EPDermaCare Voucher
Διατροφή και νηστεία Κατά την διάρκεια της νηστείας δεν τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και κρέας, ενώ τρώμε φρούτα, λαχανικά, ρύζι, ψάρια κλπ.   Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι μια σωστή διατροφή μπορεί να μας προφυλάξει από διάφορες μορφές καρκίνου, καλυτερεύει την ψυχική υγεία, δρα αντιγηραντικά και βοηθάει στην ελάττωση της “κακής” χοληστερόλης. Αν δεν δώσουμε όμως την απαραίτητη προσοχή στην σωστή επιλογή των τροφίμων και τους συνδυασμούς τους, μπορεί να έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα μετά την νηστεία είναι η αύξηση του βάρους, λόγω της κατανάλωσης τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας.   Πρέπει να τρώμε περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα θαλασσινά, αφού μας δίνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης η οποία έχει υψηλή βιολογική αξία απαραίτητη για τον οργανισμό λόγω της απόχης από το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Επίσης περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, που προστατεύουν την καρδιά και  δρουν ανιτφλεγμονωδώς και αντιθρομβωτικά. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Β12 και σίδηρο, στοιχεία που δεν μπορούμε να τα πάρουμε από κάπου αλλού εφ’ όσον απέχουμε από τα γαλακτοκομικά και το κρέας.   Να τρώμε 2 φορές την εβδομάδα όσπρια αφού περιέχουν πολλές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου ενώ περιέχουν πολλά μέταλλα και υδατάνθρακες υψηλής βιολογικής αξίας. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι οι πρωτεΐνες τους δεν είναι τόσο υψηλής βιολογικής αξίας και ότι ο σίδηρος που περιέχουν δεν είναι τόσο απορροφήσιμος όσο αυτός των θαλασσινών πράγμα που διορθώνεται να συνδυάσετε δημητριακά με όσπρια όπως π.χ. αν κάνετε ένα φακόρυζο κλπ. Αν θέλετε να μειώσετε την θερμιδική αξία στο γεύμα σας, χρησιμοποιήστε 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα ή αν τα κάντε νερόβραστα για να τα βάλετε σε σαλάτα.   Αντί για γαλακτοκομικά χρησιμοποιήστε γάλα αμυγδάλου που περιέχει λιγότερα λιπαρά, υδατάνθρακες και θερμίδες κατ’ αναλογία με το ημιαποβπυτυρωμένο αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας, ενώ είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου, διαφόρων λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η  Α και η Ε, του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D η οποία βοηθάει να δημιουργηθούν γερά δόντια, οστά κλπ.   Φάτε ακατέργαστα δημητριακά όπως καστανό ρύζι, βρώμη και σίκαλη. Τα δημητριακά αυτά έχουν και τα εξωτερικά μέρη του σιτηρού και έτσι διατηρούν αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες κλπ., χαρακτηρίζονται ως “δημητριακά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη” γιατί έχουν ταχεία πέψη και αργή διάσπαση και έτσι την σταδιακή άνοδο του σακχάρου και τον πιο καλό γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη.   Να τρώτε πάντα λαχανικά και φρούτα. Τα λαχανικά σε σαλάτες και τα φρούτα ως σνακ, δημιουργώντας ένα έντονο αίσθημα κορεσμού ρυθμίζοντας καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ελαττώνοντας την επιθυμία σας για γλυκό.   Φάτε ξηρούς καρπούς. Περιέχουν ολεϊκό οξύ το οποίο βοηθάει στο να μειώσουμε και να ελέγξουμε το αίσθημα πείνας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.   Μειώστε την κατανάλωση ελιών όπου μια ποσότητα 4-5 ελιών έχουν την ίδια θερμιδική αξία με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι.   Το τουρσί γενικώς δεν έχει βιταμίνες εξ’ αιτίας της μακρόχρονης συντήρησής τους. Δίνουν φυτικές ίνες και πολύ αλάτι.   Η ταραμοσαλάτα είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Α και D, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Οι υπερτασικοί και οι νεφροπαθείς θα πρέπει να προσέχουν στην κατανάλωσή του.   Ο χαλβάς που φτιάχνεται κυρίως από ταχίνι, που αν και πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, και διάφορες φυτικές ίνες, περιέχει και αρκετή ζάχαρη που ανεβάζει πολύ την θερμιδική του αξία.   Η λαγάνα που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, και βιταμίνες Β και Ε.   Καλό θα ήταν να προτιμάτε τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική αξία.   Θα πρέπει να αποφύγετε τα νηστίσιμα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία όπως το ταχίνι, ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα, η λαγάνα, το παξιμάδι, τα ντολμαδάκια γιαλαντζή, τα καλαμαράκια τηγανητά, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, οι φακές μαγειρεμένες κανονικά και το παστέλι και προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική αξία, όπως το τουρσί, το τυρί σόγιας, οι ελιές, το χταπόδι σχάρας, οι γαρίδες ψητές ή βραστές, τα μύδια, το καλαμάρι ψητό, τα καλαμαράκια κονσέρβας, τα φασόλια μαυρομάτικα, οι φακές, ο αρακάς και τα φασολάκια.   Χαλιμούρδα Ιωάννα Διαίτολόγος - Διατροφόλος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ