EPDermaCare Voucher

Ενδεικνυόμενα καλλυντικά και μέθοδοι απευαισθητοποίησης

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Ενδεικνυόμενα καλλυντικά και μέθοδοι απευαισθητοποίησης Κατά την περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος οι καλλυντικοτεχνικές μορφές που ενδείκνυται είναι οι κρέμες, οι οροί, οι αμπούλες και οι μάσκες. Κρέμες Για περιποιήσεις ενυδάτωσης χρησιμοποιούνται κυρίως
  • Οι κρέμες νυκτός και μάλαξης
  • Οι εξαφανιζόμενες ή κρέμες ημέρας
  • Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και οι κρέμες καθαρισμού για να αποφευχθεί η περαιτέρω αφυδάτωση που προκαλούν τα σαπούνια
  Οροί και αμπούλες Πρόκειται για προϊόντα με πολύ υψηλή συγκέντρωση δραστικών συστατικών. Οι οροί και οι αμπούλες που εφαρμόζονται για περιποίηση ενυδάτωσης είναι πυκνά διαλύματα υγροσκοπικών ουσιών. Μάσκες Οι ενδεικνυόμενοι τύποι μασκών για ευαίσθητο αφυδατωμένο δέρμα είναι:
  • Οι υδροκολλοειδείς ή πλαστικές ή peel off
  • Και οι γαλακτωματοποιημένες.
Οι υδροκολλοειδείς μάσκες ενυδατώνουν:
  • Άμεσα λόγω των προαναφερόμενων ενυδατικών συστατικών,
  • Αλλά και έμμεσα λόγω του απόλυτα συνεχούς στρώματος που σχηματίζουν.
Με τον τρόπο αυτό εγκλωβίζουν την υγρασία στην κεράτινη στιβάδα, από την άλλη εκμεταλλευόμαστε το συνεχές αυτό στρώμα για να αυξήσουμε την απορρόφηση άλλων ουσιών που μπορεί να έχουμε εφαρμόσει κάτω από τη μάσκα αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Οι γαλακτωματοποιημένες μάσκες είναι γαλακτώματα του τύπου Ο/W. Η δράση τους οφείλεται στο λεπτό στρώμα από μαλακτικές ουσίες το οποίο σχηματίζεται κατά την εφαρμογή τους στο δέρμα, εγκλωβίζοντας έτσι την υγρασία στο εσωτερικό του. Αντενδείκνυται η εφαρμογή μασκών εκμαγείων, κεριών κ.α. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται επίσης κατά την αφαίρεση των μασκών και αν είναι δυνατόν να αποφεύγεται η χρήση νερού και να χρησιμοποιείται εναλλακτικά τονωτική λοσιόν χωρίς φυσικά οινόπνευμα. Η εφαρμογή απολεπιστικών προϊόντων συνεισφέρει με έμμεσο τρόπο, απομακρύνοντας δηλαδή τα νεκρά κερατινοποιημένα κύτταρα, απορροφώνται πιο εύκολα τα ενυδατικά συστατικά που προαναφέραμε και παράλληλα αντιμετωπίζεται η τραχύτητα του δέρματος. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την εφαρμογή τους. Ενδεικνυόμενοι τύποι απολεπιστικών προϊόντων είναι τα γομώδη και τα ενζυμικά peelings, ενώ αντενδείκνυται τα peeling τριβής και τα χημικά peelings (ΑΗΑ κ.α.). Γομώδη ή gommage Τα peeling αυτά περιέχουν ουσίες που δεσμεύουν τα νεκρά κερατινοκύτταρα καθώς στεγνώνουν στο δέρμα και τα εγκλωβίζουν. Στη συνέχεια αφαιρείται το προϊόν με απαλές κυκλικές κινήσεις και μαζί του απομακρύνονται και τα νεκρά κερατινοκύτταρα. Ενζυμικά peeling Η δράση τους έγκειται στο να διαλύουν επιλεκτικά με ένζυμα τους δεσμούς με τους οποίους συγκρατούνται τα κερατινοκύτταρα μεταξύ τους. Μέθοδοι αποκατάστασης Για να εκδηλώσουν τα παραπάνω κοσμετολογικά προϊόντα τη μέγιστη αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει να υποβοηθηθούν με κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους. Αναντίρρητα, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποκατάστασης και τεχνικές που αυξάνουν τη διαδερμική απορρόφηση ώστε να αυξηθεί η δράση των προϊόντων που εφαρμόζονται. Δυστυχώς όμως η ιδιαιτερότητα του ευαίσθητου δέρματος δε μας επιτρέπει την εφαρμογή όλων αυτών των μεθόδων. Δε σημαίνει όμως ότι οι ενδεικνυόμενες μέθοδοι παρότι λιγοστές δεν αρκούν για να μας δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μάλαξη Τί πιο απαλό, ασφαλές ακόμα και για τις απαιτήσεις ενός ευαίσθητου δέρματος από μια ακολουθία κινήσεων στο δέρμα, μια πραγματική ιεροτελεστία, που εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητές της ως προς την αποκατάσταση του ευαίσθητου αφυδατωμένου δέρματος προσφέρει ταυτόχρονα χαλάρωση και ηρεμία νου και σώματος; Την πρώτη θέση λοιπόν για την περιποίηση του αφυδατωμένου ευαίσθητου δέρματος κατέχει διακαιωματικά η μάλαξη. Επίσης μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες στο δέρμα παρουσιάζουν η ρίζα του φυτού Σύμφυτον, η αλόη και τα φύλλα ελιάς. Ατμός Τα παραπάνω αιθέρια έλαια μπορούν να εφαρμοστούν και κατά τη διάρκεια εφαρμογής ατμού. Η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει:
  • Είτε άμεσα με προσθήκη τους στο βαπέρ και την εξαγωγή τους μέσω της δέσμης του ατμού.
  • Είτε έμμεσα με επάλειψή τους στο δέρμα μέσω μιας κρέμας κατά τη διάρκεια εξαγωγής του ατμού.
Ο ατμός βοηθά:
  • Στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο κυρίως δέρμα
  • Και κατά συνέπεια στην αύξηση της εντυδάτωσης της κερατίνης στιβάδας
  • Και στην απορρόφηση των δραστικών συστατικών.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως η εφαρμογή του ατμού θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να αποφεύγεται όταν το δέρμα παρουσιάζει έντονες ευρυαγγείες. Επίσης, επιεδή οι περισσότερες συσκευές παραγωγής ατμού παράγουν και όζον, πρέπει να τονιστεί ότι η εφαρμογή όζοντος συστέλλει τους πόρους του δέρματος επιτείνοντας την αφυδάτωσή του. Έτσι σε μια περιποίηση απευαισθητοποίησης το στάδιο του ατμού προηγείται της εφαρμογής μάλαξης και της τοποθέτησης μάσκας. Ανακεφαλαιώνοντας τις μεθόδους αποκατάστασης στεκόμαστε στις αντενδείξεις εφαρμογής ορισμένων μεθόδων όπως:
  • Τα σκληρά σαπούνια.
  • Τα οξέα φρούτων
  • Το χημικό πήλινγκ και φυτικό πήλινγκ αλλά και η εφαρμογή βαθύτερων απολεπιστικών μεθόδων αποκατάστασης όπως η μικροαπόξεση.
  • Η υπερβολική επαφή του δέρματος με το νερό.
  • Ο ιονισμός κ.α.
Στις θεραπευτικές μεθόδους αποκατάστασης συγκαταλέγονται τα laser και οι υπέρηχοι. Laser Η ανάπλαση του δέρματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα laser χαμηλής ισχύος. Είναι αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στην αισθητική. Η βάση της θεραπείας αυτής είναι η βιοδιαμόρφωση. Δηλαδή η ικανότητα των laser να προσφέρουν ενέργεια σε κυτταρικό επίπεδο και να ερεθίζουν τις βιοχημικές αντιδράσεις των κυττάρων και τον μεταβολισμό τους γενικότερα, ενώ τα αποτελέσματά τους είναι αντιστρεπτά. Δηλαδή με άλλα λόγια με την ακτινοβολία των laser χαμηλής ισχύος προσφέρουμε ενέργεια εξωγενώς και επιταχύνουμε έτσι κάποιες μεταβολικές διαδικασίες του κυττάρου. Τα laser χαμηλής ισχύος ενισχύουν την ανάπλαση και επούλωση του δέρματος προκαλώντας:
  • Διευκόλυνση της σύνθεσης κολλαγόνου.
  • Αύξηση της αγγειοβρίθειας των ιστών που βρίσκονται στο στάδιο της επούλωσης.
  • Αύξηση της μεσοκυττάριας ουσίας.
  • Αύξηση της έκκρισης μονοκινών επιταχύνοντας την επούλωση (δυοδικά laser και σε συγκεκριμένα μήκη κύματος).
Τα αποτελέσματα της βιοδιαμόρφωσης δεν είναι άμεσα ορατά αλλά παρατηρούνται σε μεταγενέστερο στάδιο. Η συμβολή των laser χαμηλής ισχύος στην διευκόλυνση της διαδικασίας της επούλωσης και της ανάπλασης του δέρματος επαληθεύονται και από το νόμο του Aruold-Schoultz σύμφωνα με τον οποίο: ερεθίσματα χαμηλής έντασης επιταχύνουν τις φυσιολογικές λειτουργίες των ιστών.   Έτσι παρατηρείται:
  • Επιτάχυνση της αναγέννησης και της διαδικασίας της μίτωσης των κυττάρων.
  • Ενεργοποίηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας σύνθεσης των νουκλεϊκών οξέων.
Υπέρηχοι Οι υπέρηχοι είναι κύματα που εκπέμπονται σε πολύ μεγαλύτερες συχνότητες από αυτές που μπορεί να αντιληφθεί το αυτί μας. Τα αποτελέσματά τους στους ιστούς διακρίνονται σε θερμικά και σε μη θερμικά. Κατά την περιποίηση ευαίσθητου δέρματος εκμεταλλευόμαστε τα μη θερμικά αποτελέσμτα εφαρμογής υπερήχων, στα οποία μεταξύ των άλλων παρατηρείται:
  • Διαχωρισμός των ινών κολλαγόνου.
  • Μικρομάλαξη μέσω των δονήσεων.
  • Επίδραση στην πρωτεϊνοσύνθεση
Απόρροια των παραπάνω, έπειτα από μελέτες, η επιτάχυνση της επούλωσης. ΄ Ως ενδεικνυόμενη τεχνική εφαρμογής των υπερήχων για επιτάχυνση της επούλωσης πληγών θεωρείται η τεχνική συνεχούς κίνησης της κεφαλής των υπερήχων. Η κίνηση είναι αργή και συνεχής κυκλικά με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε κίνηση να καλύπτει την προηγούμενη κατά το ήμισυ, πάντα με την παρεμβολή ελαίου ή γέλης και με μέσο χρόνο εφαρμογής 7-10 λεπτά.   Μητσοπούλου Χριστιάνα Αισθητικός ΤΕΙ Αθήνας
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ