Πλάκας

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΥΧΑ

Τα νύχια είναι ηµιδιαφανή κεράτινα πετάλια, τα οποία καλύπτουν την ραχιαία επιφάνεια των τελευταίων φαλαγγών των δακτύλων. Το µεγαλύτερο µέρος της εσωτερικής τους επιφάνειας συµφύεται µε το δέρµα της ραχιαίας επιφάνειας της ονυχοφόρου φάλαγγας, το οποίο ονοµάζεται κοίτη του νυχιού. Κάθε νύχι εµφανίζει το ελεύθερο χείλος, το σώµα και τη ρίζα. Η    ρίζα    εισχωρεί    στην    νυχιαία    αύλακα,    η    οποία    επιφανειακά καλύπτεται από πτυχή του δέρµατος, το παρονύχιο ή περιονύχιο. Το ελεύθερο χείλος του παρανυχίου παρουσιάζει µια κεράτινη προέκταση, το επονύχιο. Κάτω από τη ρίζα του νυχιού υπάρχει µια πάχυνση της στιβάδας του Malpighi, η µητρική ουσία του νυχιού. Αυτή εξασφαλίζει την ανάπτυξή του. Κάτω από το ελεύθερο χείλος του νυχιού η κερατίνη στιβάδα του δέρµατος παχύνεται και αποτελεί το υπονύχιο.    

Υφή του νυχιού

Το  νύχι  αποτελείται, όπως  και  η  επιδερµίδα, από  κερατίνη και βλαστική στιβάδα. Η βλαστική στιβάδα αποτελείται µόνο από την βασική και την ακανθωτή    στιβάδα.    Η    κερατίνη    στιβάδα    αποτελείται    από    κεράτινα πετάλια. Κάτω από τη βλαστική στιβάδα βρίσκεται το χόριο της κοίτης του νυχιού. Προς την µητρική ουσία του νυχιού εµφανίζει ακανόνιστες θηλές, ενώ στην υπόλοιπη έκταση επιµήκεις ακρολογίες, παράλληλες προς τον µεγάλο άξονα του νυχιού. Η αύξηση του ιστού γίνεται µε πολλαπλασιασµό των κυττάρων της µητρικής    ουσίας.    Τα    νέα    κύτταρα    κερατινοποιούνται    βαθµιαία, αυξάνοντας το µήκος του νυχιού.    

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΥΧΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΝΥΧΑΙΑΣ ΠΛΑΚΑΣ

Οι όνυχες αντίθετα µε τις τρίχες, αναπτύσσονται συνέχεια σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Η ταχύτητα ανάπτυξης της ονυχαίας πλάκας είναι µεγαλύτερη στα δάκτυλα των χεριών – περίπου 0,1 mm την ηµέρα –, ενώ στα δάκτυλα των ποδιών η ταχύτητα είναι µειωµένη στο µισό ή στο ένα τρίτο περίπου. Σύµφωνα µε αυτά, η αντικατάσταση µιας ονυχαίας πλάκας στα χέρια απαιτεί χρονικό διάστηµα 5-6  µηνών και  στα πόδια 12-18 µηνών. Πολλοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ταχύτητα ανάπτυξης.    Στα    παιδιά    και    τους    εφήβους,    στο    δεξιό    χέρι    στους δεξιόχειρες, στους µακρύτερους δακτύλους, το καλοκαίρι, την ηµέρα, στις εγκύους, σε όσους έχουν την κακή συνήθεια της ονυχοφαγίας, µετά από χειρουργική αφαίρεση αλλά και σε κάποιες παθήσεις όπως η ψωρίαση, η ανάπτυξη της ονυχαίας πλάκας είναι σηµαντικά ταχύτερη. Αντίθετα στους ηλικιωµένους, σε οξείες ιογενείς λοιµώξεις, σε αγγειακές    ή    νευρολογικές    διαταραχές,    κατά    τη    χορήγηση κυτταροστατικών ή σε περιπτώσεις υποσιτισµού, η ταχύτητα µειώνεται σηµαντικά.   Ζάρπα Μαρία Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής - Μαικιούρ - Πεντικιούρ Κάτοχος Κρατικής Πιστοποίησης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ