EPDermaCare Voucher

Επίδραση πλαστικών επεμβάσεων στην ψυχολογία

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Επίδραση πλαστικών επεμβάσεων στην ψυχολογία Οι επεµβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής µπορούν να     επιδράσουν     στην     ψυχολογία     του     ατόµου     που υποβάλλεται σε αυτές με τους ακόλουθους τρόπους.
  • Βελτίωση της Αυτοπεποίθησης και Αυτοεκτίµησης
Ο    καθένας    έχει    σχηµατίσει    µια        εικόνα        για    το    πώς        τον αντιµετωπίζουν        οι    συνάνθρωποί     του    στις        καθηµερινές συναναστροφές του, και καθώς ποια εντύπωση δίνει σε αυτούς. Άτοµα που είναι ευχαριστηµένα από τον εαυτό τους είναι πολύ πιθανό να έχουν ισχυρή αυτοπεποίθησηνα είναι αποτελεσµατικά στην εργασία τους και να τα διακρίνει άνεση στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Όσοι  δεν  είναι  ευχαριστηµένοι  τείνουν  να  είναι ασταθείς    ψυχολογικά   και    λιγότερο     αποτελεσµατικοί   στις ενασχολήσεις  τους. Η πλαστική χειρουργική, ανεξάρτητα εάν είναι αισθητική ή επανορθωτική, ενθαρρύνει και προωθεί µια ισχυρή εικόνα του ατόµου για τον εαυτό του. Ακόµα και µια µικρή αλλαγή στην εξωτερική    εµφάνιση    του    ατόµου    µπορεί    να    προκαλέσει    µια δραµατική    αλλαγή    στην    ψυχολογία    του,    αυξάνοντας    την αυτοπεποίθησή  του.  Επειδή  οι  αλλαγές  που  επιτελούνται  στο σώµα  µε  τις  επεµβάσεις  πλαστικής  χειρουργικής  είναι  συχνά µόνιµες, είναι σηµαντικό να γνωρίζουν εκ των προτέρων το πώς τα αποτελέσµατα του χειρουργείου και οι νέα εξωτερική εµφάνιση θα επηρεάσουν την εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του πριν ακόµα υποβληθεί στην επέµβαση.
  • Κατάλληλοι υποψήφιοι    για     επεµβάσεις     Πλαστικής Χειρουργικής
Εάν επιθυµεί κανείς να υποβληθεί σε επέµβαση πλαστικής χειρουργικής, πρέπει να είναι ειλικρινείς µε τον εαυτό του σχετικά µε το λόγο, για τον οποίο θέλει να υποβληθεί στην επέµβαση αυτή,  καθώς    και    µε    τη    συγκεκριµένη    αλλαγή    στην    εξωτερική    του εµφάνιση που επιθυµεί να επιτύχει. Υπάρχουν    2    κατηγορίες    ασθενών        οι        οποίοι     είναι        καλοί υποψήφιοι    για        επεµβάσεις        πλαστικής     χειρουργικής.     Η    πρώτη περιλαµβάνει ασθενείς µε ισχυρή αυτοπεποίθηση, που απλώς ενοχλούνται από την εξωτερική εµφάνιση κάποιου συγκεκριµένου σηµείου του σώµατός τους και την όποια εµφάνιση επιθυµούν να βελτιώσουν ή να αλλάξουν. Μετά το χειρουργείο οι ασθενείς αυτοί είναι ικανοποιηµένοι από τα αποτελέσµατα και διατηρούν µια ισχυρή        εικόνα         για    τον    εαυτό     τους.        Η        δεύτερη     κατηγορία περιλαµβάνει     ασθενείς που        παρουσιάζουν         µια            σωµατική ανωµαλία, η οποία έχει επηρεάσει την αυτοεκτίµησή τους µε την πάροδο του χρόνου. Η προσαρµογή των ασθενών αυτών στη νέα τους        εµφάνιση          είναι    µάλλον         αργή,    καθώς     το    χτίσιµο    της αυτοπεποίθησης  απαιτεί  κάποιο     χρονικό    διάστηµα.    Εντούτοις, καθώς αυτοί προσαρµόζονται, η αυτοεκτίµησή τους µπορεί να ενισχυθεί δραµατικά. Είναι σηµαντικό να γνωρίζετε ότι επεµβάσεις πλαστικής χειρουργικής µπορούν να επιφέρουν αλλαγές τόσο στα φυσικά χαρακτηριστικά, όσο και στην αυτοπεποίθησή του ατόµου. Εάν επιδιώκει κάποιος να χειρουργηθεί µε την ελπίδα να αλλάξει τη συµπεριφορά των άλλων προς εκείνον µπορεί να απογοητευτεί. Είναι πιθανόν ότι φίλοι και αγαπηµένοι του θα ανταποκριθούν θετικά             στην          αλλαγή        της            εξωτερικής        εµφάνισης         και αυτοπεποίθησης. Εντούτοις, πρέπει να καταλάβει και να αποδεχτεί ότι    η        πλαστική     χειρουργική         δεν    πρόκειται        να     προκαλέσει δραµατικές αλλαγές στη ζωή άλλων ανθρώπων εκτός από τη δική του.
  • Μη κατάλληλοι  υποψήφιοι  για  επεµβάσεις  Πλαστικής Χειρουργικής
Σε πολλές περιπτώσεις η επιθυµία ενός ατόµου για αλλαγή σε κάποιο σηµείο της εξωτερικής του εµφάνισης αποτελεί τµήµα κάποιου  ψυχολογικού  προβλήµατός  του.  Στην περίπτωση  αυτή κανενός τύπου χειρουργείο δεν µπορεί να ικανοποιήσει το άτοµο αυτό. Τα άτοµα αυτά απαιτείται να υποβληθούν σε ιδιαίτερη ψυχολογική υποστήριξη και µονάχα εφόσον έχουν σταθεροποιηθεί ψυχολογικά να θεωρηθούν ως υποψήφιοι επέµβασης αλλαγής των φυσικών τους χαρακτηριστικών.    Κατηγορίες ατόµων στις οποίες  απαιτείται ιδιαίτερη ψυχολογική υποστήριξη πριν υποβληθούν σε επέµβαση πλαστικής χειρουργικής είναι: Άτοµα που διέρχονται κάποια  περίοδο προσωπικής κρίσης,  όπως το διαζύγιο, το θάνατο κάποιου αγαπηµένου προσώπου    ή        την    απώλεια    της      επαγγελµατικής    τους ενασχόλησης.        Τα    άτοµα    αυτά    µπορεί    να        επιδιώκουν    να ξεπεράσουν την κρίση αυτή νοµίζοντας ότι θα πάρουν την απαιτούµενη δύναµη βελτιώνοντας κάποια χαρακτηριστικά της εξωτερικής τους εµφάνισης. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να τονιστεί    στον     ασθενή        ότι      πρώτα    πρέπει    να    επιλύσει     το ψυχολογικό πρόβληµα που του προκαλεί η συγκεκριµένη φάση της ζωής του και κατόπιν να επιδιώξει κάποια αλλαγή της εξωτερικής του εµφάνισης. Άτοµα  µε µη ρεαλιστικές προσδοκίες, όπως αυτά που επιθυµούν να έχουν κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό όµοιο µε αυτό    ενός    διάσηµου    προσώπου,        µε    την    ελπίδα    ότι    θα αποκτήσουν τον τρόπο ζωής αυτού στον οποίο θέλουν να οµοιάσουν.  Άτοµα  που  θέλουν  να  αναπτύσσουν  την  αρχική τους    "τελειότητα"    κατόπιν    ενός    σοβαρού     ατυχήµατος        ή ασθένειας, ή άτοµα που επιθυµούν να ανακτήσουν την νεότητα που είχαν πριν 10ετίες. Ανικανοποίητα     άτοµα         που    τέτοια    είναι        αυτά    που συµβουλεύονται    πολλούς    και    διαφορετικούς    χειρουργούς επιθυµώντας να πάρουν απαντήσεις που αυτοί θέλουν να ακούσουν. Άτοµα που έχουν µια εµµονή µε επουσιώδη ελαττώµατα της εξωτερικής τους  εµφάνισης και µπορεί να πιστεύουν ότι αφού τα ελαττώµατα αυτά διορθωθούν, η ζωή τους θα είναι τέλεια. Γεννηµένοι τελειοµανείς µπορεί να είναι ικανοποιητικοί υποψήφιοι για χειρουργείο, εφόσον αυτοί είναι αρκετά ρεαλιστές ώστε να καταλάβουν ότι τα χειρουργικά αποτελέσµατα µπορεί να µην ταιριάζουν ακριβώς στις προσδοκίες τους. Ασθενείς         οι         οποίοι     πάσχουν    από     κάποια     ψυχική διαταραχή.     Οι  ασθενείς  αυτοί  µπορούν  να    χειρουργηθούν εφόσον διευκρινιστεί ότι η επιδίωξη του ασθενή να χειρουργηθεί δεν    έχει    σχέση    µε    την  υφιστάµενη     ψύχωση.    Σ’    αυτές    τις  περιπτώσεις    πρέπει    να    υπάρχει    στενή    συνεργασία    του πλαστικού χειρουργού µε τον ψυχίατρο.
  • Πλαστικός χειρουργός και η επαφή µαζί του
Κατά    τη    διάρκεια    της    πρώτης    επαφής    µε        τον    πλαστικό χειρουργό    ο τελευταίος θα αναζητήσει ειλικρινείς απαντήσεις για το πώς  αισθάνεται ο ασθενής του για την εξωτερική του εµφάνιση, για το πώς πιστεύει ότι το κοινωνικό σύνολο τον αντιµετωπίζει και το    πώς         θα    επιθυµούσε    να    φαίνεται    και    να    αισθάνεται. Η ύπαρξη ειλικρίνειας τόσο µε τον εαυτό του όσο και µε τον χειρουργό είναι καθοριστική. Είναι σηµαντικό να παραβλέπει τις όποιες αναστολές που µπορεί να έχει και να µιλήσει µε ειλικρίνεια για τις αλλαγές που επιδιώκει να έχει µετά το χειρουργείο. Στο τέλος της συνοµιλίας  πρέπει να έχει σιγουριά ότι τόσο αυτός όσο και  ο  χειρουργός  κατάλαβε ο  ένας τον άλλο  τέλεια. Εφόσον η κατανόηση αυτή δεν επιτευχθεί µπορεί να µην ικανοποιηθεί από το τελικό αποτέλεσµα.
  • Επεµβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής για Παιδιά
Οι γονείς µπορεί να αντιµετωπίσουν ιδιαίτερη σύγχυση όταν παίρνουν την απόφαση για την χειρουργική διόρθωση εξωτερικών χαρακτηριστικών των παιδιών τους ή όταν τα παιδιά τους έχουν την  επιθυµία  να  αλλάξουν  ή  να  διορθώσουν κάποιο  εξωτερικό χαρακτηριστικό τους. Για επανορθωτικές επεµβάσεις όπως το λαγώχειλο και το λυκόστοµα ή τις επεµβάσεις κρανιοπροσωπικής χώρας  τα  οφέλη  της  πρώιµης  θεραπευτικής  αντιµετώπισης  θα είναι    συνήθως    σαφή.    Οι    γονείς        συνήθως        συµβουλεύονται χειρουργούς, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς που παρέχουν ικανοποιητικές  διαβεβαιώσεις  ότι  η  επιτέλεση  του  χειρουργείου είναι    η    καλύτερη    επιλογή        για    το    παιδί    τους.    Εντούτοις, σε περιπτώσεις όπως η ωτοπλαστική οι επιλογές µπορεί να µην είναι τόσο σαφείς. Εάν το παιδί δεν δείχνει να δίνει ιδιαίτερη σηµασία στο γεγονός ότι δείχνει "διαφορετικό", οι γονείς µπορεί να µην    επισπεύσουν    χρονικά    την    επιτέλεση    του    απαιτούµενου χειρουργείου. Εντούτοις,        εάν    το    παιδί     αισθάνεται    µειονεκτικά    για    την εξωτερική του εµφάνιση, οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν για την χειρουργική        αντιµετώπιση    του    προβλήµατος,    ώστε     να διασφαλίσουν  την  ψυχολογική  υγεία  και  την αυτοεκτίµηση  του παιδιού.    Ορισµένες        επεµβάσεις     αισθητικής     πλαστικής  χειρουργικής µπορούν να προσφέρουν σηµαντικά ψυχολογικά οφέλη σε εφήβους µε την προϋπόθεση ότι αυτοί εµφανίζουν ικανοποιητικό βαθµό προσαρµογής στο κοινωνικό σύνολο και είναι ψυχολογικά    σταθεροί.    Επεµβάσεις    αισθητικής    πλαστικής χειρουργικής δεν πρέπει ποτέ να επιβάλλονται σε έναν έφηβο, ούτε πρέπει η εµµονή ενός εφήβου να επηρεάζει την κρίση ενός πλαστικού χειρουργού.
  • Επιλογή του χρόνου επιτέλεσης του χειρουργείου
Οι επεµβάσεις πλαστικής χειρουργικής µπορεί να προκαλέσουν επιπλέον σηµαντική και ψυχολογική φόρτιση από αυτήν που υφιστάµεθα σε καθηµερινή φάση. Είναι σηµαντικό το χειρουργείο να αποφασιστεί να γίνει σε χρονική περίοδο, κατά την οποία το άτοµο    δεν    υφίσταται    σηµαντική    σωµατική,    ψυχολογική,    ή συναισθηµατική     επιβάρυνση.  Ο πλαστικός χειρουργός , για να είναι σίγουρος ότι ο ασθενής του είναι ψυχολογικά προετοιµασµένος/η, µπορεί να ρωτήσει για τις προσωπικές του σχέσεις την συγκεκριµένη χρονική περίοδο που θέλει να υποβληθεί σε επέµβαση, την οικογενειακή του ζωή, τα εργασιακά του προβλήµατα που πιθανόν να έχει και πιθανόν άλλες    πληροφορίες    ιδιωτικού    περιεχοµένου. Για    άλλη        µια    φορά    η    ειλικρίνεια    αποτελεί    καθοριστικό παράγοντα.    Γενικά,        η χειρουργική    επέµβαση    δεν        πρέπει    να σχεδιάζεται    κατά    τη        διάρκεια    χρονικής    περιόδου    υψηλής ενεργητικότητας        ή        συναισθηµατικής    αστάθειας. Άτοµα    που    υποβάλλονται    σε    χειρουργικές    επεµβάσεις        σε χρονικές     περιόδους,     κατά            τις        οποίες        βρίσκονται    υπό συναισθηµατική ή άλλου τύπου πίεση, µπορεί να αντιµετωπίσουν εκτεταµένη        χρονικά    και    περισσότερο    δύσκολη    περίοδο ανάρρωσης.  
  • Προσαρµογή στην αλλαγή της εξωτερικής εµφάνισης
  Η    ψυχολογική    προσαρµογή    του    ατόµου    στην    αλλαγή    της εξωτερικής εµφάνισής του µετά από κάποιο χειρουργείο πλαστικής χειρουργικής απαιτεί κάποια χρονική περίοδο, ιδιαίτερα εάν το χειρουργείο έχει προκαλέσει µια σηµαντική αλλαγή της εµφάνισης του  σώµατος. Εάν σχεδιάζει κάποιος να υποβληθεί σε κάποια επέµβαση αισθητικής    πλαστικής    χειρουργικής,    η    οποία    πρόκειται    να επαναφέρει κάποια νεανικά του χαρακτηριστικά και να σβήσει τα  σηµάδια του χρόνου, όπως, π.χ. βλεφαροπλαστική ή χηµικό peel τότε        πιθανότατα     θα    προσαρµοστεί     στην    νέα    του    εµφάνιση γρήγορα, καθώς η εικόνα του στον καθρέφτη θα είναι οικεία προς τον    εαυτό    του,    αλλά        περισσότερο    ανανεωµένη    και        νεανική. Εντούτοις, εάν σχεδιάζει να υποβληθεί σε κάποιου τύπου επέµβαση  στο  στήθος,  στη  µύτη,  ή  άλλου  τύπου  επέµβαση  η οποία προκαλεί σηµαντική αλλαγή στην εξωτερική εµφάνισή του η µετεγχειρητική    περίοδος    προσαρµογής    µπορεί    να    διαρκέσει αρκετά περισσότερο.
  • Ανάγκη υποστήριξης µετά τη µετεγχειρητική περίοδο
Ακόµα        και    τα    πιο    ανεξάρτητα    άτοµα    έχουν    την    ανάγκη ψυχολογικής βοήθειας κατά την πρώιµη µετεγχειρητική περίοδο καθώς θα υπάρχουν µέρες που θα αισθάνονται καταθλιπτικά και οι περιοχές οι οποίες υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέµβαση µπορεί να είναι πρησµένες, µελανιασµένες και ίσως επώδυνες. Πρέπει  να επιλέξει άτοµα για να τον βοηθήσει, τα οποία µπορούν να του προσφέρουν υποστήριξη, και όχι άτοµα τα οποία σκοπό έχουν να κρίνουν        την απόφασή του να υποβληθεί στην επέµβαση και τα οποία    µπορεί        να      τον        καταβάλουν    ψυχολογικά.        Πρέπει    να αποφεύγετε την συναναστροφή µε άτοµα που µπορεί να του πουν: "Μου άρεσες περισσότερο όπως ήσουν πριν" ή "∆εν χρειαζόσουν στην πραγµατικότητα αυτό το χειρουργείο" και να προσπαθήσει να επικεντρώσει τη σκέψη του στους λόγους που τον ώθησαν για να υποβληθεί στη συγκεκριµένη χειρουργική επέµβαση.
  • Αντιµετωπίζοντας την κριτική των άλλων
Τα    αποτελέσµατα    του    χειρουργείου     είναι     πιθανόν         να προκαλέσουν κριτικά     σχόλια     από    φίλους    και    από        µέλη        της οικογένειας, τα    οποία συνήθως    δεν    είναι        όλα        θετικά.    Εάν υποβληθεί σε µια αµιγώς αισθητική επέµβαση µπορεί να τον αποκαλέσουν νάρκισσο, άτοµο χωρίς αυτοπεποίθηση ή ακόµα και ανόητο. Τέτοιου τύπου κριτικές µπορεί να ακούσει ακόµα και από στενούς του φίλους που αισθάνονται ότι απειλούνται από την βελτιωµένη   εξωτερική   του    εµφάνιση. Μερικοί    ασθενής    βρίσκουν    ιδιαίτερα    υποβοηθητικό    να αντιµετωπίσουν τη συγκεκριµένη κριτική µε κάποια πρόταση του τύπου: "Αυτό ήταν κάτι που ήθελα να κάνω για τον εαυτό µου και είµαι πολύ ευχαριστηµένος µε τα αποτελέσµατα".   Μαρία Νομικού Ψυχολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ