EPDermaCare Voucher
Επέμβαση ρινοπλαστικής Η ρινοπλαστική δεν είναι μια τυπικά εκτελούμενη επέμβαση πανομοιότυπη για όλες τις περιπτώσεις. Εν τούτοις, παρακάτω περιγράφεται η συνήθης επέμβαση που γίνεται για τη μείωση του μεγέθους και την αλλαγή του σχήματος, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι σε γενικές γραμμές αισθητικά αποδεκτό στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Συνήθως η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, χωρίς να αποκλείεται και η τοπική. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως είναι σπουδαίο να υπάρχει σχετικά στεγνό χειρουργικό πεδίο. Οι κατάλληλες τομές γίνονται στο βλεννογόνο του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και διαμέσου των χόνδρων του πτερυγίου ή στο όριο μεταξύ άνω και κάτω πλαγίων χόνδρων. Η στυλίδα απελευθερώνεται πλήρως από το κάτω όριο του διαφράγματος. Το δέρμα αποκολλάται από το ρινικό σκελετό. Στη συνέχεια αφαιρείται ο ύβος με οστεοτόμο ή ράσπα. Το ακρορρίνιο διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες, συνήθως με αφαίρεση τεμαχίου χόνδρου ή σπανιότερα με προσθήκη χόνδρινου μοσχεύματος. Μετά γίνεται πλάγια οστεοτομή για να στενέψει η ράχη της μύτης και αφαιρείται από το κάτω άκρο του διαφράγματος μικρό τεμάχιο χόνδρου για να ελαττωθεί το μήκος της μύτης. Αναλυτικά κατά την κλασική μέθοδο τα βήματα της επέμβασης είναι τα ακόλουθα:
  1. Αποκολλάται το δέρμα από τον σκελετό της μύτης και αποχωρίζονται από το διάφραγμα οι άνω πλάγιοι ρινικοί χόνδροι
  2. Αφαιρείται από το κάτω χείλος του διαφράγματος μία λουρίδα χόνδρου αφού αποκολληθεί ο βλεννογόνος, που το σχήμα της είναι ανάλογο με το τι επιδιώκεται ακριβώς, σχετικά με τη βράχυνση και το σχήμα του ακρορρινίου.
  3. Αφαιρείται μέρος από το άνω χείλος των κάτω πλαγίων ρινικών χόνδρων, με επιδίωξη την ανάλογη σχηματοποίηση του ακρορρινίου.
  4. Αφαιρείται μέρος του πρόσθιου χείλους του διαφράγματος μαζί με την κυρτότητα στην ένωση των ρινικών οστών για την κατασκευή ομαλής γραμμής, κοίλης ευθείας, στη ράχη της μύτης.
  5. Αποχωρίζονται τα ρινικά οστά με πριόνι ή σμίλη από την άνω γνάθο και γίνεται κάταγμα αυτών από το ριζορρίνιο.
  6. Σχηματοποιείται η μύτη και ελέγχεται ως σύνολο. Μικρές ανωμαλίες ή περισσεύματα ιστικά αφαιρούνται και τέλος τοποθετείται μια ραφή, που ενώνει τον βλεννογόνο στο κάτω χείλος του διαφράγματος, με την στυλίδα που διαχωρίζει τα ρουθούνια.
  7. Τοποθετούνται ράμματα και η ρινική οδός πωματίζεται με «ταμπόν» για τον έλεγχο της τυχόν αιμορραγίας.
  8. Εξωτερικά προσαρμόζεται νάρθηκας από γύψο ή πλαστικό για τον περιορισμό του οιδήματος και την συγκράτηση των οστών στην νέα τους θέση.
Συνοπτικά
  1. Η επέμβαση περιλαμβάνει εκτομή του ουριαίου τμήματος των πτερυγιαίων χόνδρων για μείωση του όγκου της κορυφής της μύτης, απομάκρυνση του οστεοχόνδρινου ύβου για τον ευθειασμό της ράχης της μύτης και πλάγιες οστεοτομές για σύγκλειση της πυραμίδας της μύτης.
  2. Κατά την κλασική ρινοπλαστική οι τομές γίνονται μέσα στα ρουθούνια. Τα οστά της μύτης, οι χόνδροι και οι μαλακοί ιστοί επαναδιαμορφώνονται μέσω αυτών των τομών για να βελτιωθεί η εξωτερική εμφάνιση.
  3. Κατά την ανοικτή ρινοπλαστική, γίνεται μία εξωτερική τομή στο δέρμα της μύτης στην περιοχή μεταξύ του άνω χείλους του στόματος και της κορυφής της μύτης, η οποία είναι ελάχιστα ορατή μετά τη συρραφή της. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συχνά σε δύσκολες, υπερμεγέθεις μύτες ή επανεπεμβάσεις στην περιοχή της μύτης.
  4. Σε περίπτωση που μονάχα το ακρορίνιο είναι μη αισθητικά αποδεκτό, αυτό μπορεί να διορθωθεί είτε με τη μέθοδο της κλασικής είτε με τη μέθοδο της ανοικτής ρινοπλαστικής. Μεγάλα ρουθούνια μπορούν να σμικρυνθούν σε αισθητικά αποδεκτά όρια με τη χρήση πολύ μικρών τομών στα πλάγια των ρουθουνιών.
Μετεγχειρητικά Η μετεγχειρητική πορεία χαρακτηρίζεται από οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή των βλεφάρων αλλά και των πέριξ στοιχείων. Χορηγούνται αντιβίωση, παυσίπονα και αντι-οιδηματικά φάρμακα. Η πρώτη αλλαγή γίνεται το τρίτο 24ωρο. Αφαιρούνται τα ταμπόν από τα ρουθούνια και αλλάζεται ο νάρθηκας. Υπάρχει ακόμη αρκετό οίδημα και εκχυμώσεις. Ο ασθενής βγαίνει από την κλινική και επιστρέφει για να αφαιρεθούν τα ταμπόν και ο γύψος. Αυτό γίνεται μέχρι το τέλος της πρώτης μετεγχειρητικής εβδομάδας (7-10 μέρες), τα εξωτερικά ράμματα (εάν υπάρχουν) αφαιρούνται σε 5-7 μέρες, το οίδημα έχει υποχωρήσει σημαντικά και οι αλλαγές στη μύτη καθίσταται δυνατόν να εκτιμηθούν. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από περίπου 3 μέρες. Μικρού βαθμού οίδημα παραμένει για πολλούς μήνες μετά την επέμβαση που υποχωρεί σταδιακά. Η εμφάνιση δεν επηρεάζεται από το γεγονός αυτό. Το 60% περίπου του αισθητικού αποτελέσματος είναι εμφανές μετά από 3 μήνες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε σε 12-14 μήνες.   Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας Καθηγήτρια Αισθητικής – Πιστοποίησης Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ