EPDermaCare Voucher

Αντενδείξεις βλεφαροπλαστικής

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Αντενδείξεις βλεφαροπλαστικής Εκτός από τις περιπτώσεις ασθενών με διαταραγμένη προσωπικότητα, η βλεφαροπλαστική αντενδείκνυται σε τριχοτιλλομανιακούς και σε αυτούς που πάσχουν από νεφροπάθεια, οπότε τα οιδήματα στα βλέφαρα μπορεί να οφείλονται στην πάθησή τους. Ακόμη, αν υπάρχει γεροντικό εκτρόπιο ή οίδημα βλεφάρων που οφείλεται σε αλλεργική δερματίτιδα ή ενδοκρινικές διαταραχές, θα πρέπει, πριν από την επέμβαση, να προηγηθεί θεραπεία των παθήσεων αυτών.

Επιπλοκές

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής είναι από τις πιο λεπτές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής και απαιτεί μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Τομές που εκτείνονται έξω από τα όρια του βλεφάρου είναι πολύ συχνά αναγκαίες, και είναι περισσότερο ορατές. Οι ρυτίδες που βρίσκονται στην κροταφική μοίρα κοντά στον έξω κανθό, που συχνά ονομάζονται «πόδι της χήνας», δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν πλήρως. Μικρές διαφορές μεταξύ του δεξιού και αριστερού ματιού μπορεί να υπάρχουν πριν από την επέμβαση ή και να δημιουργηθούν από αυτήν, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού. Η βλεφαροπλαστική όπως και όλες οι άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η εγχείρηση. Αντίθετα, η περιγραφή των επιπλοκών βοηθά τους χειρουργούς σε μια πιο προσεκτική επιλογή των περιπτώσεων και επιβάλλει μια πιο προσεκτική μετεγχειρητική παρακολούθηση. Οι επιπλοκές στη βλεφαροπλαστική είναι μάλλον σπάνιες και είναι οι ακόλουθες:
  1. Ασυμμετρία μεταξύ των δύο βλεφάρων λόγω αφαίρεσης μεγαλύτερης ποσότητας δέρματος ή λίπους από την μια πλευρά. Υπερβολική αφαίρεση λίπους και δέρματος μπορεί να καταλήξει σε λαγόφθαλμο. Υπερβολική αφαίρεση δέρματος στο κάτω βλέφαρο μπορεί να προκαλέσει εκτρόπιο, το οποίο αποτελεί και τη σοβαρότερη επιπλοκή της επέμβασης γιατί στην περίπτωση αυτή έχουμε αδυναμία σύγκλεισης του βλεφάρου.
  2. Τύφλωση λόγω οπισθοβολβικής αιμορραγίας η οποία όμως είναι πολύ σπάνια επιπλοκή (0,04%). Κατά την εκτομή του δομικού λίπους στο έσω διαμέρισμα είναι δυνατό να προκληθεί έλξη και ρήξη οπισθοβολβικών αγγείων με αποτέλεσμα την αιμορραγία. Η οπισθοβολβική αιμορραγία αυξάνει την ενδοφθάλμιο πίεση με αποτέλεσμα την δευτεροπαθή απόφραξη της κεντρικής αμφιβληστροειδικής αρτηρίας. Κατά άλλους η τύφλωση οφείλεται σε παρατεταμένο αγγειόσπασμο.
  3. Ένα αιμάτωμα ως άμεση μετεγχειρητική επιπλοκή, όταν δε γίνει έγκαιρα αντιληπτό και δεν παροχετευτεί, είναι δυνατό να διαταράξει την επούλωση και να οδηγήσει σε παραμόρφωση του βλεφάρου ή ακόμη και σε απόφραξη της οφθαλμικής φλέβας.
  4. Η πτώση του άνω βλεφάρου είναι μια όχι συχνή αλλά αρκετά ενοχλητική επιπλοκή, που μπορεί να οφείλεται σε αιμορραγία στον κόγχο ή σε κατ’ ευθείαν βλάβη του ανελκτήρα μυ του βλεφάρου. Η επιπλοκή αυτή διορθώνεται από μόνη της σε 3-6 μήνες.
  5. Ο βλεφαρόσπασμος είναι μια κατάσταση, που μπορεί να συμβεί σε υπερβολικά νευρικά άτομα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποκλεισθεί κατά την πρώτη επιλογή για την εγχείρηση. Η κατάσταση αυτή, όταν συμβεί είναι κουραστική τόσο για τον ασθενή, όσο και για το χειρουργό.
  6. Ξηρά επιπεφυκίτιδα που παρατηρείται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα.
Αισθητική αντιμετώπιση Πριν από την επέμβαση
  1. Ψυχολογική υποστήριξη.
  2. Καθαρισμός των ματιών. Η περιοχή των ματιών καθαρίζεται σχολαστικά με ειδικά προϊόντα καθαρισμού, ώστε να απομακρυνθεί πλήρως ο ρύπος και τα υπολείμματα των εκκρίσεων του δέρματος.
Μετά την επέμβαση Ο αισθητικός μπορεί να επέμβει μετά από τρεις περίπου εβδομάδες, όταν θα έχει υποχωρήσει πλήρως το μετεγχειρητικό οίδημα.
  1. Μπορεί να γίνει αρχικά, καλυπτικό μακιγιάζ για τις ουλές. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να χρειαστεί αλλαγή του τρόπου μακιγιάζ της ασθενούς. Make up χρησιμοποιείται μετά από 1-2 μέρες μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, ενώ, η κάλυψη των ουλών με conciles γίνεται μετά από 15 μέρες.
  2. Μετά το διάστημα των 3 εβδομάδων γίνεται ελαφρά μάλαξη.
α)Η μάλαξη γίνεται γύρω από τα μάτια, με φορά προς τα έξω και πλάγια. β)Επάνω στις ουλές με θωπείες και πιέσεις. Σκοπός της μάλαξης είναι να δοθεί ελαστικότητα στην ουλή που με το πέρασμα του χρόνου θα γίνει αδιόρατη στον κάθε παρατηρητή. Αυτό συμβαίνει, διότι οι ουλές συμπίπτουν με τις φυσιολογικές γραμμές του προσώπου. γ)Μόνο στην περιοχή των ζυγωματικών και μόνο εάν υπάρχει οίδημα.
  1. Γίνεται ενυδάτωση της περιοχής των ματιών και της γύρω περιοχής.
  2. Τοποθέτηση κατάλληλης κρέμας ματιών καθώς και κρέμας σύσφιγξης, για προστασία της περιοχής.
  Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικός - Κοσμητολόγος Καθηγήτρια Αισθητικής - Πιστοποίησης Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ