EPDermaCare Voucher

Διαφορική διάγνωση,στάδια και είδη κυτταρίτιδας

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Διαφορική διάγνωση,στάδια και είδη κυτταρίτιδας Η διαφορική διάγνωση της κυτταρίτιδας πρέπει να γίνεται από:
  • Την τοπική αύξηση της εναπόθεσης λίπους (είναι η απλή υπερτροφία των λιποκυττάρων της περιοχής) χωρίς διαταραχή της αιµατικής και λεµφικής κυκλοφορίας.
  • Την οξεία κυτταρίτιδα που είναι φλεγµονώδους αιτιολογίας.
  • Την διαβητική λιποδιστροφία
  • Τη νόσο Pothman-Makai και
  • Τη νόσο Pfeiffer-Weber-Christian
Το ιστορικό του ασθενούς καθώς και οι περιοχές που εντοπίζεται η κυτταρίτιδα κάνουν πιο εύκολη τη διάγνωση.

Κλινική σταδιοποίηση της κυτταρίτιδας

Στάδιο 0 Το δέρµα των µηρών και των γλουτών είναι λείο σε όρθια και ύπτια θέση. Κατά το τεστ του τσιµπήµατος παρατηρείται πτύχωση της επιδερµίδας όχι όµως και πρόπτωση αυτής. Αυτό το στάδιο είναι σύνηθες στις λεπτόσωµες γυναίκες και τους φυσιολογικούς άνδρες.   Στάδιο 1 Στο στάδιο αυτό το δέρµα είναι λείο και απόλυτα υγιές σε όρθια και ύπτια θέση. Όταν πιέζουµε το δέρµα παρατηρείται αναδίπλωση της επιδερµίδας, χωρίς την εµφάνιση πόνου. Έχουµε διεύρυνση των αιµοφόρων αγγείων και αύξηση του µεγέθους των λιποκυττάρων. Στο στάδιο αυτό η κυτταρίτιδα θεραπεύεται.   Στάδιο 2 Στο στάδιο αυτό η κυτταρίτιδα είναι εµφανής όταν το άτοµο είναι σε όρθια θέση όχι όµως και στην ύπτια όπου το δέρµα εµφανίζεται λείο. Σε αυτό το στάδιο µπορεί να υπάρχουν σπασµένα φλεβίδια και δυσχρωµίες του δέρµατος εξαιτίας αυτής της ρήξης. Στη φάση αυτή µπορεί να έχουµε κάποια βελτίωση όχι όµως απόλυτη θεραπεία. Παχύσαρκες γυναίκες µετά τα 35-40 χρονιά ανήκουν στο στάδιο αυτό.   Στάδιο 3 Στο στάδιο αυτό η κυτταρίτιδα είναι εµφανής τόσο στην όρθια όσο και στην ύπτια θέση χωρίς να πιέζουµε το δέρµα. Συνυπάρχει συνήθως µε παχυσαρκία και εµφανίζεται ρυτιδωµένο, χαλαρό, µε σκληρά οζίδια, αιµατώµατα και µε κατεστραµµένες ίνες. Η θεραπεία σε αυτό το στάδιο επιφέρει αµυδρά αποτελέσµατα και µοναδική αποτελεσµατική λύση είναι η χειρουργική επέµβαση.   Εντοπισμός της κυτταρίτιδας Ο εντοπισµός της κυτταρίτιδας έχει κλινική σηµασία γιατί καθορίζει το είδος της θεραπείας που πρόκειται να εφαρµοστεί. Η κυτταρίτιδα µπορεί να είναι γενικευµένη οπού της περισσότερες φορές συνοδεύεται από παχυσαρκία ή εντοπισµένη σε συγκεκριµένα σηµεία. Τα µοναδικά σηµεία του σώµατος στα οποία αποκλείεται να εµφανιστεί είναι οι παλάµες, τα πέλµατα, και το κεφάλι. Τα πιο ευαίσθητα σηµεία που προσβάλλονται από κυτταρίτιδα είναι:
  1. Οι µηροί: συνήθως λόγω υπερλόρδωσης της σπονδυλικής στήλης και λόγω της φτωχής ή κατεστραµµένης µικροκυκλοφορίας παρουσιάζουν αυξηµένη αποθήκευση λίπους.
  2. Οι γλουτοί: οπού είναι το αποτέλεσµα της πλατυποδίας.
  3. Τα γόνατα
  4. Τα ισχία
  5. Οι αστράγαλοι
  6. Κοιλιακή χωρά: µπορεί πολύ συχνά να συνδέεται µε παθήσεις των οργάνων που βρίσκονται κάτω από τα κύλικα τοιχώµατα.
  7. Ο αυχένας: είναι δυνατόν να προκαλέσει επιµονές κεφαλαλγίες και αυχεναλγίες που δεν υποχωρούν µε τα κοινά αναλγητικά.
  8. Άνω άκρα: εµφανίζεται στους ώµους και στα µπράτσα συνήθως κατά την εµµηνόπαυση. Προκαλεί δυνατούς πόνους που πολλές φορές συνδέεται µε την αρθρίτιδα.
  9. Ράχη: είναι επέκταση της κυτταρίτιδας του αυχένα. Οι πόνοι και η δυσκαµψία που εµφανίζονται περνούν µορφή οσφυαλγίας.
Η κυτταρίτιδα µπορεί να εµφανιστεί τόσο σε παχύσαρκα άτοµα όσο και σε λεπτά άτοµα και για αυτόν τον λόγω πρέπει να διαχωρίζεται από την παχυσαρκία. Τέλος διακρίνεται σε επιφανειακή, η οποία παρουσιάζεται µε την µορφή της φλούδας του πορτοκαλιού και σε εν τω βαθύ η οποία προσβάλλει τα σπλάχνα, τους τένοντες, τους συνδέσµους και τις αρθρώσεις.  

Είδη κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα διακρίνεται σε 5 τύπους:
  1. ΜΑΛΑΚΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙ∆Α: απλώνεται σε πλατιές ζώνες και µεγάλες επιφάνειες. Είναι κινητή µε χαλαρές πτυχές του δέµατος. Οφείλεται στην απότοµη και µεγάλη απώλεια βάρους χωρίς την υποστήριξη άσκησης, σε κακή εφαρµογή µάλαξης και χρήση διουρητικών. Εµφανίζεται σε γυναίκες µε ανεπαρκή µυϊκό τόνο και διαστολή των επιχωρίων φλεβικών αγγείων και το πρόβληµα υπερτονίζεται κατά την βάδιση. ∆εν είναι ορατή σε όρθια στάση και γίνεται αντιληπτή µε την σύσπαση του δέρµατος. Εκτείνεται µεταξύ των µυών του δέρµατος και το χαρακτηριστικό της είναι ότι οι ιστοί στερούνται δραστηριότητας και οι φλεβικοί κλάδοι διαστέλλονται µε µεγάλη ευκολία.
  2. ΣΚΛΗΡΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙ∆Α: είναι συµπαγής και συµπυκνωµένη, εµφανίζεται σε νέες γυναίκες µε πολύ καλό µυϊκό τόνο και εντοπίζεται κυρίως στους µηρούς, στους γλουτούς, στον αυχένα και στον δελτοειδή.
Το δέµα είναι ξηρό και ανώµαλο εµφανίζοντας σηµάδια ρήξης. Είναι ορατή και σε όρθια θέση.
  1. ΟΙ∆ΗΜΑΤΩ∆ΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙ∆Α: έχει τη µορφή της µαλακής κυτταρίτιδας µε τη διαφορά ότι εµφανίζονται οιδήµατα που είναι συνεπεία της κακής κυκλοφορίας του αίµατος και της λέµφου. Εµφανίζεται κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ οι κιρσοί και το αίσθηµα βαρύτητας στα ποδιά είναι χαρακτηριστικές καθώς και η ύπαρξη έντονου πόνου κατά την πίεση στα σηµεία οπού εµφανίζεται.
  2. ΕΛΑΦΡΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙ∆Α: το δέρµα εµφανίζεται λείο σε όρθια θέση, ενώ η κυτταρίτιδα είναι εµφανής µονό κατά τη σύσπαση του δέµατος ή κατά το τεστ τσιµπήµατος.
  3. ΕΠΩ∆ΥΝΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙ∆Α: χαρακτηρίζεται από εµφάνιση πόνου διαφορετικής έντασης, είτε κατά την ψηλάφηση, είτε κατά το τεστ τσιµπήµατος.
  Επιμέλεια κειμένου: Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικός - Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας Καθηγήτρια Αισθητικής - Εισηγήτρια σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ