EPDermaCare Voucher
Βλεφαροπλαστική Γενικά για κάθε ασθενή θα πρέπει μετά από προσεκτική εξέταση να επιλέγεται η καταλληλότερη επέμβαση ή ο συνδυασμός εκείνος των επεμβάσεων που θα επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες χειρουργικές παρεμβάσεις:
  1. Αφαίρεση χαλαρού δέρματος και τέντωμα του υπόλοιπου δέρματος, βελτιώνοντας έτσι τις ρυτίδες.
  2. Αφαίρεση ή ανακατανομή του περιβολβικού λίπους που προβάλλει και δημιουργεί τις σακούλες.
  3. Αφαίρεση μέρους του σφιγκτήρα των βλεφάρων μυ, όταν είναι υπερτροφικός.
  4. Δερμοαπολέπιση με Laser.
Προεγχειρητικά Πριν από την επέμβαση γίνεται εμπεριστατωμένη εξέταση σε ό, τι αφορά την όραση, τις ανατομικές ιδιομορφίες, τις κινήσεις των ματιών και βλεφάρων. Η οφθαλμολογική εξέταση περιλαμβάνει εξέταση της οπτικής οξύτητας, βυθού, οπτικών πεδίων και δοκιμασία παραγωγής δακρύων και γίνεται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα. Επίσης ασθενείς που υποφέρουν από ξηροφθαλμία πριν το χειρουργείο μπορεί να εμφανίσουν επίταση των συμπτωμάτων τους μετά το χειρουργείο, και για το λόγο αυτό συνίσταται η εξέτασή τους από οφθαλμίατρο προεγχειρητικά. Τέλος γίνεται επίσης λεπτομερής συζήτηση για την τεχνική της επέμβασης και ο υποψήφιος ενημερώνεται σχετικά με τις τομές, τις επιπλοκές και το πιθανό αποτέλεσμα. Κυρίως επέμβαση Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Miller καθιέρωσε τις τομές που εφαρμόζονται στη συνηθισμένη Βλεφαροπλαστική που συνεχίζει να πραγματοποιείται και σήμερα με τις διάφορες παραλλαγές της. Σύμφωνα με την τεχνική της κλασικής βλεφαροπλαστικής, πρόκειται για αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει. Ανάλογα με την περίπτωση, πολλές φορές, αφαιρείται και ένα μέρος από το δομικό λίπος που προβάλλει. Παραλλαγή αυτής της μεθόδου είναι η αποκόλληση του δέρματος μαζί με τον σφιγκτήρα μυ και στη συνέχεια η συναφαίρεση και των δύο στοιχείων (δέρματος – μυός) που περισσεύουν. Υποστηρίζεται επίσης, ότι τα αποτελέσματα είναι πιο ασφαλή και αποφεύγεται εκτρόπιο, όταν τριγωνικός κρημνός από το σφιγκτήρα του κάτω βλεφάρου στον έξω κανθό, καθηλώνεται στο σφιγκτήρα του άνω βλεφάρου. Άλλες τροποποιήσεις αφορούν στο σχεδιασμό της τομής στα άνω βλέφαρα. Οι τομές γίνονται σε επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε να φαίνονται λιγότερο. Στην άνω βλεφαροπλαστική το κάτω όριο της τομής πρέπει να απέχει 9-10mm από το ελεύθερο χείλος του άνω βλεφάρου. Το άνω όριο της τομής καθορίζεται από την ποσότητα του δέρματος που περισσεύει και που θα πρέπει να αφαιρεθεί. Η περιοχή δέρματος που θα αφαιρεθεί είναι σχήματος ατρακτοειδούς, η δε συρραφή του ελλείμματος πρέπει να συμπίπτει με την πτυχή του βλεφάρου, ώστε να μην είναι εμφανής η ουλή όταν το μάτι είναι ανοικτό. Το άνω όριο της τομής απέχει συνήθως 1 εκ. από το φρύδι. Στην κάτω βλεφαροπλαστική υπάρχουν τρεις οδοί χειρουργικής προσπέλασης ανάλογα με το τι προέχει να αφαιρεθεί.
  1. Τομή διαμέσου του επιπεφυκότα όταν υπάρχει περίσσια μόνο λίπους, ενώ το δέρμα και ο μυς είναι φυσιολογικά.
  2. Τομή με υπέγερση κρημνού δέρματος – μυός όταν υπάρχει περίσσεια λίπους και δέρματος. Αυτή είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη τομή.
  3. Τομή που διαχωρίζει το δέρμα από τον υποκείμενο μυ που έχει ένδειξη σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγαλύτερη περίσσεια δέρματος παρά μυός. Με την τομή αυτή, επιτρέπεται η μεγαλύτερη εκτομή δέρματος παρά μυός.
Στην κάτω βλεφαροπλαστική η τομή τοποθετείται 2-3mm κάτω από τις βλεφαρίδες ώστε να καμουφλάρεται από αυτές και κατά μήκος του ελεύθερου χείλους με επέκταση 1-2 εκ. προς τα πλάγια του έξω κανθού. Η εγχείρηση εκτελείται με τοπική αναισθησία χωρίς να αποκλείεται η γενική. Η τοπική αναισθησία πλεονεκτεί διότι έτσι εξασφαλίζεται και η συνεργασία του ασθενούς. Η περιοχή του δέρματος που θα αφαιρεθεί και οι τομές σχεδιάζονται από πριν. Μετεγχειρητικά Μετά το τέλος της επέμβασης τα βλέφαρα καλύπτονται με ανελαστικές ταινίες τύπου «steri-strips» για τον περιορισμό του οιδήματος, το οποίο είναι αναπόφευκτο, υπάρχει τις πρώτες 24 – 48 ώρες και αρχίζει να οπισθοχωρεί σε περίπου 48 ώρες. Πιθανότατα υπάρχει θολή όραση και εκχυμώσεις. Δεν απαιτείται νοσηλεία μετά την επέμβαση και τα ράμματα αφαιρούνται 4-5 μέρες μετά το χειρουργείο, ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες εντός της πρώτης εβδομάδας και το οίδημα εξαφανίζεται μετά από 10-14 ημέρες. Η ικανοποίηση των ασθενών μετά την εγχείρηση είναι συνήθως μεγάλη διότι απαλλάσσονται από την περίσσεια δέρματος και λίπους που βαραίνει τα βλέφαρά τους. Η περιοφθαλμική περιοχή φαίνεται πιο νεανική και την αισθάνονται χαλαρή και ανανεωμένη, γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι ρυτίδες που βρίσκονται στην κροταφική μοίρα κοντά στον έξω κανθό, που συχνά ονομάζονται «πόδι της χήνας», δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν πλήρως. Βοηθητικές επεμβάσεις Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βελτιωθεί το τελικό αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής, είναι απαραίτητες κάποιες βοηθητικές επεμβάσεις, οι οποίες επιλέγονται κάθε φορά ανάλογα με την ειδική περίπτωση και είναι οι ακόλουθες:
  1. Άτομα μεγάλης ηλικίας, εκτός από τη βλεφαροχαλάρωση ή τις βλεφαροσακκούλες, εμφανίζουν και πτώση των φρυδιών. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη και η ανύψωση των φρυδιών στη φυσιολογική τους θέση (φρυδοπηξία) με ανάλογες επεμβάσεις.
  2. Άλλα άτομα παρουσιάζουν μεγάλο πλεόνασμα δέρματος στο έσω και έξω, τεταρτημόριο του άνω βλεφάρου. Και σ’ αυτή την περίπτωση σε μια παραλλαγή της γραμμής εκτομής του δέρματος στο άνω βλέφαρο, ο χειρουργός μπορεί να επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα.
  Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικής - Κοσμητολογίας Καθηγήτρια Αισθητικής - Πιστοποίησης Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ