EPDermaCare Voucher

Εχινόκοκκος, καρκίνος πνεύμονα

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Εχινόκοκκος, καρκίνος πνεύμονα
  1. Εχινόκοκκος του πνεύμονα
Είναι παρασιτική νόσος, οφείλεται στην εχινόκοκκο ταινία και είναι συχνή στην Ελλάδα.  Η ταινία παρασιτεί στο λεπτό έντερο του σκύλου ο οποίος μολύνεται όταν τρώει σπλάχνα ζώων που έπασχαν από την νόσο. Ο άνθρωπος μολύνεται από τροφές (φρούτα, λαχανικά) οι οποίες έχουν μολυνθεί από τα κόπρανα του σκύλου. Στις τροφές υπάρχουν τα αυγά της ταινίας, τα οποία στον στόμαχό μας σπάνε και τα έμβρυα βγαίνουν μετην κυκλοφορία στα διάφορα όργανα (κυρίως στο ήπαρ και τους πνεύμονες). Μέσα στα όργανα τα έμβρυα ωριμάζουν και σχηματιζουν τις κύστες που μεγαλώνουν και προκαλούν διαταραχές. Συμπτώματα υπάρχουν μόνο όταν η εχινόκοκκος κύστη μεγαλώνει πολύ οπότε πιέζει τον πνεύμονα (απόφραξη βρόγχου και δύσπνοια), ή όταν σπάσει οπότε βγαίνει υγρό από τους βρόγχους (βήχας και υδαρής από-χρεμψη). Όταν η κύστη σπάσει μπορεί να μολυνθεί από μικρόβια οπότε έχουμε συμπτώματα λοίμωξης ή αποστήματος. Επίσης μπορεί καινούρια έμβρυα που υπάρχουν (μεμβράνες) να επεκταθούν διαμέσου των άλλων βρόγχων και να δημιουργήσουν καινούριες κύστεις σε άλλα σημεία των πνευμό-νων. Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική.
  1. Καρκίνος του πνεύμονα
Είναι κακοήθης όγκος του πνεύμονα και αναπτυσσεται σχεδόν πάντα από τον βλεννογόνο των βρόγχων (βρογχώδης καρκίνος του πνεύμονα).  Αρχίζει ύπουλα χωρίς συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά και τεθεί η διάγνωση είναι συνή-θως πολύ αργά, γιατί ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μεταστάσεις (επεκτείνε-ται στις γύρω περιοχές και αναπτύσσεται σε άλλα όργανα από μεταφορά καρκινικών κυττάρων με την κυκλοφορία).  Τα πρώτα συμπτώματα είναι: βήχας, μικρές αιμοπτύσεις, αδυνα-μία, απώλεια βάρους κλπ, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις όταν αποφράξει ο βρόγχος από την “μεγέθυνση” του καρκίνου έχουμε δύσπνοια, “συρίττουσα” αναπνοή, πυρετό (όταν επιμολυνθεί η περιοχή) κλπ. Η διάγνωση γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο και βρογχοσκόπηση (επι-σκόπηση του βρόγχου με ειδικό εργαλείο). Η θεραπεία συνίσταται: -    Αν δεν έχει κάνει μεταστάσεις τον αφαιρούμε χειρουργικά. -    Αν έχει κάνει μεταστάσεις κάνουμε ακτινοβολίες και χορηγούμε αντικαρκινικά (κυτταροστατικά) φάρμακα. Η θεραπεία είναι πα-ρηγορητική.   Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ