EPDermaCare Voucher
Θρεπτικά συστατικά Καθημερινά ακούγονται διάφορες απόψεις, νέες ιδέες και πληροφορίες όσον αφορά τη διατροφή. Ποιά τρόφιμα ωφελούν και ποια βλάπτουν, ποιά έχουν ευεργετικές ιδιότητες και ποιά όχι. Νέες δίαιτες που υπόσχονται θαύματα , αντιοξειδωτικές τροφές και πάει λέγοντας. Καλό είναι να γνωρίζουμε τις τροφές που καταναλώνουμε και από τι αποτελείται το κάθε τρόφιμο.   Να δούμε όλες αυτές τις ουσίες που βρίσκονται σε κάθε τροφή ξεχωριστά . Να καταλάβουμε το γιατί. Γιατί είναι καλό να πίνουμε 10 ποτήρια νερό όπως συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι; Γιατί οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού ;Τι είναι οι υδατάνθρακες που όλοι τόσο πολύ ‘’φοβούνται’’, τα λίπη, οι πρωτεΐνες; Τι είναι οι βιταμίνες , τα ανόργανα άλατα και γιατί το νερό έχει τόση μεγάλη σημασία για τον οργανισμό; Τι είναι δηλαδή τα λεγόμενα θρεπτικά συστατικά ; Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να λύσουμε αυτές τις απορίες ξεκινώντας από το ποιά είναι τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, σε πόσες κατηγορίες χωρίζονται και να κατανοήσουμε τη σημασία του καθενός ξεχωριστά. Τα θρεπτικά συστατικά ή αλλιώς θρεπτικές ύλες που περιέχονται στα τρόφιμα είναι οι ύλες που παρέχουν στον οργανισμό του ανθρώπου τα απαραίτητα συστατικά για την διατήρησή του στη ζωή και μπορούν να προφυλάξουν και να ελαττώσουν την κατανάλωση των δικών του υλών. Είναι με λίγα λόγια τα καύσιμα του οργανισμού μας, η κινητήριος δύναμη για τη σωστή λειτουργία του. Οι θρεπτικές ύλες που περιέχονται στα τρόφιμα, είναι οι εξής:  
  1. Πρωτεϊνες ή Λευκώματα
  2. Υδατάνθρακες (& Φυτικές ίνες
  3. Λίπη και Έλαια
  4. Ανόργανα άλατα
  5. Βιταμίνες
  6. Νερό
  Οι τρεις πρώτες κατηγορίες ονομάζονται και μακροθρεπτικά συστατικά γιατί χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες και αποδίδουν ενέργεια στον οργανισμό (Όταν λέμε ενέργεια = καύσιμο =θερμίδες. Οι 3 πρώτες κατηγορίες λοιπόν είναι αυτές που τροφοδοτούν τον οργανισμό για να ζήσει χωρίς να ακυρώνεται ο ρόλος των άλλων κατηγοριών.)ενώ οι τρεις τελευταίες ονομάζονται και μικροθρεπτικά συστατικά γιατί είναι απαραίτητα σε πολύ μικρές ποσότητες τις τάξεως των mg και μg και δεν αποδίδουν ενέργεια στον οργανισμό που σημαίνει ότι δεν προσδίνουν θερμίδες αλλά απαραίτητα στοιχεία για την καλή υγεία του οργανισμού.  Και οι 6 κατηγορίες όμως, είναι εξίσου σημαντικές για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ο καλύτερος τρόπος για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές είναι η χρησιμοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας τροφίμων. Βέβαια σημασία έχει να χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα αυτά και στις κατάλληλες ποσότητες.   Σε επόμενα άρθρα αναλύονται οι κατηγορίες ξεχωριστά.   Ιωάννα Χαλιμούρδα : Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι Θες/κης-τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ