EPDermaCare Voucher

Αντιηλιακά και πώς τα επιλέγουμε

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Αντιηλιακά και πώς τα επιλέγουμε

Αντιηλιακά

Σήµερα στην αγορά, υπάρχουν πολλά τέτοια σκευάσµατα και κάθε ένα από αυτά αναφέρει τον βαθµό προστασίας που προσφέρει. Κατά συνέπεια, όταν δι αλέγεται    ένα     αντιηλιακό  ο  παράγοντας αντιηλιακής  προστασίας  ή SPF  (Sun    Protection Factor)όπως αναγράφεται διεθνώς,είναι ο πιο σπουδαίος δείκτης που πρέπει να αναζητείται.Ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει τον βαθµό προστασίας που προσφέρει το προϊόν βασικά έναντι της UVB ακτινοβολίας. Ο βαθµός της αντηλιακής προστασίας, αναφέρεται µε ένα αριθµό ο οποίος συνήθως αναγράφεται στην πρόσθια επιφάνεια όλων των αντιηλιακών προϊόντων. Συνεπώς, όσο πιο λευκωπό ή ξανθωπό είναι το δέρµα µας, τόσο πιο     µεγάλος     δείκτης     αντηλιακής     προστασίας     απαιτείται     για     την αποτελεσµατική του προστασία. Οι δείκτες προστασίας ξεκινούν από 2 και φθάνουν µέχρι 25 ή και 30 και δηλώνουν τον παρά πάνω χρόνο που µπορεί ένα άτοµο να παραµείνει εκτιθέµενο στον ήλιο χωρίς να παρουσιάζει εγκαύµατα. Παρακάτω αναφέρεται η μείωση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β ανάλογα με το δείκτη SPF.  Η επιλογή του καταλληλότερου αντιηλιακού θα πρέπει να προσαρμόζεται αναόγα με τον τύπο δέρματος.

∆ είκτης προστασίας    % Μείωση

     2                                      50%          4                                      75%          8                                   87,5%          16                              93,75%          32                              96,88%          64                              98,44%     Ένας νέος σχετικά συµβολισµός που αφορά την προστασία από την UVA που παρέχουν  τα αντιηλιακά  προϊόντα  είναι τα αστέρια.  Ο  συµβολισµός αυτός συνήθως αναγράφεται στην πίσω επιφάνεια των προϊόντων και κυµαίνεται από ένα αστέρι για αυτά που ασκούν ήπια, δύο αστέρια για αυτά που ασκούν καλή, τρία αστέρια για αυτά που ασκούν πολύ καλή και τέσσερα αστέρια    για  αυτά που  ασκούν   µέγιστη  προστασία  έναντι  της UVA ακτινοβολίας. Με απλά λόγια ένα άτοµο που πάει να αγοράσει κάποιο αντιηλιακό πρέπει κατά σειρά να αναζητήσει: o Τον σωστό δείκτη αντιηλιακής προστασίας που ταιριάζει µε το δέρµα του και ο οποίος αναφέρεται µε τα αρχικά SPF και ένα αριθµό. Ο αριθµός αυτός συνήθως βρίσκεται αναγεγραµµένος στην πρόσθια επιφάνεια του προϊόντος. o Τον σωστό δείκτη προστασίας έναντι της UVA ακτινοβολίας. Ο δείκτης αυτός  εκφράζεται  µε  αστέρια  και  βρίσκεται  στην  οπίσθια  επιφάνεια του προϊόντος. o Τη µορφή υπό την οποία επιθυµεί το προϊόν (κρέµα, λοσιόν). Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα προϊόντα µε υψηλούς δείκτες προστασίας δεν εµποδίζουν το µαύρισµα, αλλά απλώς το καθυστερούν σε βαθµό τέτοιο που δίνεται η ευκαιρία στο δέρµα µας να προσαρµοστεί χωρίς να καεί. Ενώ, τα αντιηλιακά µε τους υψηλότερους δείκτες προστασίας χρειάζονται στην  αρχική  φάση  κατά  της  έκθεσής  µας  στον  ήλιο,  ενώ  στη  συνέχεια µπορούµε προοδευτικά όσο το δέρµα µας µαυρίζει, να χρησιµοποιήσουµε και αντιηλιακά µε µικρότερους δείκτες προστασίας. Τέλος, επειδή τα τελευταία χρόνια πολλά προϊόντα προβάλουν ιδιαίτερα την προστασία έναντι της UVA ακτινοβολίας, θα πρέπει να καταστεί γνωστό, ότι η ακτινοβολία αυτή είναι υπεύθυνη κυρίως για τη γήρανση και ρυτίδωση του δέρµατος, ενώ η UVB είναι αυτή που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύµατα και τον καρκίνο του δέρµατος. Υπάρχουν 6 τύποι δέρµατος (φωτότυποι) που κυµαίνονται από αυτούς που παθαίνουν εύκολα έγκαυµα και µαυρίζουν λίγο, έως αυτός που αντέχουν καλά στον ήλιο και σπανίως καίγονται.         Τύπος                                                                              Περιγραφή 1    Λευκό δέρµα που ποτέ δεν αποκτά  χρώµα,  αλλά πάντα υφίσταται ηλιακά εγκαύµατα. 2    Λευκό  δέρµα  που  στην  αρχή  υφίσταται  ηλιακά  εγκαύµατα,  αλλά κατόπιν µαυρίζει µε δυσκολία. 3    Λευκό δέρµα που αποκτά εύκολα χρώµα και σπανίως υφίσταται ηλιακά εγκαύµατα 4    Λευκό δέρµα που ποτέ δεν υφίσταται  ηλιακά εγκαύµατα  και πάντα αποκτά χρώµα. Μεσογειακός τύπος. 5    Καστανό  δέρµα,  όπως  για  παράδειγµα   των  Ινδών,  που  σπάνια καίγεται. 6    Μαύρο δέρµα των Αφρικανών ή των κατοίκων της Καραϊβικής που δεν καίγεται ποτέ.   Επιμέλεια άρθρου: Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικός - Κοσμητολόγος Καθηγήτρια Αισθητικής - Πιστοποίησης
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ