EPDermaCare Voucher

Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας με διατροφή

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας με διατροφή Η κυτταρίτιδα είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γυναικείας ομορφιάς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών ταλαιπωρείται από την εμφάνισή της. Έως τώρα δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που να καταπολεμά την κυτταρίτιδα και μόνο. Με διαφορές μεθόδους μπορούμε να στοχεύσουμε στην απoφυγή της δημιουργίας της. Αν έχει εμφανιστεί ήδη , στόχος μας είναι να επηρεάσουμε τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της. Ωστόσο ένα μέρος της είναι γενετικό , αρά και κληρονομικό και σε αυτό δεν μπορούμε να επέμβουμε.   Τι είναι; Κυτταρίτιδα είναι με απλές λέξεις, πολλά νεκρά κύτταρα μαζεμένα στο ίδιο σημείο.   Την διακρίνουμε σε τρείς τύπους : τη συμπαγή , την οιδηματική και τη χαλαρή.   Η συμπαγής είναι σκληρή , κοκκώδης και πονάει στην ψηλάφηση. Στην οιδηματική πιέζονται φλεβικοί και λεμφικοί ιστοί εκδηλώνοντας οιδήματα που πονούν ξαφνικά, ενώ η χαλαρή είναι μαλακά σημεία και φαίνονται μόνο με την ψηλάφηση και αποτελεί το πρώτο στάδιο εμφάνισής της .   Τι συμβαίνει:   Κατά τη δημιουργία και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας   Α) δεν γίνεται καλή οξυγόνωση των ιστών   Β) ο μεταβολισμός δεν εκτελείται κανονικά και οι τοξίνες μπλοκάρονται με τα λίπη και τα υγρά του σώματος, δημιουργώντας ή επιδεινώνοντας Το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Αυτό οφείλεται στο ότι διογκώνονται τα κύτταρα του συνδετικού ιστού, τα οποία πιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής και εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την ατελή οξυγόνωση του οργανισμού   Αιτίες που προκαλούν κυτταρίτιδα:   Οι αιτίες της κυτταρίτιδας εκτός από παθολογικές (κακή λειτουργία του έντερου, τις κυκλοφορίας του αίματος, κακή λειτουργία του ήπατος, ενδοκρινολογικές διαταραχές κ.τ.λ.),είναι και εξωγενείς όπως διάφορα φάρμακα (π.χ. ορμονικά), η καθιστική ζωή , το κάπνισμα , η ανεπαρκής πρόσληψη νερού, η κακή διατροφή.     Καθιστική ζωή και κυτταρίτιδα :   Η έλλειψη κίνησης και γυμναστικής είναι σοβαρή αιτία που οδηγεί στην κυτταρίτιδα . Μέσω της κίνησης και της άσκησης γενικότερα ο οργανισμός προσλαμβάνει περισσότερο οξυγόνο που βοηθά στη ζωτική διατήρηση των κυττάρων και στην καλη οξυγονωση των ιστών. Το βάδισμα στον καθαρό αέρα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την κυταρίττιδα, αν δε μπορούμε να γυμναζόμαστε συστηματικά.   Κακές συνήθειες που επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα:  
  • Τσιγάρο:: προκαλεί παραγωγή τοξινών και καταστροφή του κυτταρικού οξυγόνου άρα και μη καλή οξυγόνωση των ιστών.
 
  • Αλκοόλ: προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών και τοξίνων οι οποίες εμποδίζουν την καλή οξυγόνωση και λειτουργία του οργανισμού. Αρκούν ένα με δυο ποτηράκια κρασί την εβδομάδα και κυρίως το κόκκινο κρασί που περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και βοήθα στη καλή κυκλοφορία του αίματος.
 
  • Καφές: η κατάχρηση του καφέ έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τοξινών και την κατακράτηση υγρών, με συνέπεια την δημιουργία κυτταρίτιδας.
 
  • Ανθρακούχα ποτά: η αντικατάσταση στις μέρες μας, του νερού και των χυμών, από τα αναψυκτικά, είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση κυτταρίτιδας, αφού το ανθρακικό οξύ που περιέχουν, στερεί το οξυγόνο από τα κύτταρα.
  Κακή διατροφή:  
  • Γρήγορο φαγητό(fast food): οι έτοιμες τροφές είναι πλούσιες σε λiπαρά και αλάτι και ενισχύουν τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.
 
  • Φαγητό στο πόδι: συνήθως τρώμε πάρα πολύ γρήγορα χωρίς να μασάμε καλά την τροφή μας. Όσο πιο αργά και καλά μασάμε την τροφή μας όταν τρώμε ,τόσο διευκολύνουμε την κυκλοφορία και την οξυγόνωση του οργανισμού μας.
 
  • Μεγάλη κατανάλωση λιπαρών, ζωικών και τηγανίτων τροφών: είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα αυτά παράγουν πολλές τοξίνες και για το μεταβολισμό (καύση) τους απαιτείται περισσότερο οξυγόνο, από ότι χρειάζονται τα άλλα θρεπτικά συστατικά. Το οξυγόνο αυτό το στερούν από τα κύτταρα τα οποία νεκρώνονται και δημιουργούν την κυτταρίτιδα.
 
  • Βάρος: οι πολλές και συχνές αυξομειώσεις βάρους , επιβραδύνουν το μεταβολισμό και μειώνουν το οξυγόνο στον οργανισμό, αλλά και την ελαστικότητα του δέρματος. Είναι λοιπόν ο καλύτερος φίλος της κυτταρίτιδας είναι η αυξομείωση βάρους. Καλό είναι να βρισκόμαστε σε ένα σταθερό βάρος.
 
  • Γεύματα: τα λίγα και μεγάλα συνήθως γεύματα, ταυτόχρονα με την κατάργηση του πρωινού, που επιτάσσουν οι σύγχρονοι ρυθμοί, δεν βοηθούν στην οξυγόνωση των κυττάρων, ούτε και στην καλή καύση των θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα βοηθούν την εμφάνιση και την εγκατάσταση της κυτταρίτιδας.
 
  • Αλάτι και ζάχαρη: προκαλούν μεγάλες κατακρατήσεις υγρών και ευνοούν ιδιαιτέρως τη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Ειδικά όταν η κατανάλωση νερού είναι περιορισμένη.
  Συνήθειες που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα:  
  • Νερό: αναζωογονεί, ενυδατώνει, γεμίζει των οργανισμό με οξυγόνο και τον βοήθά να αποβάλει τα απόβλητα των διαφόρων καύσεων του αργανισμού.
 
  • Φρούτα και λαχανικά: έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με διουρητική δράση. Αυτές οι πολύτιμες φυσικές τροφές που ασκούν προστασία από πολλές ασθένειες, έχουν ως αποτέλεσμα να βοηθάνε στην αποβολή των άχρηστων μεταβολικών παραγόντων που είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό της κυτταρίτιδας .Από την άλλη ,βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και βελτιώνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και τη συσσωρευση τοξινων στον αργανισμό. Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν βιαταμίνη Α βοηθούν και στην καλή υγεία του δέρματος.
 
  • Ισορροπημένη διατροφή: ισορροπημένη δίαιτα θρεπτικά όσο και ποσοτικά και καλή ποιότητα ζωής.
  Πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας  
  1. Ισορροπημένη διατροφή.
 
  1. Διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
 
  1. Δεν ξεχνάμε ποτέ το πρωινό μας.
 
  1. Πολλά, συχνά και μικρά γεύματα.
 
  1. Μασάτε την τροφή σας αργά και πολλές φορές.
 
  1. 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.
 
  1. Αποφεύγουμε να τρώμε πολύ συχνά, έτοιμα και γρήγορα φαγητά.
 
  1. Ελαττώστε το κάπνισμα
 
  1. Αποφύγετε τον καφέ ή αντικαταστήστε τον με ντεκαφεινέ ή ακόμα καλύτερα , με πράσινο τσάι ,τσάι του βουνού ή άλλα αφεψήματα από βότανα.
 
  1. Περιορίστε τα οινοπνευματώδη ποτά.
 
  1. Ελαττώστε την κατανάλωση λιπών στη διατροφή σας και προτιμάτε πάντα το ελαιόλαδο το οποίο μάλιστα είναι καλύτερα να προσθέτετε στο πιάτο σας μετά το μαγείρεμα(ωμό).
 
  1. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, κυρίως κόκκινα λόγο βιταμίνης Α ( κόκκινο λάχανο –βερίκοκα –φράουλες –πιπεριές κλπ.)
 
  1. Τα γλυκά και ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά, όπως και η σοκολάτα καλό είναι να μειώνεται έως και να αποφεύγεται η κατανάλωση τους.
 
  1. Πείτε όχι στις έξτρα τοξίνες των τηγανιτών, όσο γευστικά και αν είναι καθώς και στην κατανάλωση λιπαρού κρέατος .
 
  1. Καταναλώστε με προσοχή τροφές όπως ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες και προτιμήστε τα ολικής αλέσεως ή σικάλεως προϊόντα.
 
  1. Περιορίστε κατά πολύ την κατανάλωση αλατιού στη διατροφή σας.
 
  1. Ξεχάστε την καθιστική ζωή. Τρέξτε ,περπατήστε ,ανεβείτε με τις σκάλες ...
 

Τροφές που κάνουν τη διαφορά

  Φρούτα  
  1. φρέσκα φρούτα και χυμοί εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνι).
  2. φρούτα που έχουν βαθυκίτρινο, βαθυπράσινο (βιτ. Α) και κόκκινο χρώμα, όπως βερίκοκα, αβοκάντο, μάγκο, ακτινίδιο, φράουλες κ.τ.λ.
  3. γενικά όλα τα φρούτα.
  Λαχανικά φρέσκα ωμά λαχανικά και κυρίως αυτά που έχουν βαθυκίτρινο, βαθυπράσινο και κόκκινο χρώμα (όπως π.χ. λαχανάκι Βρυξελλών, ρόκα, πιπεριές, σπανάκι, λάχανο κ.τλ.) χυμοί λαχανικών (π.χ. άνηθος, μάραθος, καρότο, μαϊντανό, παντζάρι κ.τλ.)   Ροφήματα   πράσινο τσάι, χαμομήλι, τσάι του βουνού, θυμάρι, μέντα, τίλιο   Αν ακολουθήσουμε τις χρήσιμες οδηγίες και τα μικρά μυστικά, τότε μπορεί να προλάβουμε τυχόν εμφάνιση αλλά και μείωση της κυτταρίτιδας. Σε λίγους μήνες θα έρθει πάλι το καλοκαίρι, οπότε ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το σώμα και την αυτοπεποίθησή μας ,για να νιώθουμε υπέροχα χωρίς κυτταρίτιδα!   Ιωάννα Χαλιμούρδα : Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι Θες/κης-τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ