EPDermaCare Voucher
Η νόσος Parkinson Η νόσος Parkinson είναι μία προϊούσα και αναπηρική νόσος, από τις πιο συχνές νευρολογικές νόσους, που προσβάλλει περισσότερο από το 1% του πληθυσμού ηλικίας πάνω από 65 ετών.  Βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι η τρομώδης παράλυση. Τα στάδια της Νόσου του Parkinson είναι πέντε.  I  Ετερόπλευρη μόνο συμμετοχή, με ελάχιστη συνήθως, ή και χωρίς καθόλου λειτουργική δυσχέρεια. II Αμφοτερόπλευρη   συμμετοχή   ή   συμμετοχή   μέσης  γραμμής,   χωρίς   διαταραχή   της ισορροπίας. III Πρώτη εκδήλωση διαταραχής της αντανάκλαση επαναφοράς στη    μέση θέση, εκφραζόμενη ως αστάθεια καθώς ο ασθενής σπρώχνεται στο πλάι ενώ βρίσκεται σε όρθια θέση με τα πόδια ενωμένα και τα μάτια κλειστά. Λειτουργικά, ο ασθενής εμφανίζει κάποιους περιορισμούς στις δραστηριότητές του, πολλές φορές όμως μπορεί να έχει κάποια επαγγελματική ενασχόληση, ανάλογα και με τη φύση του αντικειμένου της εργασίας του. Οι ασθενείς είναι σωματικά ικανοί να ζουν ανεξάρτητα και η αναπηρία τους είναι ήπια έως μέτρια. IV Πλήρης εκδήλωση της νόσου, με σοβαρή λειτουργική αναπηρία. Ο ασθενής μπορεί ακόμη να περπατά και να στέκεται όρθιος χωρίς βοήθεια, αλλά οι λειτουργικές ικανότητές του είναι  σημαντικά περιορισμένες. V Ο ασθενής είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι ή στο αμαξίδιο, εκτός εάν υποβοηθείται. Οι παρακάτω επιπλοκές σχετίζονται με τη νόσο του Parkinson:
  • Οφθαλμοκινητικές κρίσεις, κατά τις οποίες τα μάτια καθηλώνονται σε μια πλάγια προς τα άνω θέση του βλέμματος
  • Παράνοια και ψευδαισθήσεις, που μπορεί να συνοδεύουν την άνοια
  • Δυσχέρεια επικοινωνίας, οφειλομένη  σε  διαταραχές  της  ομιλίας,  της  γραφής  και  της εκφραστικότητας
  • Πτώσεις, λόγω διαταραχών της ισορροπίας, του ελέγχου της στάσης του σώματος και της κινητικότητας
  • Λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, σχετιζόμενες με την ακινησία
  • Διαταραχή της θρέψης, σχετιζόμενη με δυσφαγία και αδυναμία παρασκευής φαγητού
  • Διαταραχές του ύπνου, οφειλόμενες σε απώλεια ντοπαμίνης, ανεπιθύμητες ενέργειες της λεβεντόπα (εφιάλτες, όνειρα),    ή    ανεπιθύμητες    ενέργειες    των    αντιχολινεργικών (υπεραντανακλαστικότητα, μυϊκές δεσμιδώσεις), και κατάθλιψη
  • Λύσεις της συνέχειας του δέρματος και έλκη από κατάκλιση, σχετιζόμενα με ακράτεια ούρων, υποσιτισμό και μεταβολές της εφίδρωσης
  • Κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση
Διάγνωση Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να θέσουν ισχυρή υποψία για διάγνωση της νόσου του Parkinson, καμία εξέταση ωστόσο δεν μπορεί να διαφοροδιαγνώσει ξεκάθαρα τη νόσο αυτή από άλλες νευρολογικές διαταραχές.  
  • Τοξικολογικές εξετάσεις, για  τυχόν  ανεύρεση  φαρμακευτικών  ουσιών  ή  τοξινών  που προκαλούν δευτεροπαθή παρκινσονισμό, όπως είναι η μεθυλντόπα, η ρεζερπίνη ή το μονοξείδιο του άνθρακα.
  • HEF. το οποίο μπορεί να δείξει βραδέα κύματα και αποδιοργάνωση.
  • Ακτινογραφίες του ανώτερου  γαστρεντερικού  σωλήνα  με  λήψεις  του  λεπτού  εντέρου δείχνουν καθυστερημένη κένωση, διάταση και πιθανόν μεγάκολον με σοβαρή δυσκοιλιότητα.
  • Η γενική αίματος  μπορεί  να  δείξει  χαμηλές  τιμές  αιμοσφαιρίνης  και  αιματοκρίτη, οφειλόμενες σε αναιμία.
Θεραπεία Η θεραπεία της νόσου γίνεται με φαρμακευτική αγωγή και χειρουργικά.  Η ωχροτομή είναι μια χειρουργική τεχνική για τη νόσο του Parkinson, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα για πολλούς ασθενείς. Άλλες θεραπείες αποτελούν η    ηλεκτρική διέγερση καθώς και η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία. Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός – Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ