EPDermaCare Voucher
Διατροφή και ακµή Αν και οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή δεν είναι, από μόνη της, αιτία της ακμής, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπισή της.   Πιο συγκεκριμένα, κάποια τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες απαραίτητες για ένα υγιές δέρμα, οδηγούν στην καλύτερη αντιμετώπιση της ακμής. Για τις βιταμίνες ισχύουν τα παρακάτω:   Η βιταμίνη Α ενισχύει τον προστατευτικό ιστό του δέρματος, βοηθώντας στην πρόληψη της ακμής. Επίσης βοηθάει στην μικρότερη παραγωγή σμίγματος και δρα αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των τοξινών. Πλούσιες πηγές της βιταμίνης Α είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, ο μαϊντανός, το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο.   Η βιταμίνη Β1 που συμμετέχει στην διαδικασία της πέψης, του μεταβολισμού και στην γενικότερη ισορροπία του σώματος. Με δεδομένο ότι οι διαταραχές στην πέψη και τον μεταβολισμό βοηθούν στην εκδήλωση της ακμής, η βιταμίνη Β1 βοηθάει τόσο στην πρόληψη όσο και την αποκατάσταση των ανωτέρω λειτουργιών και την αποφυγή εκδήλωσης της ακμής.   Η βιταμίνη Β2 έχει μεγάλη σημασία τόσο για την υγεία, όσο και για την αισθητική εικόνα του δέρματος και των “εξαρτημάτων” του (τρίχες, νύχια). Αν έχουμε ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής συχνά βλέπουμε την εκδήλωση ή την έξαρση (αν υπάρχει ήδη) της ακμής. Τρόφιμα πλούσια στην βιταμίνη αυτή είναι τα ψάρια, το γάλα, τα σιτηρά ολικής άλεσης, το κρέας, το αυγό κλπ.   Η βιταμίνη Β3 έχει μεγάλη σημασία για το υγιές δέρμα, μέσω της βελτίωση της κυκλοφορίας και της συμμετοχής της στον μεταβολισμό των λιπών. Βρίσκεται στα αυγά, τα φιστίκια, το άπαχο κρέας και το συκώτι.   Η βιταμίνη Β5 είναι γνωστή για την μείωση της πίεσης στον τριχοσμιγματογόνο πόρο, αποτρέποντας την ρήξη του και την δημιουργία ακμής.   Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτική για την λειτουργία του ανοσοποιητικού και την δημιουργία αντισωμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετή βιταμίνη Β6 παρατηρούμε μια διαταραχή των ανοσοποιητικών μηχανισμών του δέρματος και πιο έντονη εκδήλωση της ακμής. Την βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα καρύδια.   Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην αποκατάσταση του δέρματος που έχει ακμή με την ενεργοποίηση των μηχανισμών ανάπλασης και σταματώντας την δημιουργία ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα δερματικά κύτταρα. Την βρίσκουμε στο μπρόκολο, το σιτάρι, στους ηλιόσπορους, τα φιστίκια και τα φυτικά έλαια.   Σημαντική είναι και η ενισχυτική καταπολέμηση της ακμής, η επαρκής πρόσληψη ιχνοστοιχείων, όπως είναι το χρώμιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία βοηθάνε στην μείωση των δερματικών μολύνσεων και την ισορροπημένη παραγωγή σμίγματος από τους πόρους. Τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρύδια, τα μανιτάρια και τα αυγά.   Πολύ σημαντική είναι επίσης και η αποφυγή κάποιων τροφίμων για να αντιμετωπίσουμε την ακμή. Τέτοια τρόφιμα είναι οι σάλτσες, τα καρυκεύματα, τα ζωϊκά λίπη κλπ. Η αποφυγή τέτοιων τροφίμων μπορεί να έχει θετική δράση στην αντιμετώπιση της ακμής. Όταν βλέπουμε ότι κάποιο τρόφιμο επιδεινώνει την κατάσταση, καλό θα ήταν να το αποφεύγουμε και τα θρεπτικά του συστατικά να αντικαθίστανται από κάποιο άλλο.   Θετική επίδραση θα έχει και η αύξηση των φυτικών ινών στο διαιτολόγιο, η οποία είναι πιθανό να αποκαταστήσει κάποια προβλήματα δυσκοιλιότητας και να ενισχύσει το πεπτικό σύστημα.  Έχει αναφερθεί ότι η δυσκοιλιότητα αποτελεί αιτία εκδήλωσης της ακμής.   Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες πρέπει να υπάρχουν σε περίσσεια στην διατροφή ατόμων με προβλήματα ακμής.   Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικής – Κοσμητολογίας
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ